torsdag 14. januar 2010

1. plass - Romain Sicard

Da er vi kommet til den siste syklisten på vår topp 10 liste over utenlandske syklister å se opp for i 2010. Vi hadde mange flere på lista over potensielle kandidater, men endte altså opp med disse 10: Peter Veilts, Coen Vermeltfoort, Tom Danielson, Theo Bos, Johan Vansummeren, Mauro Santambroghio, Chris Sutton, Kenny Dehaes, Marco Bandiera og Romain Sicard. Det er mulig vi vil lage noen portretter på noen av de andre syklistene som nesten havnet på lista senere i sesongen hvis det skulle være ønskelig. Hvis det er noen dere mener ikke burde vært på lista eller noen dere savner så legg gjerne igjen en kommentar om det. Da er det på tide med den siste presentasjonen for denne gang:

Ta en ung franskmann som hele nasjonen forventer at skal vinne Tour de France sammenlagt en gang i fremtiden og legg til at han sykler for det baskiske laget Euskaltel. Det høres ut som en opskrift på total fiasko. Men når oppskriften utdypes med at den franske ungguttens navn er Romain Sicard føler ikke vi oss sikre på at det går helt skeis. Vi tror derimot at det endelig kan være grunn for franskmennene til å ha høye forventninger. Hvis Romain Sicard skulle stå imot det nesten umenneskelige presset som ligger på hans skuldre fra seierssugne franskmenn og bakere fortjener han å vinne store løp. Det finnes knapt nok mer lidenskapelige sykkelpatrioter enn det både franskmennene og ikke minst baskerne er. Derfor må den regjerende U23 verdensmesteren bli fort voksen, for selv om han nå er blitt litt allemannseie er tålmodigheten relativt dårlig når du ikke har vunnet en tour på henholdsvis 25 år (franskmennene) og 15 år (baskerne).

Vi skal ikke la dette gå helt av skaftet. Sicard er fortsatt veldig ung. Nyttårsbarnet som akkurat har rukket å fylle 22 år er et lite år yngre enn Boasson Hagen og det kan ikke forventes for mye av han. Det er veldig godt mulig at vi er et par år for tidlig ute med å ta han med på denne lista, men magefølelsen sa at vi ikke kunne ta sjansen på å vente så lenge. Sicard har hat en helt utrolig utvikling. For et år siden var han totalt ukjent og forberedte seg på sitt første år som kontinentallags rytter. Ingen franske lag hadde tatt kontakt så Orbea, Euskaltel sitt rekrutt lag, ble redningen hans. Han vant i mai utrolig nok det kuperte løpet Subida al Naranco. Bak seg på resultatlista fant vi blant annet regjerende olympisk mester og kaptein på "førstelaget" Euskaltel Samuel Sanchez og to av Caisse d'Espargne sine beste klatrere David Arroyo og Daniel Moreno. Han viste at dette ikke var noe blaff da han senere i måneden vant den etappen i Ronde de l'Isard som hadde målgang på legendariske Plateau de Beille. Euskaltel var overbeviste og la et kontraktsforslag på bordet. Det kan ha vært noe av det lureste det laget noensinne har gjort. Sicard sa tusen takk, skrev under kontrakten og vant så tempoetappen og sammenlagt i Tour de l'Avenir og U23 VM i fellesstert på en overbevisene måte bare for å vise alle andre lag hva de hadde gått glipp av:


Sicard vil som sagt debutere som proff i år og derfor er det ikke lov til å legge lista altfor høyt. Av det jeg har lest i intervjuer er han utrolig ydmyk og klar på at det må mye hardt arbeid som skal til for å nå toppen. Han sier også at han skal bruke det første året til å lære å prøve ut forskjellige ritt. Et stort pluss er det også at han er veldig klar på at han tar sterk avstand fra doping som han mener er det verste med en idrett han ellers elsker. Slike gode holdninger er det viktig at nye supertalenter har og de kan komme godt med i et Euskaltel lag som må prøve å reise seg opp fra dopinggjørma de tråkket seg kraftig ned i med blant annet Asterloza sin positive prøve i fjor. Fjoårets mange feil kan føre til at laget ikke blir invitert til touren i år, og det kan altså ta enda et år før vi får se Sicard i sykkelverdenen sitt største løp. Vi vil derimot se masse til han de neste årene. Han har sin styrke i motbakker, men er også en god temporytter. Vi ser ikke bort ifra at han kan være den beste franske temposyklisten i 2010. Han kan også utmerke seg i løp som Ardennes klassikerene og Baskeland rundt. Om 10 år vil verden sikkert ha opplevd mye fra denne baskiske franskmannen, slev om han da "bare" er 32 år. Sicard kan fort være eventyret fransk sykkelsport trenger.

3 kommentarer:

 1. Fine presentasjoner! Spent på hva Sicard kan gjør i år!
  Fin blogg! Stå på!

  SvarSlett
 2. Sicard er spennende! Endelig blir det morsomt å følge Euskaltel. Vi får håpe de får TdF-invitasjon. SamSan har ymta om lyst til å prøve seg i år. Da blir det i allefall liv og leven nedover bakkene. Kanskje Igor Anton tar et nytt steg mot høgdene. Da han velta på Angliru i 2008, viste det seg at mye av 09 sesongen også gikk i vasken. Men dopinghistoriene kaster lange, lange skygger...

  SvarSlett
 3. Laget er utvilsomt spennende. Har alltid hatt litt sansen for laget, men fjoråret tar det nok litt tid å komme over. At laget vil sette farge på touren hvis de får være med er utvilsomt, at de kommer med der er derimot veldig tvilsomt. Er det forresten noen som vet hovrdan de spanske syklistene blir så sykt gode nedover? S.Sanchez, L.L.Sanchez, Valverde og Contador er jo alle blant de aller aller beste.

  SvarSlett