tirsdag 13. juli 2010

Madeleine skilte klinten fra hveten

FOR EN ETAPPE!

I går sa vi at dette ville bli tidenes Tour de France. Og i dag viste syklistene at de ikke ville gjøre våre ord til skamme. For i dag var det action hele dagen.

Thor Hushovd kom seg med i bruddet og plukke 6 ekstremt viktige poeng til den grønne trøya. Opp den første 1.kategorien fikk Hushovd tekniske problemer, og måtte dermed slippe sine bruddkamerater. I bruddet satt Pineau, Luis Leon Sanchez, Jose Ivan Guttierez, Moreau, Charteau, Taaramae, Fröhlinger, Cunego, Voigt, Gautier og Nocentini. Men de fikk aldri den luka de ville ha, pga. L.L. Sanchez sin gode sammenlagtplassering. Litt av "skylden" skal nok også RadioShack har, for de angrep med halve laget i første 1.kategori, noe BMC likte svært dårlig.

Pineau tok det meste av klatrepoeng før han falt av tidlig i Col de la Madeleine. Charteau plukket også jevnt med poeng og var først opp på Madeleine. Dermed var det likt antall poeng mellom Pineau og Charteau, noe som vil si at Charteau vil bære trøya på morgendagens etappe i og med at den som har vunnet flest Årets Kategorier blir regnet først.

I Col du la Madeleine skjedde det alle hadde håpet på. BMC dro i starten og blant annet Brajkovic og Rogers slapp, før vår egen Edvald Boasson Hagen slapp, da det var ca. 30-40 syklister igjen i feltet. Den første som strakk på beina var Vinokourov. Det ble aldri noe farlig, i og med at Saxo Bank etterhvert bestemte seg for å sette fart på med Chris Anker Sørensen og Fuglsang. Da var Vinokourov så godt som kjørt inn, mens Cadel Evans satt helt på halen. Da bestemte Astana seg for å sette skikkelig fart på. Evans slapp umiddelbart da Tiralongo satt opp farten. Da Tiralongo var ferdig overtok Daniel Navarro, og da ble det fart. Navarro kjørte såpass hardt at det først bare satt 6-7 andre med. Så satt han opp tempoet litt til. Da satt bare Contador og Andy Schleck med. Schleck prøvde seg 4-5 ganger uten hell, før de to sammenlagtkanonene bestemte seg for å samarbeide.

Samuel Sanchez havnet litt i ingenmannsland. Litt bak Contador/Schleck og litt foran Menchov, Gesink, Leipheimer og Joaquin Rodriguez Oliver. Litt lenger bak de igjen var en gruppe med Basso, Armstrong, Ruben Plaza, van den Broeck, Monier og De Weert.

På toppen hadde Contador/Schleck mellom 30 og 45 sekunder på S. Sanchez. Ca. minuttet/halvannet bak de to største sammenlagtfavorittene kom en gruppe bestående av Menchiv, Gesink, Joaquin Rodriguez og Leipheimer. Minuttet bak dem igjen kom Basso gruppa. Over 6 minutter bak Contador/Schleck kom Evans. Dermed var det ganske klart at Schleck kom til å ta over den gule trøya.

I front satt Charteau, L.L. Sanchez, Casar og Cunego. De hadde en tilsynelatende god luke. Men Contador og Schleck kjørte fort og tok de igjen ledergruppa, med Moreau på slep. S. Sanchez kjørte også meget godt nedover, men ble for alene på flaten i bunn av bakken, og tapte dermed en del til de to andre sammenlagtfavorittene. I spurten var Casar best, og kunne dermed juble for seier. L.L. Sanchez ble nummer to, mens Cunego tok tredjeplassen. S. Sanchez kom 50 sekunder bak Contador og Schleck, som mistet to sekunder til Casar. Joaquin Rodriguez, Gesink, og Leipheimer tapte 2 min og fem sekunder, mens Menchov tapte tre til. Basso sin gruppe kom inn 2.50 bak Casar. Kreuziger kom inn 3.48 bak vinneren. Nummer 6 før etappen, Hesjedal, kom inn 4.53 bak. Det var bra gjort i og med at han lå i bunn av feltet allerede på den første 4.kategorien.

De andre favorittene: Sastre, Wiggins, Rogers (4.55 bak) og Evans (8.09 bak).

Grunnen til at Evans kjørte såpass dårlig som han gjorde, skal visstnok være et brudd i albuen. Han skulle også ha skadet skulderen og hånden, men det var altså albuen som var det som hindret mest.

Etter dagens ekstremt morsommer og innholdsrike etappe leder Schleck sammenlagt. 41 sekunder bak han ligger Contador. S. Sanchez ligger omtrent 2 minutter bak Contador. Alle resultater kan du finner her: http://www.letour.fr/2010/TDF/LIVE/us/900/classement/index.html.

PS: EBH kom inn drøye 20 minutter bak, og var dermed godt innenfor tidslimiten. Hushovd kom også innenfor tidslimiten. Hushovd har hatt litt problemer med magen i dag.

2 kommentarer:

  1. Fikk ikke med meg begynnelsen på sendingen (og det var jo den jeg skulle sett), men det var utrolig kjekt å høre at Hushovd hadde kapret viktige poeng i første spurten. Slik det utviklet seg var jeg nesten litt lettet da jeg så at han stod på podiet med den grønne trøya - heldigvis godt innenfor tidsgrensen.

    SvarSlett
  2. Jada, jada. Norske medier slår jo opp Hushovds enorme magesmerter, som raskt ble kurert av en lusen tablett. Nevner de Evans og et aldri så lite brudd i albuen? Men gratulerer til Schleck, som viste rå krefter.

    SvarSlett