torsdag 25. februar 2010

Morgendagens norske sykkelhelter - Ole Haavardsholm

Da er vi kommet til den siste av i alt 15 norske sykkeltalenter vi har presentert under serien som vi lettere optimistisk (men ikke helt urealistisk) har kalt morgendagens norske sykkelhelter. Vi har presentert TVK syklistene Bersvenn Støen og Lorents Ola Aasvold, Plussbank Cervelo rytterne Niklas Åkvik og Øystein Stake Laengen, Sparebanken Vest - Ridley syklistene Fillip Eidsheim, Jahn Fredrik Grue og Johan Fredrik Ziesler og hele 7 Joker Bianchi syklister (enda en kommer lenger ned i innlegget); Ingar Stokstad, Vegard Stake Laengen, Vegard Breen, Vegard Robinson Bugge, Sondre Sørtveit, Stian Remme og Christer Rake. Er det noen av disse syklistene dere har spesiell tro på? Er det noen som definitivt burde være på lista? Nå skal vi presentere den siste rytteren, og vi har spart et skikkelig supertalent til slutt:

Ole Haavardsholm er et vannvittig talent som fort kan bli den neste norske sykkelhelten. Ole Haavardsholm var den første norske syklisten som klarte å ta en medalje i et internasjonalt mesterskap i juniorklassen. Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff var alle store talenter, men ingen av de klarte bragden det er å hente medaljer i så ung alder. Det var som sisteårs junior at Haavardsholm slo til i junior EM i Bulgaria i 2007. Han var blant favorittene på tempoløpet, men der skuffet han stort. Han svarte med å overraske på den påfølgende fellesstarten. Etter et fantastisk godt løp kapret han bronsen og ble historisk. Etter å ha dominert juniorklassen fikk han kontrakt med Joker Bianchi og mange hadde store forventninger til Stavanger-syklisten. Hans første år i Joker trøya ble derimot ikke den suksessen man kunne ha ventet seg. Han startet bra med et par gode etapper i Istrian Spring Trophy i Kroatia, men resten av vårsesongen var han nærmest usynlig. Under U23 NM som gikk i Stokke så det lenge ut som at formen til Haavardsholm hadde kommet med sommerværet. Han satt i det avgjørende bruddet, men fikk store problemer da kjøret startet for alvor på siste runden og falt helt igjennom på det løpet.

Motivasjonen var på bunn og Ole Haavardsholm la i det stille opp. Heldighvis for norsk sykkelsport var et par måneders pause fra idretten alt som skulle til for at motivasjonen nok en gang var på topp og da Joker Bianchi laget anno 2009 ble presentert var Ole Haavardsholm et av navnene som stod på rytterlista. Han viste så fort han kunne at han ikke bare var et navn i mengden. Han sjokkerte mange med å vinne det første rittet Joker Bianchi kjørte, Porec Trophy i Kroatia. Joker Bianchi hadde klart å dysse ned hvor fantastisk god Haavardsholm hadde vært på treningsleirene i Spania og det var derfor en mer overraskende seier for oss utenforstående enn det var for de som jobber med Joker Bianchi. Haavardsholm fortsatte å vise god form under vårsesongen, men da han var i ferd med å få sitt internasjonale gjennombrudd gikk det helt galt. Han satt i det avgjørende bruddet sammen med ca 10 andre i U23 utgaven av Flandern rundt og var i ferd med å kjøre inn en topplassering da han fikk veldig vondt i fotbladet. Det viste seg at han hadde pådratt seg et tretthetsbrudd i foten som måtte opereres. Resten av sesongen ble ødelagt.

Han er nå klar igjen for en ny sesong med joker Bianchi, og det virker som han er enormt motivert for å levere en knallsesong (bare se intervju fra banesamlingen med landslaget lenger ned på siden). Siden Haavardsholm har hatt så store problemer og ikke har vært i nærheten av å fullføre en hel sesong som senior vil det ikke være overraskende hvis han varierer en del i prestasjonene i årets sesong. En Haavardsholm i storform er derimot så god at han kan vinne nesten hvilket som helst ritt. Han er en god allrounder med en eksepsjonelt god motor. Vi tror dette blir en fantastisk sesong for det som må være norsk sykkelsport sin best skjulte skatt. Vi tror han kommer til å markere seg kraftig og være veldig nære en proffkontrakt etter årets sesong. Han viste som nevnt at han har talent for brosteinsløp og han kommer nok til å markere seg sterkt i de største U23 løpene. Siden han bare er 20 år er han godt innenfor aldersgrensen i de rittene. Det betyr også at U23 VM må være et stort mål for han. Han har så langt i karrieren vist seg best på tempoløp og endagsritt, noe som betyr at U23 VM er midt i blinken med tanke på hans kvaliteter. Men før den tid skal Haavardsholm gjøre nok et comeback, forrige gang endte det med seier.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar