tirsdag 20. juli 2010

Hvordan sikre fortsatt norsk Tour de France moro?

Under Tour de France er nordmenns øyne rettet mot sykkelsporten. Interessen for denne fantastiske sporten får en tre ukers opptur hvert år. Disse siste dagene av denne festen vil vi bruke til å ta opp temaer vi mener er viktige med tanke på å videreutvikle norsk sykkelsport. Sykkelstjerner som Hushovd og Boasson Hagen kommer ikke på løpende bånd. For å sikre at også fremtidige Tour de France skal bli ekstra spennende for oss nordmenn må vi fortsette å forbedre kvantiteten og kvaliteten på rekrutteringen. Det er dette vi ønsker å sette fokus på de neste dagene. Dette kommer i tillegg til våre daglige oppdateringer fra Touren. Vi håper dere kommer med feedback og egne meninger rundt temaene vi tar opp. Vi begynner i dag med å reposte et drøyt halvtårs gammelt innlegg. Her tar vi litt for oss viktigheten en ordentelig velodrom i Norge kunne vært for norsk sykkelsport:

Hvorfor har ikke Norge en skikkelig innendørs velodrom? Dette er et spørsmål jeg har stilt meg selv en god stund, men som er spesielt aktuelt nå som 24 juniorer og U23 ryttere fra det norske landslaget er samlet på en banesamling i Belgia. Dette er andre året på rad NCF arrangerer denne samlingen. På forbundet sin hjemmeside ligger det intervjuer med flere av deltakerne (ser ut til å være fjernet nå). Gjennomgangsmelodien er at de synes dette både er morsomt og lærerikt. Spesielt er det god trening i å sitte i felt i stor fart, noe som er essensielt å mestre i internasjonale løp. Hvis man ikke klarer/tør å sitte tett på hjul med mannen foran vil man ikke få den billigste reisen som er mulig, og man starter med et dårlig utgangspunkt når løpet skal avgjøres på slutten.

Vi har et par små utendørsvelodromer i Norge, noe som selvsagt er bra, men det er ikke bra nok. I en idrett som sykkel, hvor medlemstallene skyter i været og etterveksten er historisk god er det viktig å få på plass et godt tilbud også i de månedene hvor utendørs sykling er lite aktuelt i Norge. Så hva gjør myndighetene med velodromtomten vi hadde i Oslo? De river hele velodromen og gir bort tomten gratis til et fotball lag som driver idrett på middels nivå og knapt nok det. Sykkelsporten fortjener noen gode anlegg. Det er på tide at også andre idretter enn fotball og vinteridretter får anlegg som gjør dem konkurransedyktige internasjonalt. Slik interessen er for norsk sykkelsport nå, er sykkel en av de idrettene som sårt trenger slike anlegg.

Jeg mener det bør komme på plass en innendørsvelodrom i full størrelse hvor det skal kunne arrangeres verdenscup og internasjonale mesterskap. Dette vil bygge opp bredden i sykkelsporten og det vil være et godt tilbud til landeveissyklister og terrengsyklister som ønsker å øke kapasiteten. I tillegg vil det gi unge syklister en god mulighet til å trene i raskt tempo, i sikrere omgivelser enn på landeveien, hvor de kjemper om veien med hissige bilister. Men hvem skal klare å samle sammen pengene? Hvor bør eventuelt en slik hall ligge? Er det potensiale til å fylle en bane opp med tilskuere ved spesielle anledninger? Interessen er i hvertfall stor for de showrittene/gateløpene som arrangeres etter touren, så interessen for rask og intens sykkelkjøring er til stede. Bli gjerne med på en debatt ved å bruke kommentatorfeltet under eller på twitter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar