søndag 4. juli 2010

De rutinerte rytterne best i crazy finale

Finalen på årets første fellesstartetappe i Tour de France ble av det hektiske slaget, for å si det mildt. Det ble ikke like mye drama underveis i rittet som det var forventet, men innenfor de siste tre kilometerne ble det hektisk til de grader. Det var bare noen og tjue syklister som ikke veltet eller ble innbladet i velt. Først gikk Cavendish i bakken, etter å ha feilberegnet en 90 graders høyresving. Med seg i fallet dro han inn blant annet Oscar Freire. På den rette sletta mot mål gikk det en enda større velt, etterfulgt av en til. Nesten alle var satt ut av spill. Det var opp til resten å kjempe om etappeseieren. Det var de rutinerte herrene som har vært ute en Tour de France dag tidligere som var best og holdt hode kaldest. Smartest av de alle var Alessandro Petacchi. Han gjorde det Hushovd desverre ikke gjorde, nemlig å ta hjulet til Cervelo rytteren Brett Lancaster. Derifra gikk han tidlig, men ingen var våkne og tok hjulet hans. Da ble det for stor avstand frem til den sterke italieneren. Mark Renshaw viste hvor heldig Cavendish er, som har han som opptrekker, ved å ta en flott andreplass. En litt uoppmerksom og noe "stiv" Hushovd fikk en oppløftende tredjeplass. Oppløftende i den grad at han henger nogenlunde med i spurten og at han har fått et overraskende tidlig overtak på de antatt verste konkurrentene i kampen om grønt (ingen poeng til hverken Cavendish, Farrar eller Freire). Det negative er at vi ikke syntes han så hundreprosent komfortabel ut i spurten. Mangel på matchtrening rett og slett.

Også Boasson Hagen satt lenge godt med, men det ble nok i overkant hektisk for den sindige nordmannen. Han fikk ikke manøvret seg frem i front, men ungikk uhell. Det var det viktigste i det lange løp. Det endte med en 18. plass til Edvald. Men dagen vil nok først og fremst huskes som uhellenes dag. Sjeldent faller nesten alle forhåndsfavorittene, men i dag deiset de i bakken en etter en. Vi vil komme tilbake med en grundig spurtanalyse senere i dag. Her var det nemlig mye å ta tak i, så det kan bli interessant å diskutere den når vi får sett bildene fra spurten flere ganger.

PS: Rapport fra gårsdagens prolog (som vi var og så), bilder fra prologen og mer til kommer de nærmeste dagene.

3 kommentarer:

  1. hehe, "180graders høyresving" :)

    SvarSlett
  2. Synd Cavendish ikke skadet seg i den velten, maken til ufyselig rytter skal man lete lenge etter, velter folk med vilje når han merker at han ikke når opp her før touren. Ubrukelig person rett å slett

    SvarSlett
  3. 180 grader var nok en liten overdrivelse. Var nok nærmere 90 grader. Jeg er ikke blant de som håper at Cavendish blir skadet. Han har gjort sine feil og ikke tatt det ansvaret han burde, men han er en fargekladd sporten trenger. Kansje blir han litt mer ydmyk, og litt mer "vennlig" i feltet av å oppleve noen nedturer nå. Men jeg tror han hever seg over problemene og tar noen seire senere i Touren. Det blir eventuelt morsomt å se, for en Cavendish i topp slag leverer spurter som varmer et sykkelhjerte. Men at han ikke er så populær alle steder forstår jeg.

    SvarSlett