mandag 19. juli 2010

Et helt års sykkeldramatikk pakket inn i et utrolig minutt!

Dagens fjelletappe så lenge ut til å bli et skikkelig antiklimaks. Den regjerende franske mesteren Thomas Voeckler avgjorde relativt tidlig etappen i sin favør. Det var viktig for fransk sykkelsport at mannen ikledd trikoloren vant en etappe. Det var lite dramatisk med måten han vant på. Han var sterkest av syklistene i bruddet, og vant klart.

Da ble det langt mer dramatikk bak i favorittgruppa. Andy Schleck hadde tydeligvis plukket opp noen triks fra Contadors støt for noen dager siden. Med en gang det var noen ryttere imellom de to, og Contador var litt sperret inne støtet Andy Schleck på et enormt gir. Akselerasjonen så ikke så formidabel ut, men gud for et trykk han hadde i pedalene. Det var et alvorlig ment rykk, som i beste fall kunne gitt han den avstanden han trenger før tempoetappen nest siste dag. Det så utrolig bra ut i ca 100 meter. Så ser det ut til at kjedet låser seg litt. Schleck fyker nesten over styret, før kjedet hopper av. Schleck må stoppe opp og fikse problemet. Det tar drøye halvminuttet, og da utnytter Contador, Menchov og Sanchez muligheten til å rykke ifra resten av favorittfeltet. Så kan man diskutere om det var riktig å angripe den gule trøya når han fikk tekniske problemer. Det er i utgangspunktet en uskrevet regel at det skal man ikke gjøre, men her var det den gula trøya som selv hadde startet angrepet. Jeg vet ikke helt hva jeg mener. Jeg synes det er en typisk fifty-fifty situasjon. De kunne ha stoppet og blitt helter for sin fairplay opptreden, men i steden valgte de å fortsette med fartsøkelsen. Jeg tror mange hadde gjort det samme selv når det står om Tour de France seieren.

Schleck kjørte resten av bakken etter uhellet styggfort og tok nok igjen en god del av det tapte. På toppen var det ca 20 sekunders avstand mellom gruppa til Contador og gruppa til Schleck. Contador fikk hjelp av Menchov og spesielt vilmannen Samuel Sanchez (han kjører nedoverbakker så fantastisk bra). Andy Schleck derimot måtte gjøre nesten all jobben alene, for det var ikke mye trøkk igjen i Jurgen Van den Broeck, som satt sammen med han. 3 er som kjent sterkere enn halvannen, så avstanden ble litt større. I mål var den på 39 sekunder, noe som gjør at Contador har ledertrøya med 8 sekunder. Det er synd og sikkert litt teit og si at løpet hadde godt av det uhellet til Schleck. Selvsagt kunne vi ønsket at det ikke skjedde, men herregud som det åpner opp kampen om sammenlagtseieren. Slik situasjonen var før dagens etappe måtte nok Schleck tjene litt tid på Contador, men ikke veldig mye. Nå er han helt nødt til å angripe. Ikke bare en gang, men flere ganger. Og angriper han like klokt og med like mye trøkk som i dag betyr det at det kan være realistisk å ta så mye tid på spanjolen at det hele blir avgjort med en sukndsstrid på tempoetappen nest siste dag i Touren. De neste dagene kommer til å bli utrolig spennende, med masse angrep og morsom kjøring. Nerven i løpet er i høyspenn. Dette må bare bli sykkelunderholdning av beste merke!

PS: Begge de norske rytterne kom seg til mål i gruppetoen, selv om de begge er småforkjølet.

6 kommentarer:

  1. Hvorfor i det hele tatt nevne 'sportslig oppførsel' i en idrett der deltagerne benytter seg av mere farmasøytiske midler enn et norsk lokalsykehus?

    SvarSlett
  2. Vi håper og tror benytter burde bytte tid fra presens til preteritum. Alt tyder ihvertfall på det, i alle fall at det er blitt en betraktelig bedring. Men sykkelsporten er fremdeles ikke helt der den skal være med tanke på doping. Men andre idretter er verre, det er bare pressen som behandler dem like forsiktig som nyfødte babyer!

    SvarSlett
  3. Trist! Synes spenning om sammenlagtseieren sank betydelig! Før dagens etappe var styrkeforholdet Schleck-Contador ca 50-50. Når har alberto et solid grep om trøya med tanke på tempoen. Han har visst litt svakhetstegn i klatringene men ikke nok til å tape 1.30 til Andy.

    La oss håpe rettferdigheten seirer til slutt og at Alberto får også litt motgang. Vi har sett eksempler på dette tideligere i touren. Som da Fabian hindret Hushovd en etappeseier inn til Spa. Neste dag vant Thor inn til Arenberg :)

    SvarSlett
  4. Herregud for no tøys. Sportslig meg her og sportslig meg der. Om man skal vente hver gang det skjer noe i feltet blir det jo en parodi. AS sykler for Saxo Bank. Ikke det gule sjefslaget..

    Ingen venta på Lance på brosteinen, og ingen venta på Contador på samme etp.

    Skjerpings. Dette er en sport hvor det handler om å komme først til mål, med det utstyret du starter med!

    SvarSlett
  5. Det som jeg reagerer på er at det er en gentlemansagreement at man ikke støter på den gule trøya når det er snakk om et teknisk uhell. Dvs et uhell sykkelisten selv kan klandres for. Contador måtte svinge rundt Andy Schleck for å kommer forbi og han SÅ HELT KLART at Andy hadde tekniske problemer. Han slo kontra direkte og la i vei for fulle mugger.

    Dessuten sier Contador til VG at han ikke var klar over Andy`s problemer før etter målgang. Dette er det reneste vrøvel og en løgn fra Contadors side. For det første så han det jo med sine egne ører og for det andre har jo rytterne kommunikasjon på øret fra sine sportsdirektører. Contador fikk beskjed fra Yvon Sanquer om å kjøre alt det han kunne da Andy fikk problemer. Totalt mistet Andy 39 sekunder til Contador og er nå 8 sekunder bak ham.

    SvarSlett
  6. Har skrevet et eget innlegg om denne stoppe og vente problematikken. Se om dere er enige eller uengie, eller kanskje litt begge deler. Men forstår begges standpunkt. Contador ser at Schleck får problemer, men får vel ikke med seg hvor alvorlig det er, eller om det er teknsik eller muskulært? Han bør kanskje innse at det er et teknisk problem, men tenk hvordan det koker under hjelmen hans. I løpet av fem sekunder går han fra å være iferd med å tape Touren, til å ta et skritt nærmere sammenlagtseieren. Mye å ta med i vurderingen.

    SvarSlett