tirsdag 20. juli 2010

Franskmenn i vinden, mens Hushovd fortsetter å imponere

I dag ventet en ekstremt tøff etappe. Rytterne skulle over to 1.kategorier og to årets kategorier. Og det ble satt fart på fra starten. Allerede i den nøytrale sonen gikk det oppover, og det bare fortsatte å stige til toppen av den første 1.kategorien. Allerede etter 500 meter falt dagens første mann av. Det var hardt skadede McEwen, og dette har nok blitt en lang dag for den lynraske australieneren. Grunnen til den høye farten i den første stigningen var at høyt plassserte syklister, i sammendraget, ville prøve lykken i brudd. Det likte ikke Omega Pharma-Lotto og Astana. Blant de som prøvde lykken var alltid offensive Hesjedal, Wiggins, Armstrong, Kreuziger, Roche, Sastre, Casar, Charteau og Vinokourov. Men bruddet fikk aldri mer enn 30-40 sekunder. Den høye farten førte til at blant annet Basso og Evans slapp. Det samme gjorde alle (!) lagkameratene til Andy Schleck. Den som satt lengst med var faktisk Stuart O'Grady, som slapp en snau kilometer før toppen av Col de Peyresourde. Men den høye farten skremte ikke alle. Litt før toppen rykket Van den Broeck, femtemann i sammendraget. Charteau hadde lyst på poengene på toppen av stigningen, men ble enkelt spurtslått av Szmyd. Van den Broeck kom seg ikke opp til bruddet, blant annet fordi lagkamerat Matthew Lloyd dro foran. Dermed ga Van den Broeck opp sitt forsøk. Når han ble hentet tok Omega Pharma-Lotto og Rabobank ansvaret i feltet. Begge lagene var redde for Hesjedal, Sastre, Kreuziger og Vinokourov.

Mario Aerts og Matthew Lloyd dro ekstremt hardt i starten av Col d'Aspin. Dette uhyggelig høye tempoet førte til at mange slapp. Blant disse var nummer 3 i sammendraget Samuel Sanchez, nummer 6 i sammendraget Robert Gesink, nummer 8 i sammendraget Joaquin Rodriguez og Luis Leon Sanchez som var nummer 12 i sammendraget før dagens etappe. Men L.L. Sanchez fikk god help av sin lagkamerat Ruben Plaza, og dermed kom gruppen opp. I denne gruppen hadde Thor Hushovd klart å karre seg med. På toppen av Col d'Aspin var Charteau først, og tok et godt grep om klatretrøya. Kanskje trodde han også at han hadde sikret seg trøya. Men det viste seg at han ikke har gjort det enda. I nedoverbakken fra Aspin kjøre Casar fra bruddet, mens resten av bruddet ble kjørt inn. Men rett før bruddet hadde blitt tatt igjen hadde Armstrong stukket fra resten. Han kom seg fort opp til Casar, og kjørte fra han tidlig i Col du Tourmalet. Fedrigo, Moreau, Van de Walle og Cunego gikk kontra da feltet hentet inn bruddet. Fedrigo og Cunego kom seg opp til Armstrong, mens Moreau og Van de Walle måtte bruke litt lengre tid. Også Casar klarte å komme tilbake til teten. 6 ble til 9 da Barredo, Horner og Ruben Plaza kjørte inn teten. Bak i feltet gikk det sakte, og Konovalovas gikk til. Han brukte en god stunde, men kom seg til slutt opp og gjorde de 9 til 10. Også Hushovd prøvde seg på Tourmalet! Men det ble ikke noe av forsøket. 39 årige Moreau var først på toppen av legendariske Col du Tourmalet. Andreplassen gikk til Fedrigo foran Horner. I feltet hadde det godt relativt sakte. Dette gjorde sånn at bruddet hadde fått en luke på nesten 4 minutter.

Opp Col d'Aubisque ble det angrepet foran i bruddet. Barredo angrep gang på gang uten at undertegnede forsto hvorfor. Men det var bare Casar og Konovalovas som falt av. Ellers var det samlet og det var igjen Moreau som var først oppe på toppen. Dermed har han for alvor meldt seg inn i kampen om klatretrøya. Nå er han bare 15 poeng bak sin landsmann Charteau. Også denne gangen ble Fedrigo nummer to, og dermed klarte han ikke å blokkere poeng for Charteau. Dermed er det virkelig spenning om polkadotten, akkurat som det er i kampen om den grønne- og den gule trøya. Det fortsatte å gå relativt sakte i feltet. Dette gjorde sånn at Hushovd klarte å henge seg på halen. På toppen hadde brudet nesten 10 minutter. På dette tidspunktet var Plaza og Horner en trussel for rytterne på 5. til 10. plass i sammendraget. Dermed satt Rabobank, Omega Pharma-Lotto og Garmin opp farten. De plukket en del, og Plaza klatret "bare" opp til 12. plass.

