onsdag 21. juli 2010

På tide å få med jentene

Sykkelsporten er en av de mest diskriminerende idrettene i verden. Selv om sykkelsporten er rene kvinneparadis i forhold til hoppsporten, er det utvilsomt to forskjellige verdener for proffe herre- og damesyklister. Det synes jeg egentlig er veldig merkelig. De fleste utholdenhetsidretter er rimelig likestilt. I idretter som skiskyting, langrenn og friidrett er det ikke så store forskjeller i lønninger, prispenger og oppmerksomhet kjønnene imellom. I sykkelsporten er det helt annerledes. Bare et fåtalls damesyklister kan ha en trygg og god økonomi som heltidsutøver. Det finnes ingen internasjonale damesyklister som har stjernestatus, og som har blitt en merkevare. Kvinnesykling holder et meget høyt nivå. Ser man på gjennomsnitshastighetene i kvinneritt skjønner man rakst at dette er fysiske prestasjoner på et ekstremt høyt nivå.

Jeg tror noe av problemet er at menn og kvinner sjelden sykler på samme sted samtidig. Er vel nesten bare i USA at det finnes ritt hvor kvinneklassen og mennene kjører i samme løype samme dag. De eneste kvinnerittet med veldig bred mediedekning og stor oppmerksomhet er mesterskapene. VM og OL er kvinnesyklingens festdager. Verdenscupen har desverre ikke blitt noen stor happening i det store bilde. Kvinnesyklingen er rett og slett profilløs og grå. Det skyldes mange faktorer, noen vil kalle det kvinnediskriminering.

Men dette innlegget skal ikke handle om internasjonal kvinnesykling. Det skal handle om hvordan vi i Norge kan bli bedre på å rekruttere kvinnelige syklister. For i øyeblikket er norsk kvinnesykling et rimelig svart kapittel. Riktignok er det unge talenter på vei frem, men vår beste kvinnelige syklist denne sesongen (viktig å presisere at jeg kun tenker på landeveissykling i dette innlegget) har syklet aktivt i under et halvt år. Vi skal ikke ta ifra Lise Nøstvold noe som helst, for det er en ekstremt imponerende prestasjon, men det er litt skremmende, og sier noe om nivået. Bredden i toppen av norsk kvinnesykling har aldri vært veldig høy. Vi har hatt noen topper, som for eksempel Valen søstrene, men har aldri klart å etablere sykling som en velrennomert kvinneidrett. Hvordan kan vi øke statusen på kvinnesykingen, og få frem flere kvinnelige syklister som holder et høyt internasjonalt nivå?

Det trengs utvilsomt en finansiell satsing i forbundets regi, men dette alene er ikke nok. Bare se på kvinnefotballen. De fikk inn masse frisk kapital, og skulle satses på av TV2. Resultatet var nærmest null fremgang i interesse. Andre idretter har også vist at det kreves mer enn penger for å løfte en idretts anseelse. Vi tror det er viktig med profilbygging. Vi må få frem minst en god landeveissyklist som i tillegg har medietekke, og som klarer å "selge" inn sin egen idrett til almennheten. Bare se på hvilke løft terrengsyklingen fikk ved Gunn Rita Dahle, og hvordan Anette Sagen klarte å få kvinnehopp opp på agendaen. Vi trenger noen som klarer å gjøre landeveissykling kult, også for unge jenter. Men det er pokker ikke lett. Spesielt når det ikke sendes andre dameritt på TV enn mesterskapene. Mest sannsynelig må det et OL-gull til før det tar helt av.

Det er andre måter å øke interessen på også. Først og fremst tror vi at kvinnene må ta en mer aktiv del av en sykkelboomen vi opplever i Norge for tiden. Et skritt å ta kan være å oprette to kvinneklasser. En A og en B gruppe. I A gruppa kjører de sterkeste, mens det i B gruppa er fritt for å delta for alle som synes det er morsomt å sykle, men som synes de beste er for gode og sykler for langt. På den måten får man flere av de kvinnelige mosjonistene ut på sykkelritt, og inn i sykkelfamilien. Da kan damemiljøet vokse, og flere unge idrettsutøvere kan bli trukket mot sykkelfamilien. Tanken er enkel: jo flere mødre, døtre og søstre som kan delta i sykkelritt sammen med resten av familien, jo mer frister det med sykkelhelger på norgescup løp. Interessen vil forhåpentligvis øke, og bredden blir bedre. Da blir det også lettere å få frem enerne. Sverige har vist at det lar seg gjøre å nærmest likestille kvinne- og herresykling. Det er på tide at vi i norge følger etter!

Er det noen av dere som har idèer eller tanker rundt hvordan kvinnesykling kan løftes opp så håper vi dere deler de med oss.

2 kommentarer:

  1. FWIW så er det haugevis med ritt der damene sykler i samme løype (riktignok kortere) og samme dag som mennene. Veldig mange av klassikerne blant annet.

    SvarSlett
  2. når det er så få kvinnelige syklister som holder et greit nivå i norge, vil det jo kunne være smart å la jentene starte sammen med herre junior i flere ritt. da vil farten i feltet være høyere, mer støting, og slik vil jo de beste kvinnene få bedre matching og mer å strekke seg etter.

    SvarSlett