fredag 24. desember 2010

Et lag å se opp for i 2011!

Rabobank er et av de mest tradisjonsrike lagene i sykkelsirkuset. Det nederlandske laget, med sine lett gjenkjennelige oransje trøyer, har i en årrekke satt farger på sykkelritt. Det gjorde de også i år, men allikevel har de valgt å gå en ny vei neste år. Det gjør at laget blir utrolig spennende å følge neste år.

Oscar Freire reddet klassikersesongen
Rabobank har i flere år hatt gode spurtere, uten at disse har vært førsteprioritet. De klarer seg bra på egenhånd og har skaffet gode resultater for laget. En av dem er Graeme Brown. Australieneren fikk to tredjeplasser på hjemmebane under Tour Down Under. De første seirene til laget skaffet en annen spurter, Oscar Freire. Han vant hele tre ritt/etapper i februar. I februar viste også Rick Flens god moral og kjørestyrke, ved å bli nummer to i årets knallharde Kuurne-Brussel-Kuurne. Fra en liten nederlandsk sensasjon til en annen, for mange fikk øynene opp for Lars Boom da han vant prologen i Paris-Nice. Det unge talentet har i flere år tidvis dominert på kontinentalnivå, og har i år vist seg frem for alvor også på det øverste nivået. Oscar Freire har levert jevnt og trutt i flere år, og årets sesong var intet unntak. Første seier som smakte fugl var den han fikk i Milano-Sanremo. Han gjemte seg i feltet hele dagen og slo nådeløst til på de siste hundremeterne. Det er slik en ekte mester gjør det! Det ble klassikersesongens eneste Rabobank-triumf. At de bare fikk en 11. plass på hjemmebane i Amstel Gold Race er nok noe de synes er alt for dårlig. Rabobank skal sette farger på og kjempe om seieren i det rittet hvert eneste år!

Store ambisjoner og gode resultater i Tour de France
Freire fortsatte suksessen i Baskerland Rundt, hvor han vant de to første etappene. Mai-måned og Giro d’Italia ble absolutt ingen suksess for Rabobank. Brown klarte riktignok å få andreplass på tredjeetappen og Steven Kruijswijk fikk med seg en tredjeplass, men det var alt. Den svake innsatsen i Italia kom kanskje ikke som noen overraskelse, for det var Tour de France som gjaldt for Rabobank i år. Med Menchov, Gesink og Freire gikk laget høyt ut og sa at de skulle være med å kjempe om både gul, grønn og hvit trøye. Selv om Touren ble en suksess viste det seg å være ambisjoner litt vel i overkant av det som var realistisk. Freire var ikke i toppform, men det var Dennis Menchov. Russeren hadde tidligere på året blitt nummer to i Romandiet Rundt, og i Touren fortsatte han å vise frem sine fantastiske klatreevner. Han kom nærmest de to overlegne herrene Contador og Schleck, og sikret seg med det en plass på podiet på Paris. Lagets andre sammenlagthåp, Robert Gesink, ble nummer 6 sammenlagt og nummer to i kampen om ungdomstrøya. Så selv om det ikke ble noen etappeseire eller trøyer satt Rabobank allikevel sitt klare preg på rittet. Samtidig som Touren gikk kapret det nederlandske laget også tre etappeseiere i Østerrike Rundt, noe som forteller mye om den store bredden i laget.

Flere seire i store endagsritt
Også høstsesongen ble god for de oransjekledde. Selv om det ikke ble noen etappeseiere i Vuelta a Espana, og dermed ingen Rabobankseiere i noen av de tre Grand Tours-ene, markerte laget seg kraftig. Den talentfulle nederlandske klatreren Bauke Mollema fikk et lite gjennombrudd i Polen Rundt, da han vant en etappe og ble nummer tre sammenlagt. Robert Gesink ville ikke være noe dårligere og slo derfor skikkelig til i de to nye kanadiske ProTour-rittene. Det ble tredjeplass i GP Quebec, mens han gikk helt til topps i GP Montreal. Gesink vant også Giro dell'Emilia, mens Paul Martens vant GP de Wallonie. For å toppe det hele avsluttet Oscar Freire sesongen med å vinne klassikeren Paris-Tours. Hans andre klassikertriumf for året, noe som gjorde han til en meget viktig bidragsyter til Rabobanks relativt imponerende merittliste denne sesongen.

Ut med Menchov for å gjøre plass til nederlandske talenter
Selv om Rabobank har vært rimelig suksessrike de siste årene har de valg å legge seg på en ny linje før neste sesong. De vil satse hardt på nederlandske talenter. Det er lurt! For nederlendere har vært med å prege U23-ritt de seneste årene. I sitt tredjedivisjonslag har Rabobank verdens beste farmerlag. Nå skal elitelaget prøve å høste frukter av det gode arbeidet som er lagt ned i nederlandsk sykkelsport og i Rabobanks kontinentallag spesielt. Første steg var å rydde vei for Robert Gesink. For å kunne gjøre han til ubestridt kaptein i de største etapperittene måtte Dennis Menchov ut av laget. Han gikk til Team Geox, og tok med seg Dennis Kozontchuk og Mauricio Ardilla på flyttelasset. Ut forsvant også Koes Moerenhout, Nick Nuyens, Joost Posthuma, Tom Stamsneijder og Kai Reus. Alle meget dyktige og sterke syklister. Så hvorfor synes vi da at Rabobank blir så spennende å følge neste år?