I nedoverbakken kom Casar seg opp til bruddet, mens Konovalovas ble hentet av feltet. Dermed var det ni stykker som skulle gjøre opp om seieren. Med rundt 4 mil igjen til mål rykket Barredo. Ingen gikk etter han, og han fikk en luke på rundt 40-50 sekunder. Men de fikk ikke panikk bak. De kjørte jevnt, og rullerte på dra jobben. Men det var på hengende håret at de klarte å ta igjen Barredo. Med rundt 1 kilometer igjen måtte han gi opp. Dermed dro det seg til en spurt. Der var Fedrigo sterkest og kunne juble for Bboxs andre etappeseier på to dager. Casar kom på andreplass, mens Plaza tok tredjeplassen. Franskmenn har nå vunnet de tre siste etappene, og i alt har franskmennene plukket 6 etappeseire.

Selv om Fedrigo var smart, vil jeg ikke si det om de andre i bruddet. Ingen angrep! Armstrong burde ha skjønt at han ikke er i nærheten av folk som Casar og Fedrigo når det drar seg til en spurt. Jeg synes at Horner og Armstrong burde angrepet resten. Det samme vil jeg si om Moreau og Plaza. Det virket nesten som at de var mer opptatt av å ikke la en fra det andre laget angripe enn å prøve å vinne selv. Det virket som at de var for opptatt av lagkonkurransen. Jeg vil heller ikke si at Cunego kjørte klokt i dag. Han burde også angripe, etter min mening. Han er ikke like rask som det han var før, kanskje fordi toppformen ikke er der. De eneste jeg mener at ikke burde/måtte angripe var Casar, Van de Walle og Fedrigo. Når jeg ser spurten er det helt klart at Casar og Fedrigo er de klart raskeste. Casar posisjonerte seg for dårlig, noe som gjorde at Fedrigo var alt for langt foran da Casar begynte spurten. Jeg mener at Cunego, Plaza, Moreau, Horner og Armstrong burde angrepet. Det er totalt idiotisk, og ikke prøve seg når man er klart svakere i en spurt enn andre som sitter i bruddet. Det virket nesten som at de ikke hadde lyst på seieren i dag, selv om de selvfølgelig hadde lyst på den.

Litt under 7 minutter bak kom feltet inn. Der startet Ciolek spurten veldig tidlig. Hushovd satt på hjul, og det ble nesten som et opptrekk for Hushovd. Hushovd tok spurten lett, og tok med det 6 spurtpoeng. Dermed overtar han den grønne trøya. Han er nå 4 poeng foran Petacchi. I dag viste Hushovd, nok en gang, at han er blitt en mye bedre klatrer. Å sitte med på kanskje årets tøffeste etappe er utrolig sterkt. En utrolig prestasjon av en utrolig sterk syklist. Gratulerer Thor!

Edvald Boasson Hagen kom inn med gruppetoen sammen med blant annet McEwen, Cavendish og Petacchi. McEwen klarte altså å karre seg gjennom enda en etappe. En sterk prestasjon etter å ha sluppet med en gang etappen startet. Han kjørte faktisk over de tre første bakkene alene på jakt etter gruppetoen, før han tok de igjen. Respekt!

2 kommentarer:

  1. Enig med deg om at enkelte i bruddet absolutt burde prøvd seg før spurten.

    Når det gjelder Ciolek kjørte han selvsagt opptrekk for Thor. Årsaken til det kan diskuteres, men det var hvertfall det beste opptrekket Thor har fått på lang tid.

    SvarSlett
  2. Utrolig prestasjon av Thor, og han sliter seg til viktige poeng. Til tross for grønn trøye frykter jeg likevel at han blir forbigått på spurtetappene. Å bli nr. 5-8 i en massespurt holder nok ikke når Cavendish og Petacchi (med supre opptrekk) er med helt inn. Da raser poengene fort i Thos disfavør. Krysser fingrene for Thor og håper at han har rett i at han er i sitt livs form, og at kreftene hans holder lenger enn spurtrivalene.

    SvarSlett