fredag 31. desember 2010

Oppsummering av sykkelsesongen 2010 - del 2

Sykkelsesongen 2010 har vært fullspekket med spenning, store prestasjoner og mye annet. Her er vårt tilbakeblikk på sesongen som har vært. Klikk på linkene for å lese det vi skrev om de ulike begivenhetene.

Juni er den viktigste måneden for norsk sykkelsport, med Ringerike GP og NM. Først ut var Ringerike GP, hvor vi på forhånd advarte mot blant annet Michael Matthews. vi hadde ikke hørt så mye om han på forhånd, men resultatene hans var gode. Han bekreftet også at han var god, veldig god! Men best av alle var Christer Rake. Han vant rittet sammenlagt, noe Joker Bianchi virkelig trengte. Sesongen frem til det hadde nemlig vært preget av veldig mye stang ut for det beste sykkellaget i Norge. Juni er ikke bare en stor norsk sykkelmåned, det går flere viktige internasjonale ritt også. Under Criterium Dauphiné viste Alberto Contador at han var i rute til Tour de France, men han ble overraskende slått av Janez Brajkovic. Det mest gledelige for oss nordmenn var at Edvald Boasson Hagen var tilbake på vinnersporet, bare uker før Touren startet.

Thor Hushovd brukte Sveits Rundt som oppkjøring. Det rittet ble vunnet av Fränk Schleck. I tillegg til Schlecks sammenlagtseier var det et par andre interessante ting som skjedde. Mark Cavendish falt stygt og skadet Heinrich Haussler, slik at sistnevnte mistet Touren. Thor Hushovd viste seg frem på den ene etappen, og det gjorde sannelig meg Lars Petter Nordhaug. Siden Nordhaug og Kristoff, som forøvrig tok en knallsterk 3. plass i Philadelphia International Championship, hadde imponert kraftig så langt i sesongen skrev vi noen ord om hvorfor det er så viktig at våre norske noe-proffer gjør det så godt.

Så startet den herlige NM-uka i Trondheim. Første mann til å stå øverst på pallen var Frøys Magnus Børresen. han tok en overraskende seier i U23-klassen. Det var så på tide med gateritt, og i juniorklassen var Stavanger overlegne. Sven Erik Bystrøm vant. En annen Stavanger rytter vant seniorenes gateritt, for selv om han daglig kjører for Sparebanken vest - Ridley, så representerer Roy Hegreberg Stavanger sykkelklubb. Stavanger vant også lagtempoen i juniorklassen, mens "naborivalen" Sandnes stakk av med seieren i seniorklassen. på de individuelle tempoøvelsene ble det favorittseire i både junior- og seniorklassen. Phan Åge Haugård og Edvald Boasson Hagen fikk begge ikle seg mesterskapstrøya. Mer overraskende var andreplassen til Reidar Borgersen og tredjeplassen til Stian Saugstad. Fellesstartene ble fantastiske. Først utklasset Daniel Hoelgaard alle sine konkurrenter i juniorklassen, og viste med det at han er et av de største talentene i norsk sykkelsport. For seniorene ble det norsk mestertrøye til Thor Hushovd etter en meget hard og morsom fellesstart. Som av alle ting ble sendt direkte på TV!

Juli betyr Tour de France. Regner med at de fleste husker det meste fra det rittet, men her kommer noen høydepunkter: Alessandro Pettachi var best på den ekstremt kaotiske førsteetappen. Så var det på tide med en liten protest, før Thor Hushovd klinket til med sommerens høydepunkt. Etter litt trøbbel i starten av rittet var Cavendish tilbake på toppen. med tårer i øynene. Så ble Mark Renshaw disket, noe vi mente var feil. Men dramatikken var ikke over, for idet Andy Schleck så ut til å knekke Contador hoppet kjedet hans av. Det ble det også diskusjon av. Heller ikke opp Tourmalet klarte luxembourgeren å slå spanjolen, og Contador sikret seg sammenlagtseieren på tempoetappen på rittets nest siste dag. Siste dag leverte Mark Cavendish en av de råeste spurtene verden noensinne har sett. Etter touren ble en stjerne født i Sandefjord, mens Luis Leon Sanchez vant Clasica San Sebastian.

I august fikk Sparebanken Vest - Ridley hull på byllen, og vant to etapper i Tour des Pyrenees. Første med Roy Hegreberg og så med en overraskende seier til Filip Eidsheim. Disse seirene bidro til at laget endte sesongen med flere UCI-poeng enn noe annet norsk sykkellag. Et av årets hjemlige høydepunkter ble sykkelfesten Oslo GP. Med stjerner som Boasson Hagen, Hushovd, Porte og Andy Schleck var det et stjernespekket felt som suste rundt i Oslos gater, foran tusenvis av tilskuere. Vant gjorde Boasson Hagen. Han holdt på å gjøre det samme i Vattenfall Cyclassic, men ble knepent slått av Tyler Farrar. Alexander Kristoff fikk sitt definitive gjennombrudd med en fantastisk flott 4. plass i samme ritt. Hjemme i Norge befestet Plussbank Cervélo sin etterhvert noe overlegne posisjon, da de vant årets tredje Norgescupritt. Først over mål for de sortkledde kom Jon Anders Grøndahl. VM-laget skulle tas ut, og på forhånd håpet vi at Alexander Kristoff skulle få komme med på laget i tillegg til Boasson Hagen og Hushovd. Slik ble det også, og vi forsvarte uttaket når det som vanlig ble oppstyr og tidvis "skittkasting". Er vel ikke så mange som har klaget på det uttaket i ettertid?

Edvald Boasson Hagen viste god VM-form ved å kjøre jevnt og godt i ENECO Tour. Det var allikevel litt som manglet og han klarte ikke å forsvare fjorårsseieren. I år var det tyske tempofantomet Tony Martin som gikk til topps. Det var så duket for årets siste Grand Tour. De siste årene har Vuelta Espana blitt stadig kjedeligere, men årets utgave ble et lite fyrverkeri av et ritt. Det startet imidlertidig på kjedeligst mulig måte med en lagtempo. Den vant HTC-Columbia. På den første spurtetappen var Hutarovich overraskende nok raskest. Også i denne Grand Touren slet Cavendish i starten, og han tapte flere spurter, til både Petacchi og Farrar. Noe av det som gjorde årets Vuelta så interessant var etappene med avslutning opp middels lange/korte, men stupbratte bakker. I en av disse viste Igor Anton at han hadde skumle hensikter i Vueltaen. Skumle hensikter hadde også Thor Hushovd, men det var først og fremst med tanke på et ritt som gikk noen uker senere. Han bekreftet formen ved å vinne en etappe. Årets beste syklist (vant Protouren sammenlagt) Joaquin Rodriguez klarte etter flere forsøk å rive til seg ledertrøya fra Igor Anton, men han var ikke lenge i paradis. Igor Anton så ekstremt sterk ut og skulle blitt vanskelig å slå i sammendraget om han ikke hadde falt og måttet bryte rittet, iført ledertrøya. Også Philippe Gilbert viste frem utrolig styrke, og seilet med sine to etappeseiere opp som storfavoritt i VM. Hele Vueltaen ble avgjort opp fantastiske Bola del Mundo. Vicenzo Nibali hadde overtatt sammenlagtledelsen på tempoen, og han forsvarte seg mesterlig på denne etappen.

Canada fikk to nye Protourritt i GP Quebec og GP Montreal. begge rittene var fantastiske, men vi forelsket oss mest i det førstnevnte. Der vant Thomas Voeckler foran Edvald Boasson Hagen, etter at hjemmehåpet Ryder Hesjedal hadde bydd på et sinnsykt show. Årets fjerde ritt i Norgescupen ble vunnet av Lorents Ola Aasvold, dom også overtok ledelsen i cupen. Miriam Bjørnsrud imponerte noe voldsomt i kvinner junior. Vi hadde fortsatt ikke kommet over hvor fantastisk årets tre Grand Tours hadde vært og så oss nødt til å skrive et innlegg om det for å få det ut av kroppen.

Så var det klart for VM! VM begynte med noen tette dueller, som blant annet endte opp med en forventet seier til Taylor Phinney på tempoen i U23-klassen. tett ble det ikke blant seniorene, for Cancellara var, er og forblir helt outstanding! Mens vi koste oss som mest med mesterskapet fikk vi to slag i tryne. Alberto Contador og Mosquera hadde blitt tatt for doping. Ingen er ennå dømt, men det er vel bare et tidsspørsmål før de får en karantene. Det var ikke tid til å dvele ved det triste, for det morsomme ved et VM overgikk det triste og forjævlige med doping. U23 rytternes ritt var gledelig på flere måter. For det første var det spennende, for det andre var det strålende innsats av nordmennene og for det tredje endte rittet i en spurt i en større gruppe. Det lovet godt før seniorenes ritt. I U23-rittet ble det en populær hjemmeseier til Michael Matthews. Så var det duket for seniorenes ritt, og for en kveld det ble. Regner med at de fleste har fått med seg hvem som vant, og at det var en historisk triumf. Thor Hushovd vant tross alt Norges og nordens første VM-gull på fellesstarter i menn elite. Stort! Morsomt var det også at NCF inviterte til banesamling.

Oscar Freire skuffet i VM, men fikk en liten revansj da han vant Paris-Tours. Pga VM-seieren utsatte Thor Hushovd ferien for å vise frem VM-trøya. Siste storseieren for året tok Philippe Gilbert, da han lekte med konkurrentene i Lombardiet Rundt. Så var det slutt på sesongen, og overgangene overtok nyhetsbildet. Både Joker Bianchi og Plussbank Cervélo gjorde spennende signeringer. Så ble neste års rittprogram for Tour de France og Giro d'Italia presentert. Begge rittene kommer til å bli eksepsjonelle, med det ene monsterfjellet etter det andre. Det er bare å begynne å glede seg allerede.

2 kommentarer:

  1. Takk for den beste norske sykkelbloggen i 2010. Bloggen er den mest interessante å lese, ikke minst fordi dere viser en betydelig sykkelfaglig innsikt samt evne til å omtale interessante tema! Håper dere fortsetter med uforminsket styrke i 2011, og at stadig flere får øynene opp for denne flotte bloggen.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar. Vi satser på å fortsette som i år og håper du og flere vil bidra med mange kommentarer utover i sesongen.

    SvarSlett