torsdag 7. januar 2010

Plass nr 8 - Tom Danielson

Talentet Tom Danielson har etterhvert blitt til rutinerte Tom Danielson uten at de store prestasjonene man forventet av amerikaneren har kommet. Enn så lenge. Mannen som blir 32 år i midten av mars måned har slitt de siste årene med å leve opp til forventningene folk fikk til han etter to flotte sesonger i Discovery Channel laget i 2005 og 2006. Alt så lovene ut i 2005 da han vant en etappe og sammenlagt i Tour de Georgia tidlig på året. Han fulgte opp med gode resultater resten av året og rundet det av med en fin 7. plass sammenlagt i Vuelta Espania. Da han fulgte opp neste år med blant annet 2. plass sammenlagt i Tour de Georgia, sammenlagt seier i Østerrike rundt og etappeseir og 6. plass sammenlagt i vueltaen virket det som at Danielson hadde kommet i toppen for å bli der. Den gang ei. Etter de to gode sesongene har Danielson klappet fulstendig sammen. Han kjørte enda et år i Discovery channel laget før han byttet til Garmin hvor han i år represnterer Jonathan Vaughter sitt lag for tredje år på rad.

I fjor var han litt tilbake til sitt gamle jeg. Han var med på Garmin sin andreplass på lagtempoetappen som åpnet Giro d Italia og han vant en etappe i Vuelta a Burgos før han kjørte gnistrene i dt som må være hans favorittløp Vuelta Espania. Han var jevn og god i bakkene med en 7. og 9. plass som beste etapperesultater. Han så ut til å gjøre et realt comeback som sammenlagt rytter da han måtte bryte på den 18. etappen. Da lå han på 9. plass sammenlagt etter å ha vært syk i en ukes tid. Utvilsomt en stor prestasjon og et tegn på at amerikaneren var på vei tilbake.

Så hvorfor denne ustabiliteten? Jeg leste et sykkelblad for en stund siden som delvis besvarte spørsmålet. Danielson har utvilsomt en del gener med seg som gjør han til en veldig talentfull syklist, men det er ikke alt som gjør det like lett for han. Han er nemlig 20 % eskimo noe som gjør at han bevarer fett og dermed legger på seg raskt hvis han ikke trener. Siden kroppen hans ikke liker "å tære" på fettlageret, men heller bruke karbohydrater som energikilde blir han raskt sulten. Med andre ord så må han spise ofte for ikke å bli sulten, samtidig som han lett legger på seg mye hvis han spiser for mye. Han må altså balansere på en ganske liten line når det kommer til kostholdet, for ikke å ødelegge for sin fantastiske fysiske kapasitet.

Danielson passer utvilsomt godt inn i Garmin. Laget er blant de aller beste til å tilrettelegge optimalt for hver enkelt rytter og de tar tak i problemer. Vi har stor tro på at Danielson kan gjøre store ting i 2010 med et godt tilrettelagt kosthold og program i kombinasjon med stor motivasjon som han må ha fått etter oppturen i vueltaen i fjor høst. I tillegg klarte Garmin å få noen utløsene seire i fjor som så ut til å bygge opp en liten vinnerkultur i laget. Klarer Danielson å kapre en pallplass i et av treukersrittene skal han være veldig godt fornøyd med seg selv. Vi tror det helt klart er mulig, og ser ikke bort ifra at han kan bli en liten sensasjon i årets Tour de France.

2 kommentarer:

  1. Jeg har laget quiz for å korte ned ventetiden til årets Giro d'Italia. klarer du 10 rette? http://wwww.veroli.no/quiz/giro-ditalia-quiz/

    SvarSlett
  2. Du fikk med en w for mye i linken så de som skal nå siden må huske å få med bare 3. Endte med en score på 9 av 10. Det var vel ikke så altfor dårlig? Rotet meg bort på det første spørsmålet. Bra quiz! Vet du hva Danielson sin beste plassering sammenlagt i giroen er?

    SvarSlett