torsdag 29. juli 2010

En stjerne ble født i Sandefjord!

De som har lest denne bloggen en stund har allerede hørt navnet på dagens vinner i Sandefjord GP noen ganger. Vi har allerede lansert han som den nye norske sprintkometen, noe han i dag viste at han virkelig er. Nesset syklisten som opprinnelig er fra sørlandet og syklet for KCK, viste seg i dag frem på best mulig måte. Årets Sandefjord GP utviklet seg helt annerledes enn de foregående årene. Et tidlig brudd holdt nemlig unna for feltet hele veien til mål. De angrep på den første runden og bygget seg raskt opp en luke på knappe halvminuttet. Avstanden ble hverken mye større eller mindre enn det knappe halvminuttet. Bruddet bestod av Ingar Stokstad, Mats Lohne, Johan Fredrik Ziesler, Christer Jensen og Jon Einar Bergsland. Med andre ord et meget sterkt brudd, som det nok var flere som burde tatt seriøst tidligere.

For selv om den ene etter den andre falt av underveis (blant annet Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch) kjørte ikke restene av feltet noe særlig innpå bruddet. Noen halvharde føringer av Thor Hushovd var ikke nok til å tette luka. Fire runder før mål ga Hushovd opp og ba Plussbank Cervelo rytteren Niklas Åkvik om å prøve å redde æren. Inspirert av Hushovds pep-talk gikk unge Åkvik til med alt han hadde. Etter nesten å ha ligget en runde alene var han nærme teten. Han hadde blod på tann, men ble overivrig. I en farlig 90 graders sving endte rittet for hans del. En rimelig spektakulær velt, som heldigvis ikke så ut til å skade Tønsberg gutten nevneverdig. Når Åkvik mislyktes tenkte bronsjevinneren fra tempoøvelsen i NM, Reidar Borgersen, at han fikk gjøre et forsøk. Han kjørte forykende og kjørte inn bruddet alene, på rittets nest siste runde. Enormt sterkt. Men seier skulle det ikke bli. For ingen i bruddet var i nærheten av å matche Mats Lohne sin enorme toppfart, hans fantastiske akselerasjon, og ikke minst hans svingteknikk på det glatte føre. Han vant spurten med ca 50 meter på Johan Fredrik Ziesler. På tredjeplass kom Reidar Borgersen, som også han kjørte et fantastisk løp.

Men dagen i dag var utvilsom Mats Lohnes. På seiers seremonien ble det mange turer for unge Lohne. Spurttrøya, ungdomstrøya og selvsagt den gule vinnertrøya gjorde at Lohne etterhvert fikk så mye tøy på seg at han holdt ut i regnet i Sandefjord. For forholdene var slett ikke de beste. Allikevel var det mange folk i gatene. Ingar Stokstad sa i etterkant at det var fryktelig kaldt. Å kjøre med småslitte treningsdekk var heller ingen suksessfaktor.

Som en kommende stjerne skal tok Lohne seg god tid til de nyvunnede medgangssupporterne, og ikke minst hans egen heiagjeng, som satt sitt preg på rittet. Media fikk også sitt, og det ble tatt bilder i fleng. Lohne nøt utvilsomt hans første, av det som fort kan bli mange dager, i rampelyset.

Resultater:
1. Mats Lohne
2. Johan Fredrik Ziesler
3. Reidar Borgersen
4. Jon Einar Bergsland
5. Christer Jensen
6. Ingar Stokstad

PS: Undertegnede fikk en mulighet til å stille Lohne et spørsmål da han kom gående forbi, men mine journalist gener er ikke tilstedeværende, og jeg frøys til. Det hele endte med at jeg bare gatulerte han med seieren. Middels pinlig! Men bilder har vi klart å ta og de kommer ut på bloggen om noen dager.

4 kommentarer:

  1. Artig med alle ungguttene som kommer, og ikke minst spurterne! Litt merkelig å tenke på at Norge som fjelland har relativt mange raske spurtere (Lohne, Kristoff, Hushovd) ift. gode klatrere. Spørs om ikke Joker Bianchi plukker opp Lohne snart!

    SvarSlett
  2. Synd for en slik rytter at de fleste viktige ritt i Norge har minst én bakke, da. Neppe Joker med det første.

    SvarSlett
  3. Er veldig morsomt at det dukker opp den ene sprinteren etter den andre. Tror grunnen til det er sammensatt. At det ikke er så mange norske ritt som kjøres i fjellene er nok hovedgrunnen. Jeg blir ikke overrasket om vi får frem flere spurtere og temposyklister. For generasjonen som er norsk sykkelsports fremtid er vokst opp med mye gateritt.

    Når det gjelder fremtiden til Mats Lohne er nok den veldig uviss. Jeg tviler litt på om Joker Bianchi signerer han allerede etter sesongen, for han mangler nok litt på kjørestyrken til å kjøre de største rittene blant kontinentallagene. Et av kontnentallagene bør satse på Lohne. Han har hatt en fantastisk utvikling i år, og er klar til å ta steget opp på kontinentalnivå. Men det er viktig at det ike går på bekostning av stabiliteten og tryggheten han har i Nesset. Han har tydligvis fått på plass et godt støtteapparat, og det er viktig at han får med seg det videre. Jeg er trygg på at han går gradene i det tempoet som passer han. Om det betyr at han forlater Nesset etter årets sesong, eller om han kjører der et år til vil tiden vise.

    SvarSlett
  4. Ja, kan nok være enig i det.

    Når det gjelder sprintere skyldes det nok, som du sa, at det er relativt mange "flate" ritt ift. vårt norske landskap. Det igjen skyldes vel at man ikke har de ressursene som skal til, foreløpig, for at en rittarrangør kan innkludere den norske fjellheimen. Det blir jo veldig knyttet til hvor publikum og sponsorer befinner seg i landet vårt (ved de største byene).

    SvarSlett