onsdag 22. desember 2010

Velfortjent heder og ære til Thor Hushovd!

Thor Hushovd har hatt sin beste sesong noen sinne i år, noe det norske folk tydeligvis har satt stor pris på. VGs lesere har nemlig stemt han frem som årets navn. Ikke bare i sportsverden, men i hele det norske samfunnet. Det er en enorm ære, spesielt hvis vi tar sykkelsportens størrelse med i beregningen. For selv om sporten har hatt en enorm fremgang de siste årene er vi på mange måter fortsatt en miniputt-nasjon. Det norsk sykkelsport alltid har vært gode til er å fostre opp enere, som er fantastiske amassadører for sporten. Størst av dem alle er Thor Hushovd. Han skal ha stor del av æren for at Tour de France og sykkelsporten generelt har opplevd en massiv interesseøkning de siste årene. For Hushovd presterer ikke bare på sykkelen, han gir oss TV-seere et unikt innblikk i verden som utøver i en av verdens tøffeste idretter. Om han vinner, blir nummer to eller havner flere minutter bak vinneren, så stiller han alltid opp for media. Han stiller opp om han er glad, sint på seg selv eller enormt skuffet. Han er et følelsesmenneske, noe jeg tror nordmenn setter pris på. Det gir dem et innblikk i tankene og følelsene hans, noe som gir hans store sykkelbragder en ekstra dimensjon. For man føler at man ikke bare kjenner idrettsutøveren Thor Hushovd, men hele personen.

To nominasjoner på idrettsgallaen
I tillegg til å bli årets navn i VG, har Thor Hushovd også blitt nominert til to priser på idrettsgallaen. De nominerte ble offentliggjort i dag, og Hushovd er nominert i klassen "Årets mannlige utøver" og i kategorien årets "Årets navn". I begge kategorier møter han tøff motstand. Nordmenn har en forkjærlighet for olympiske gullvinnere, så det er nok en del vinteridrettsutøvere som vil gi "oksen fra Grimstad" tøff match. Ser man på prestasjonene de forskjellige utøverne som er nominert har gjort, vil jeg allikevel holde Hushovd som favoritt. Selv om OL bare arrangeres hvert fjerde år, så vil jeg ikke påstå at VM-gull i landeveissykling er lettere å vinne enn ett OL-gull. I klassen "Årets navn" er det publikum som stemmer frem vinneren. Så når dere ser "reklamen" for avstemningen på NRK er det bare å trekke frem mobilen og bidra til at den beste vinner. I tillegg finnes det noen kategorier hvor det ikke er noen nominasjoner, også der har Hushovd gode sjanser til å stikke av med prisen. "Utøvernes pris" er en pris som norske idrettsutøvere bestemmer utfallet av. Her stemmer våre største idrettsstjerner frem den personen de mener at har vært den beste av de beste. I tillegg er det en kategori som heter "Årets forbilde". Her vil jeg si at Hushovd også har mulighet til å vinne. Gjennom Oslo GP har han bidratt til å gi Kreftforeningen penger og viktig oppmerksomhet. Han stiller i tillegg opp på enormt mye for å fremme sykkelsporten.

Atle Kvålsvoll skulle vært nominert som årets trener
De siste årene har sykkelsporten blitt litt oversett på idrettsgallaen, synes i hvertfall jeg. Nå kan det se ut som at sporten får de utmerkelsene den fortjener. Selv om Hushovd er den eneste syklisten som er nominert, så er han i det minste nominert i alle klassene han fortjener å være nominert i. Den eneste personen i norsk sykkelsport jeg mener er blitt forbigått i år er Atle Kvålsvoll. Som personlig trener for Thor Hushovd burde han vært nominert som årets trener. Det er faktisk en liten skam at juryen ikke har funnet han verdig til en nominasjon. Noen vil kanskje argumentere med at siden han "kun" trener èn utøver på toppnivå så er det rett valg av juryen ikke å nominere han, men det argumentet holder ikke. Både fordi han er trener for en god del yngre og lovende syklister, men først og fremst fordi fjorårsvinneren av denne prisen var Åsmund Martinsen. Han fikk nok prisen ene og alene for arbeidet han har gjort for å få Andreas Thorkildsen til å bli verdens beste spydkaster. Hadde ikke Kvålsvoll fortjent prisen for innsatsen han har lagt ned for å gjøre Thor Hushovd til verdensmester på sykkel? Det synes jeg.
Idrettsgallaen sendes på NRK lørdag 8. januar.

Synes dere at Atle Kvålsvoll hadde fortjent en nominasjon? Og hvor mange priser tror og mener dere at Hushovd bør stikke av med på idrettsgallaen?

6 kommentarer:

 1. Hvis man ikke bor i Norge og ikke betaler skatt til Norge burde man ikke bli valgt til årets navn. Hva har han gjort for å forjene det? Syklet og tjent mange penger, men hva har han gjort for Norge eller oss norske? Ingen ting. Bare de som har interesse av sykling vet hvem denne mannen er i utlandet, og derfor er han heller ikke reklame for Norge i andre land. Nei, dette var et dårlig valg.

  SvarSlett
 2. Du er en trist fyr, Anonym. Det han har gjort for Norge og sykkelsporten her kan ikke måles i penger og kroner, men jeg tror at verdien er helt vanvittig høy. Tenk på all den stimuleringen han har gjort for å få folk til å kjøpe terrengsykler, landeveissykler etc som er et stort marked i Norge i dag. Sykkelsporten har fått et kjempeløft i Norge.

  Grunnen til at han bor i Monaco (i tillegg til at det er gunstig skattemessig) er at man kan sykle der hele året, og at mange andre gode syklister bor der så han kan trene med dem. Sykkel er STORT på verdensbasis, selvsagt er han reklame for Norge i andre land der han sykler med sin røde, hvite og blåe trøye. Du virker bare bitter og utrolig patetisk.

  SvarSlett
 3. Veldig enig i det du skriver andybandy.

  Thor Hushovd er nesten alene grunnen til denne ekstreme sykkelboomen. Men det må sies at han har jo klart det å bo i Norge mens han har vært proff, men som han og kona også sa i sitt intervju med VG: De ønsker nemlig at barna skal lære språk og få internasjonale impulser mens de er små. Kanskje i Monaco, kanskje i USA.

  - Monaco er fint for små barn, men ikke tenåringer. Det finnes usunne idealer på dette stedet. Monaco er litt som å leve i en boble, et slags Disneyland om du vil, sier Susanne Hushovd.

  Og det skal jo nevnes at flere av de andre norske jo holder på med vinteridrett om vinteren. Hushovd gjorde jo det selv før, så det er jo mulig, men det er nok prioriteringer for å bli en da bedre.

  SvarSlett
 4. Hvis han ikke vil betale skatt til Norge trenger han heller ikke å sykle for Norge, enten er man norsk eller ikke. Og å gi han en utmerkelse som denne er en hån overfor hverdagsmennesker som virkelig har gjort noe for andre mennnesker eller for omverdenen. Hva han han gjort for Norge? Ingenting, han har tjente mye penger som han ikke engang deler med det norske samfunnet.

  Hvis de ønsker at barna skal lære språk og få internasjonale impulser kan de gjøre det i mange andre land enn Monaco. I mange andre land i Sør-Europa har han like gode treningsmuligheter som i Monaco, men der må han nemlig betale normal skatt, så enkelt er det og derfor bor han i Monaco og ikke av noen annen grun.

  SvarSlett
  Svar
  1. I helvete å dum du er. Han bor der fordi det er der han har det beste nettverket. Der han kan trene med bestekameraten Pillippe Gilbert

   Slett