Det er fordi de har hentet inn mange spennende talenter og sterke ryttere. Altmuligmannen Carlos Barredo er en rytter et hvert lag kan trenge. Hans evner til å gå i brudd, kjøre fort i bakker og holde tempo på flater blir meget viktige for Rabobank neste år. Laget har også hentet inn en sterk spurter i Theo Bos. Mannen er trolig en av svært få syklister som nesten kan matche akselerasjonen og toppfarten til Mark Cavendish. Taktisk og utholdenhetsmessig har han mye å gå på, men du verden for en kraft denne syklisten har i tråkket. Mye kraft i tråkket har utvilsomt også Matti Breschel. Dansken vil gå inn som delt kaptein sammen med Lars Boom i brosteinsklassikerne neste år. Det blir kanskje den mest spennende duoen å følge i disse rittene neste år. Det oser talent og vinnervilje av de to. Breschel vil være blant toppfavorittene til å vinne Flandern Rundt, Paris-Roubaix og VM neste år. Årets U23 verdensmester, Michael Matthews, skal også kle seg i oransje farger neste år. Australieneren er lynhurtig og sterk som en bjørn. Han er et meget spennende talent, og går med det inn i rekken av talenter på laget. Når det er sagt er han et unikt talent som jeg tror Rabobank får mye glede av i mange år fremover.

Har hentet opp to mann fra farmerlaget
Coen Vermeltfoort er en annen nysignering laget har gjort. Nederlenderen er ganske lik i kjørestilen som Matthews, og også han kan bidra til å hente noen spurtseire i mindre ritt. Han er en vinnertype som nok trenger ett år eller to på å slå seg inn i toppen i det beste selskap. Noen år trenger ikke Luis Leon Sanchez på å slå gjennom. Spanjolen har vist hva han kan og ikke kan i flere år nå. Han er en allsidig syklist som har sin store forse i kuperte endagsritt og kuperte en-ukers etapperitt. Han blir nok aldri verdens beste Grand Tour rytter, men kan bli meget verdifull for Robert Gesink i fjellene. De to siste signeringene har ikke like store navn som Sanchez har, men de blir begge viktige på hver sin måte. Tom Jelte Slagter kom i likhet med Vermeltfoort fra Rabobanks farmerlag. Han er en sterk klatrer som blant annet ble nummer fire sammenlagt i Tour de l’Avenir. Han er et av de største nederlandske talentene og vil derfor bli tatt godt vare på i Rabobank. I beste fall kan han utvikle seg til å bli en like god klatrer som Gesink, selv om det fortsatt er et stykke frem til det nivået. Maarten Wynants er en rytter svært få snakker om, men som er gullverdt for nesten alle lag. Han har sin styrke på belgiske og franske brosteinsritt, og ble i år nummer 15 i Paris-Roubaix. Dette er en rytter uten stjernenykker, som kan bli fryktelig viktig for Boom og Breschel. Han vil nok være en luksus-hjelperytter i brosteinsritt og en vanlig hjelperytter i etapperitt. En meget sterk og kjørevillig rytter.

Et eldorado av talenter
Rabobank har neste år en stall full av kvalitetssyklister og noen av verdens største talenter. Miksen ser veldig bra ut, men laget er selvsagt avhengig av at unge ryttere vokser med oppgaven. I tillegg har laget ryttere som leverer som forventet år etter år, som Freire, L.L. Sanchez, Barredo og Brown. Laget virker meget godt og kan prestere i de fleste typer ritt. Med talenter som Gesink, Matthews, Jelte Slagter, Mollema, Boom og Jos Van Emden, for å nevne noen, vil Rabobank være et lag i utvikling. De vil ha både ungdommelig pågangsmot og rutine i bøttevis. Topplasseringer i brosteinsklassikere, Ardenner-klassikere, Grand Tours, prestisjetunge etapperitt og flere småritt må være målsettingen til laget. De har så mye klasse, så mye tradisjon og en så fin balanse mellom stjerner og hjelperyttere at lave målsettinger bare vil være tull.

Det skal bli tøft å kopiere Menchovs tredjeplass i Touren, men Gesink er kapabel til å klare det. Han er en av de mest spennende klatrerne i verden, og neste års rittprofil bør passe han utmerket. Breschel bør kunne få palplass i Flandern og kanskje kan Boom få det samme i Paris-Roubaix? Legger vi i tillegg til klare medaljeambisjoner i VM gjennom Freire og Breschel, flere mulige klassikerseire til Freire og seiersmuligheter til L.L.Sanchez i Paris-Nice, Baskerland Rundt, San Sebastian og Ardenner-klassikerne står vi igjen med en konklusjon: Rabobank blir et ytterst spennende lag å følge i 2011!

Blir Rabobank det mest spennende og det beste laget neste år?

1 kommentar:

  1. Synes det er kjemepspennende at Rabobank tar grep for å komme seg tilbake til gammel storhet! Jeg tror de kan ta noen fine plasseringer, men jeg frykter at de ikke når helt opp verken i endags eller etapperitt.

    SvarSlett