fredag 17. desember 2010

Ingen knallsesong for Team Sky

Team Sky kom inn i sporten som et friskt pust før årets sesong. Det britiske laget med det enorme budsjettet virket til å være det mest nøyaktige og detaljorienterte laget, og forventningene var enorme. Laget var også spesielt interessant for oss nordmenn, siden hele tre nordmenn hadde fått innpass på storlaget.

God sesongstart, litt skuffende klassikersesong
Sportslig klarte ikke laget å leve opp til forventningene, selv om det startet meget bra i sesongåpningen i Australia. Laget var hauset opp som et stort spurtlag, og viste hva de var kapable til allerede i kriteriumsrittet dagen før Tour Down Under. Med tempodrakter tok de dobbelseier med Greg Henderson og Chris Sutton. Sistnevnte avsluttet Tour Down Under med en etappeseier. Sesongen fortsatte med seier på lagtempoen i Tour of Qatar, før Edvald Boasson Hagen vant to etapper i Tour of Oman. Neste storseier stod Juan Antonio Flecha for da han vant årets første semiklassiker, Omloop Het Nieuwsblad. Boasson Hagen startet spurten litt for tidlig og endte på 6. plass i samme ritt. Det så lyst ut med tanke på resten av klassikersesongen. Slik gikk det ikke. Først ble Edvald Boasson Hagen skadet under Milano-Sanremo, noe som gjorde at han mistet resten av vårsesongen. Dermed mistet Sky en av sine kapteiner under klassikervåren. De klarte allikevel å prestere jevnt godt, selv om de ikke vant. Ian Stannard stod for en noe overraskende og meget god prestasjon da han ble nummer tre i Kuurne-Brussel-Kuurne. Den samme plasseringen fikk Flecha i både E3 Prijs Vlaanderen og Paris-Roubaix. Før den tid hadde Greg Henderson og Edvald Boasson hagen vunnet hver sin etappe i Paris-Nice og Tirreno-Adriatico.


Skuffende innsats i årets Grand Tours
Det var knyttet stor spenning til hva Bradley Wiggins kunne gjøre i Giro d'Italia, Team Skys første Grand Tour. Det startet forrykende med Wiggins-seier på prologen, men etter det var det ikke mye Team Sky fikk til. Dario Cioni endte på 17. plass i sammendraget og ble med det beste Sky-rytter. I Tour de France var Edvald Boasson Hagen tilbake, men ikke helt skadefri (selv om alle trodde han var det). Nordmannen viste gryende form da han parkerte hele feltet på den siste etappen av Criterium Dauphiné. Team Sky valgte allikevel å satse alt på Bradley Wiggins. De bygget laget rundt han, og Chris Sutton og Greg Henderson (to av verdens beste spurtopptrekkere) ble utelatt av troppen. I praksis betød det at Edvald Boasson Hagen mistet alle muligheter på å vinne massespurter. Flecha og Geraint Thomas gjorde riktignok en kjempejobb som opptrekkere, men det er ikke i den rollen de er best. I sammendraget gikk det rett vest for det britiske storlaget. Thomas var riktignok nære på å ta den gule trøya tidlig i rittet, men storstjerna Bradley Wiggins falt totalt gjennom og endte på 24. plass sammenlagt. Blant de som slo han finner vi lagkamerat Thomas Løfkvist, som endte på 17. plass.

Laget klarte heller ikke å reise kjerringa på slutten av sesongen. Riktignok klarte de å vinne en del småritt, og de fikk fine andreplasser i Vattenfall Cyclassic og GP Quebec ved Edvald Boasson Hagen, men de fikk ikke resultatene et storlag burde oppnå. Det hjalp heller ikke at laget slet voldsomt med sykdom i Spania Rundt, og at de trakk seg fra rittet tidlig etter et dødsfall i støtteapparatet. Det ble ikke en sesong et storlag verdig, men det må tas med i betraktningene at de tross alt er et nytt lag, og at det alltid tar litt tid å samkjøre rytterne. Sesongen sett under ett har Team Sky tross alt vist seg langt mer frem enn for eksempel BMC, som også er et "nytt storlag". Det ble totalt 22 seire, 23 andreplasser og 27 tredjeplasser.

Få, men gode kjøp
Selv om sesongen ikke har vært like god som de hadde håpet, har ikke overgangsaktiviteten til laget bært preg av panikk. Heller tvert om. Det har vært rimelig stille rundt laget etter sesongslutt. Inn har Caisse d'Epargne duoen Rigoberto Uran og Xabier Zandio kommet, sammen med Michael Rogers (flerfoldig verdensmester på tempo), veteranen Jeremy Hunt og talentene Alex Dowsett og Davide Appollonio. Uran og Zandio vil gi laget sårt tiltrengt forsterkning i fjellene. Uran er ung og meget lovende. Zandio derimot er nok litt over toppen, og jeg tror lagbytte er bedre for han enn for Team Sky. I Uran derimot har laget fått inn et sårt tiltrengt klatretalent. Også Michael Rogers blir en viktig tilvekst. Han har nok innsett at han aldri blir noen stor Grand Tour rytter, men han kan fort bli en av verdens beste ryttere på en ukers ritt. Team Sky har manglet ryttere som kan vinne Paris-Nice, Romandiet Rundt og liknende ritt, og derfor kan signeringen av Rogers være meget smart og veloverveid. Det er få ryttere som har samme rutine som australieneren, og han fungerer også meget godt i ett opptrekkstog. Det kan bli meget viktig for Boasson Hagen.

Når vi først er inne på ryttere som kan bli verdifulle for Boasson Hagen er det naturlig å snakke om tempofantomet Alex Dowsett. Det britiske talentet ble i år europamester for U23 ryttere på tempo, men har også gjort en strålende jobb som opptrekker for Taylor Phinney i spurtene i år. Også veteranen Jeremy Hunt blir viktig for Boasson Hagen. Han fungerer godt i et opptrekk, men har sin absolutte styrke på brosteinsklassikerne på våren. Han sitter inne med mye kunnskap som den unge nordmannen kan nyte godt av når han skal jage sin første topplassering i Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Appollonio er også et lite spurttalent. Han er en litt undervurdert rytter, som kjørte en sterk høstsesong. Han er bare 21 år, og har en veldig lys fremtid. Calzati, Portal og Vigano har forlatt laget, og det er nok bare sistnevnte som vil bli savnet litt.

På tide å vise hva de kan
Neste år må Team Sky løfte seg. I år har de prøvd veldig hardt, men fått dårlig betalt. Neste år må de hente inn litt flere toppresultater i storritt. En seier i en av de store klassikerne, flere etappeseire i Grand Tours og en mann topp fem i en Grand Tour kan være realistiske mål. Jeg synes lagledelsen bør bli litt flinkere til å analysere hvor styrkene og svakheten i laget ligger, og dermed være realistiske i hva de kan forvente. I årets Tour de France for eksempel, virket det som at de kun hadde en plan A, og at den var å få Wiggins på pallen. De fleste forstod at det var nytteløst. Da det ikke slo til var det ingen plan B, og det hele endte med en meget dårlig Tour. Blir de bedre på å ta ut riktig lag og på å spille hverandre gode, tror jeg de kan vinne flere ritt, og med det skape en vinnerkultur. Stallen er god og det jobbes seriøst, nå gjelder det bare å få det gode arbeidet ut i tellende resultater.

Er dere skuffet over årets sesong for Team Sky? Hva tror dere om neste år? Kan laget løfte seg eller er de for opphengt i å forvandle gråstein til gull (tenker da på å vinne Tour de France med Bradley Wiggins)?

5 kommentarer:

 1. Sky hadde egentlig en forferdelig sesong med tanke på de rytterne de hadde og hvilke ambisjoner de hadde.

  Tror at Hagen kan få en kjempesesong hvis han holder seg skadefri. Synes ikke han er så veldig langt ifra Cavendish på en god dag.

  Men i GTene så bør de gå for en trøye, f.eks poengtrøya. Lövkvist og Rogers kunne nok fått gode resultatet i noe slikt som Giroen eller Vueltaen, men sett bort ifra det så har de nok ingen sjangs i TDF, hvor konkurrentene jo er mye bedre. Sats på grønt for Hagen sier nå jeg!

  Nordhaug tror jeg vil ta store steg, og jeg tror faktisk han er i nærheten av en topp 10 i Ardennene.

  Uran var en meget smart signering av Sky. Han er en mann for framtiden, og han kan nok vinne en GT i fremtiden.

  Regner også med at Arvesen vil kjøre en god sesong og hjelpe Flecha, samtidig som han kan få en topp 10 selv i brosteinsklassikerne.

  Så da får vi håpe at de norske innfrir og alle de andre også.

  SvarSlett
 2. Og, er det et løp dere var på i år?

  Ser jo at alle de tempobildene er fra samme sted. Rotterdam?

  SvarSlett
 3. Enig i omtrent alt du sier. Det eneste jeg er litt uenig i er at Boasson Hagen ikke er så langt unna å slå Cavendish. I mine øyne har EBH mye å gå på når det kommer til teknikken. Det kan nok fikses ved en del spurttrening (både ved å spurte mer og ved å trene mer spesifikk styrke med tanke på å spurte bedre). Men kapasiteten til nordmannen er enorm.

  Når det kommer til bildene har du nok en gang rett. Alle tempobildene er fra Tour de France prologen i Rotterdam. Er det eneste internasjonale rittet vi har vært på i år så alle bilder vi har av utenlandske ryttere er derfra. Utvalget er ikke akkurat stort :)

  SvarSlett
 4. Et GT-lag med Rogers, Wiggins, Löfkvist, Uran, Zandio, Boasson Hagen, Thomas, Augustyn og Flecha/Arvesen/Dowsett... er ikke svakt akkurat! Tviler på at nettopp dette laget stiller i en GT, men det er absolutt høyt snitt over talentet og klatreferdighetene der :)

  Når det gjelder Ardennene tror jeg Nordhaug og Uran kan gjøre det bra, men er kanskje ikke helt på topp. Topp 10 er realistisk for Team Sky.
  Spennende med Dowsett, Uran og Appolonio for fremtiden

  SvarSlett
 5. Min drømme Sky-tropp i Touren er: Boasson Hagen, Sutton, Henderson, Wiggins, Arvesen, Uran, Nordhaug, Løfkvist og Rogers. Da mangler man kanskje èn til å ta seg av den tidlige drajobben, men elelrs er det et rimelig velbalansert lag, som har flere strenger enn sammendraget å spille på.

  SvarSlett