mandag 11. januar 2010

4. plass - Chris Sutton

Chris Sutton eller Christopher Sutton som er hans fulle navn begynner å bli en rutinert rytter selv om han ikke er eldre enn 25 år. Han har to og et halvt år bak seg som Cofidis rytter og ytterligere to år som Garmin rytter. Sutton har som de fleste med en banebakgrunn sin styrke i spurter og korte tempoløp. Dette er egenskaper som gjør han til en ideel opptrekker noe Tyler Ferrar fikk nyte godt av i fjor. En av grunnene til at Sutton byttet til Team Sky denne sesongen var at han fryktet for at han kun var tiltenkt en rolle som opptrekker. I Team Sky har de ingen like klare valg som hovedspurter som tilfelle er i Garmin. I det nye britiske laget vil han kjempe mot blant annet Boasson Hagen, Greg henderson og Ben Swift om å få sine sjanser i finalen. Hvis han klarer å ta et skritt til i år ser vi ingen grunn til at ikke Sutton skal få mange sjanser til å kjøre inn resultater. De første mulighetene kommer allerede om en uke på hjemmebane i Tour Down Under. Boasson Hagen og Chris Sutton kan bli en utrolig sterk duo som begge kan kjøre opptrekk og spurter i verdensklasse.

Sutton kommer fra en sykkelfamilie og hovedtreneren på Team Sky, Shane Sutton, er faktisk Chris sin onkel. Chris Sutton er litt mer enn bare en ren spurter. I tillegg til gode tempokvaliteter på litt kortere distanser er han også lei å riste av seg i småkupert terreng. Han er sjelden den første spurteren som slipper hovedfeltet i korte motbakker. Sutton har gått veien oppover til stadig større sykkellag gjennom sin karriere. Han startet sin profesjonelle karriere i et fransk lag, akkurat som mange andre australienere gjorde det på den tiden, i Cofidis. Før 2008 sesongen meldte han sammen med lagkameraten Tyler Ferrar overgang til Garmin. Der har begge utviklet seg videre og i fjor fikk Ferrar sitt store gjennombrudd. For å få det samme gjennombruddet valgte Sutton å skifte til Team Sky. Det er store muligheter at han kan få nettopp det i år.

Allerede i sin første fulle sesong for Cofidis i 2006 markerte han seg med en seier i det franske rittet GP Cholet - Pays de Loire (typisk Kaggestad informasjon). Året etter ble det tre seire; etappeseier i Circut de la Sarthe, endagsløpet Châteauroux Classic de l'Indre - Trophée Fenioux og en etappeseier i Tour du Poitou Charentes et de la Vienne.
Han startet Garmin karrieren med fin kjøring i Tour of Qatar, men så stoppet det litt opp før han i juni 2008 vant det tredagers lange ettaperittet Delta Tour Zeeland. Han kjørte også et respektabelt Tour of Britain.
I fjor var "et stort nesten" for Sutton. Hele ni andreplasser ble det. Blant disse andreplassene var hans sammenlagtplassering og en etappe i Tour of Britain. Hadde ikke Boasson Hagen bestemt seg for å holde lekestue i akkurat det løpet hadde Sutton blitt rittets store rytter. Helt på tampen av sesongen løsnet det allikevel litt for Sutton. Han vant den første etappen i Tour of Britain og tre etapper i Jayco Herald Sun Tour. Også i dette løpet ble han slått sammenlagt av en av hans nye lagkamerater i Team Sky; Bradley Wiggins.

I år kan fort bli året hvor det virkelig løsner for Sutton. Han vil bli en sentral del av hjelpen Boasson Hagen og Flecha kan forvente å få i klassikerene. Han vil nok også i år kjøre noen flotte opptrekk, men kan selv hente hjem flere spurtseire og personlig tror vi han kan overraske alle og enhver i ritt som Milan-Sanremo og Paris-Tours. Alt ligger tilrette for suksess for Team Sky og en av hovedbidragsyterne kan fort bli Chris Sutton.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar