mandag 19. juli 2010

Når og hvor ofte skal et felt stoppe og vente?

Det har vært noen situasjoner i årets Tour de France hvor det har vært stilt spørsmålet om feltet burde stoppe/roe farten ned eller fortsette å konkurrere. Det er mange sider som må tas med i beregningene når man tenker på konsekvensene ved å ta det ene eller det andre valget. På den ene siden har rytterne ansvar ovenfor sitt eget lag, sine sponsorer og oss som tilskuere (som til syvende og sist sørger for at de har en jobb). På den andre siden er det uskrevne regler og ønske om en så fair konkurranse som mulig.

Det hele startet på rittets andre etappe (prologen ekskludert) til belgiske Spa. Såpeglatte og trange veier førte til massevelt en skrekkfilm verdig. Saxo Bank og Schleck brødrene var blant dem det gikk hardest utover. En liten stund så det ut til at hele Touren var ødelagt for Andy Schleck. Da foreslo/bestemte Cancellara, med den gule trøya på den etappen, at feltet skulle ta det helt rolig og slippe opp alle sammenlagtfavorittene som hadde fått trøbbel. Astana adlydet og ga Andy Schleck en ny sjanse. Med andre ord; de stoppet og lot Schleck komme opp igjen. Flertallet virket da til å mene at det var håpløst av rytterne å protestere på denne måten.

I dag oppstod det enda en ny situasjon hvor Schleck mente at Astana/Contador skulle stoppet og ventet. Et teknisk uhell for ledertrøya betyr som regel at hele feltet stopper opp. Det er allikevel situasjoner hvor denne regelen ikke virker til å gjelde helt. Ta for eksempel situasjonen hvor Hushovd mistet den gula trøya på en brosteinsetappe i 2004. Han fikk et teknisk uhell rett før et brosteinsparti. Alle som har sett hvordan et sykkelfelt kjører på brostein vet at det ikke er lett å få 180 ryttere til å enes om å stoppe i løpet av et par minutter. Få forventet eller krevde at felte skulle stoppe da. Til det var løpet for stressende og hektisk til at det lot seg gjøre. Noe av det samme var tilfellet i dag. I det som fortsatt var et rimelig stort felt i dag angrep Andy Schleck. Når du angriper med ledertrøya går alle alarmer hos konkurrentene. Det blir med en gang litt panikk, og det blir vill kjøring for ikke å slippe han og muligheten for sammenlagtseier avgårde. Det er derfor ikke en oversiktelig og rolig situasjon hvor ledertrøya får trøbbel. Det er midt i et lite kaos. Det er tvilsomt at rytterne får med seg akkurat hva som skjer. De går fra å ha full panikk for at seieren går fløyten, til å øyne et håp om å få oppfylt den store drømmen. Er det da å forvente at de tar rasjonelle og gjennomtenkte avgjørelser? Skal instinktet deres be dem om å stoppe og vente? Jeg heller mot å forstå rytterne som angriper når Schleck får problemer. Jeg synes ikke det er veldig usportslig. Hadde uhellet derimot skjedd før Schleck angrep, når det går relativt fredelig og rolig for seg i tetgruppa, da mener jeg de burde ventet. Da burde man kunne forventet at de var rolige nok i hodet til å innse at det blir for dumt å utnytte den ulykkelige situasjonen.

En siste ting jeg bare vil slenge inn, litt på siden av de ovenfornevnte situasjonene, men som allikevel passer inn under tittelen på innlegget er hvordan lederen i sammendraget etter min mening kan misbruke sin makt til å "sette løpet". Det jeg tenker på er når det tar lang tid på en etappe før et brudd går. Laget til ledertrøya har kjørt lenge og hardt for å sikre at farlige ryttere ikke går avgårde. Når det da er et ufarlig brudd som er i ferd med å etablere seg pleier ofte mannen i gultrøye å ta en tissepause, og forventer at resten av feltet gjør det samme. På den måten stopper han alle som fortsatt vil angripe og det ufarlige bruddet får gå. Det synes jeg er en uting. Vent med å tisse til bruddet er veletablert! Det var som sagt litt på siden, men nok en gang et spørsmål om det skal stoppes eller sykles.

16 kommentarer:

  1. Før dagens presise girsystemer ble introduserte var det å gire i seg selv en kunst når rykket skulle settes inn.

    Shit happens; AC hadde tekniskeproblemer inn mot Arenberg på 3. etappe, med tanke på hvor mye som legges i utstyret innen sykling så er sykkelen like mye en del av rittet. Hvor går skillet på hva som er teknisk uhell? Da ramma til Hincapie knakk i Roubaix for noen år tilbake, skulle resten ha ventet? Eller da Cancellara røk kjedet i Flandern 2009?

    Det jeg først og fremst reagerer på er hvor selektiv for eksempel Dag Otto var i dag, med å trekke inn "flau smak" og "bismak" i beskrivelsen av episoden. At journalister/kommentatorer har favoritt er OK, men kom ikke da med moralske argumenter. Hvorfor syte over Vino når man etterpå hyller Basso, eller mimrer om Tommy Simpson eller VDB? Det ville neppe skapt like mye snakkis hvis det var en annen rytter en godklumpen Andy som mistet gult i dag. Videre ser det ut til at indignasjonen er mye større i kommentatorveldet enn hos rytterne.

    Her var vi rett før toppen i det det spisser seg til, gutta har 170 i puls og det koker i hodet. Andy kastet loddet og det trillet av bordet, da kan man ikke forvente at alle mann rundt ham skal vente og gi ham enda en sjanse. Snarere ville det vært interessant å se en liste over alle de mekaniske problemene Saxo har hatt i år, var det ikke en del trøbbel i klassikerne også?

    SvarSlett
  2. Blir fort en del kluss med utstyret når du skal motere motorer i de :)

    Når det kommer til norske eksperter og kommentatorer synes jeg det er lite saklig argumentasjoner. Dag Otto er helt sikkert en knall hyggelig fyr, men som ekspert synes jeg han ofte argumenterer med subjektive meninger fremfor å analysere i dybden. Personlig er min oppfatning at de fleste norske kommentatorer er bedre til å formidle og skape spenning enn de er til å analysere og forklare hva vinnerne gjør bedre enn de som kommer lengre ned på lista. Tror TV2 hadde skutt gullfuglen ved å få inn for eksempel Gino van Oudenhove til å foreta analysene. Da hadde de fylt igjen det største (og nesten eneste) kompetansehullet de har i sitt Tourteam.

    Som sagt tidligere, og som du tydeligvis er enig i, så er det stor forskjell på om uhellet oppstår midt i kampens hete eller når feltet sykler i "bedagelig" tempo. Synes ikke det har blitt vektlagt veldig tungt i norske medier, selv om det virker som at andre syklister er av samme oppfatning som oss.

    SvarSlett
  3. Begge dere to, kan med fordel lese litt mer :)

    Først til blogginnlegget.

    Etappen til Spa:
    Contador har selv sagt at han ønsket at feltet skulle roe det ned, han hadde tross alt vært nedi bakken selv, det samme hadde 6 av hjelperytterene hans, og han mente det var uforsvarlig og fortsette på samme måte. Altså var det ikke Cancellara som stoppet feltet på egenhånd.

    Som du sier selv med Thor, så var feltet på 180 ryttere på veg inn på et brosteinsparti da da Thor fikk problemer, dette er dessverre en del av brostein, at det skjer ting, og etappen var der også for at det skulle skille, dessuten var Thor, TV2 og de fleste andre forbannet etter dette, fordi de ikke ventet. I dag var det ikke et rimelig stort felt som angrep, det var vel 6 eller 7 ryttere, og det var forresten Contador som angrep, de andre måtte til slutt henge seg på, for å ikke tape til Contador. Det er vel også derfor folk henger seg opp i Contador, fordi det var han som tok rykket etter Schleck fikk problemer. Hadde det vært Mentsjov så hadde nok folk reagert på han.

    Det med at lederen tar "tissepause" når det er et ufarlig brudd som går er fordelen laget har med å ha den gule trøya, det er de som styrer feltet, hvis ikke de vil, så kommer bruddet til å gå, det er faktisk en veldig fin ting, at laget med den gule trøya har "makten" :)

    Til Stanley:

    Du misforstår poenget, det handler ikke om å vente på folk med vinnermuligheter, med den gule trøya. At folk som kan vinne knekker ramma, mister bakhjulet eller kjører på en hund betyr ikke at resten må vente. Derimot om personen med den gule trøya gjør dette, da blir det en annen sak, det er sykkelsportens uskrevne regel. Eller, en av mange uskrevne regler.

    Jeg har også mer i mot Vino enn Basso, Basso avla aldri en positiv dopingtest, men sa at ja, han skulle dope seg, og fikk en 2års utestengelse utenom å noengang ha avlagt en tvilsom prøve engang. (mens en rytter som Valverde først ser ut til å få problemer nå, og begge to ble puttet i søkelyset i samme sak. Forresten så har Contador syklet for de 4 lagene i sykkelsporten som har vært innblandet i/har mest snuskete rykte, og er involvert i samme sak men ingenting har skjedd med han).
    Vinokurov på sin side fikk bare 1 års utestengelse etter å ha blitt tatt for doping. Skulle gjøre comeback, da appellerte UCI utestengelsen og krevde 2 år, da svarte Vinokurov med at han kom til å legge opp uansett, og UCI droppet det, vips så gjorde han comeback alikevel, derfor er ikke han likt (se blant annet på buingen under Tirreno-Adriatico i år). Dette er en rytter som ikke fikk straffen som andre, tilogmed en som aldri har blitt tatt for doping har fått.

    Det handler ikke om å gi en ekstra sjanse. Du kan se på reaksjonen til folk etter dødsfallet i TdF i 1995 (på youtube). Se på at Lance venter på Ullrich etter at Ullrich velter på egenhånd i 2001, eller at Ullrich venter på Mayo og Armstrong i 2003. Det handler om hvordan sykkelsporten er, selv i de værste dopingtider så var altså den synlige fair play mer viktig enn nå.

    SvarSlett
  4. Tror jeg kan si at jeg ikke har godt av å lese mer om sykkelsport enn jeg allerede gjør. Er gal nok som det er allerede :)

    Du har helt rett i at det er Contador som angriper. Men som nevnt til det kjedsommelige så er det i kampens verste hete. Han sier selv at han ikke skjønner/oppdager at Schleck får problemer. Så kan man diskutere hvor ærlig han er når han sier det (selv om jeg mener at man må tro på det hvis man tror på at Basso bare hadde tenkt til å dope seg, ikke at han faktisk gjorde det). Hvis vi ser på de siste flate kilometerne på dagens etappe, når alle vet hvordan situasjonen er og det har kjølnet litt under hjelmen, så er det Menchov og Sanchez som drar klart mest og hardest. Derfor mener jeg de er like ille som Contador eventuelt var.

    Når det kommer til disse situasjonene som du nevner mellom Ullrich og Armstrong, så skjer de under litt mindre dramatiske omstendigheter. Det skjer ikke akkurat idet det støtes vilt, men heller når det er jevn fart. At dette skjedde i et mer avgjørende parti enn det de gjorde for noen år siden spiller også inn. Det sa også Armstrong selv i dag (mener jeg å ha lest :)

    Slik jeg oppfatter det er det ingen unison enighet i feltet (blant rytterne) om at dette var totalt feil. Da pleier det å reageres kraftigere. Vi kan allikevel være enige om at det hadde vært aller mest fair om alle ventet på Schleck. Men å "halshogge" Contador for at han ikke gjorde det synes jeg blir for krast.

    Men så utrolig morsomt at det er en del ting å diskutere for oss sykkelfans. Selv om det var utrolig synd for Andy Schleck, som kjører helt utrolig bra for tiden.

    SvarSlett
  5. Syntes faktisk man skal lytte til Contador, som sier han ikke oppfattet at Schleck hadde problemer. Indirekte støtter han altså de uskrevende reglene. Han har ihvertfall ikke utrykt noen motargument for å bryte de. Det er alle disse utenfor, som tillegger han slike meninger og syntes disse reglene er noe tull. Så har man folk av typen Tor Hushovd, som er en dyktig syklist, men som stadig ser ut til trenger dommeravgjørelser og utnyttelse av at antatte konkurenter blir involvert i massevelter. Tydligvis har han problem med å fremstå som atraktiv nok for de store sponsorpengene, uten å utnytte andres ulykke.

    SvarSlett
  6. Mye er skrevet og sagt om dette fra begge hold. Men oppsummert så synes vi som har sansen for gentlemansfakter, fair play og de mange kotymene som gjelder i sykkelsporten(vi må nesten holde doping utenfor, ellers blir dette forkomplisert), at dette var en trist dag for en fantastisk utgave av Touren, og for en fantastisk syklist. Contador ble bitteliten i mine og mange andres øyne. Og det skjønte han selv da publikum pep mot ham på podiet. Svetteste smilet siden Nixon på helikoptertrappa. Pistolgesten mistet sin kraft for evig og alltid. Jeg hadde nesten vondt av ham, og hadde han ikke skjønt hvor galt det var det han gjorde før, så skjønte han det nok da. Det påfølgende intervjuet er den stusseligste løgnen jeg har sett av en voksen mann. Selvsagt så han hva som skjedde. Han passerte fem sekunder etter at uhellet er skjedd, og må svinge rundt en stillestående knallgul syklist som han omtrendt har kunnet målt pulsen på i to uker. Og hva trode han egentlig skjedde? Og skulle han ikke fått det med seg med en gang, så kunne han snudd seg en gang og sett at hans siamesiske tvilling ikke var der. Han fikk selvsagt også melding på radioen om hva som hadde skjedd. Det var god tid til å roe ned etterpå. Istedet måket de på helt inn til mål. Mentsjov og Sanchez må jo bare henge på. Contador "hadde ballen" og kunne spilt den utover dørlinja. Men det fantes ikke antydninger en gang.

    Alle eksemplene dere nevner er ikke sammenliknbare bortsett fra ett - Ulrich og Armstrong. Det var ganske likt og slett ikke mer kontollert og ukritisk. Tvert imot hadde Ullrich full panikk da Armstrong veltet etter å først ha rykket og dernest kjørt for nær publikum, som sto helt rolig og kontollert langs veien akkurat der. Ullrich var helt på hæla, fikk med nød og neppe tettet luken like før uhellet inntraff. I motsetning til Contador, som tross alt hadde rimelig god kontroll, også før dagens etappe, så kunne dette vært muligheten hans, og han hadde ingen oversikt over hva som forårsaket velten. Men han ventet, og er tross sine dopavsløringer udødelig for akkurat det. Selve symbolet på sportmanship er den hendelsen. Contador kunne blitt større enn alle sine trøyer, men kastet bort den muligheten for noen skarve sekunder. Ingen hører på hans flaue løgner, og "ingen" ønsker å se ham i gult på podiet i Paris. Hva er da vitsen? Akkurat det skjønte lille ivrige Alberto også, der han sto på podiet og møtte publikums harme. Klarere dom over om dette var rett eller galt finnes ikke. Dette er ikke noe man kan debattere seg frem til. Det sitter i ryggmargen.

    SvarSlett
  7. Vi som har sansen for gentlemansfakter, fair play og de mange kotymene som gjelder i sykkelsporten(vi må nesten holde doping utenfor, ellers blir dette forkomplisert), synes at dette var en trist dag for en fantastisk utgave av Touren, og for en fantastisk syklist. Contador ble bitteliten i mine og mange andres øyne. Og det skjønte han selv da publikum pep mot ham på podiet. Svetteste smilet siden Nixon på helikoptertrappa. Pistolgesten mistet sin kraft for evig og alltid. Jeg hadde nesten vondt av ham, og hadde han ikke skjønt hvor galt det var det han gjorde før, så skjønte han det da. Det påfølgende intervjuet er den stusseligste løgnen jeg har sett av en voksen mann. Selvsagt så han hva som skjedde. Han passerte fem sekunder etter at uhellet er skjedd, og må svinge rundt en stillestående knallgul syklist som han omtrendt har kunnet målt pulsen på i to uker. Og hva trodde han egentlig at skjedde? Og skulle han ikke fått det med seg med en gang, så kunne han snudd seg en gang og sett at hans siamesiske tvilling ikke var der. Han fikk selvsagt også melding på radioen om hva som hadde skjedd. Det var god tid til å roe ned etterpå. Istedet måket de på helt inn til mål. Mentsjov og Sanchez må jo bare henge på - de er tross alt med i kampen om gult. Contador "hadde ballen" og kunne "spilt den utover linja". Men det fantes ikke antydninger en gang.

    Alle eksemplene dere nevner er ikke sammenliknbare bortsett fra ett - Ulrich og Armstrong. Det var ganske likt og slett ikke mer kontollert og ukritisk. Tvert imot hadde Ullrich full panikk da Armstrong veltet etter å først ha rykket og dernest kjørt for nær publikum, som sto helt rolig og kontollert langs veien akkurat der. Ullrich var helt på hæla, fikk med nød og neppe tettet luken like før uhellet inntraff. I motsetning til Contador, som tross alt hadde rimelig god kontroll, også før dagens etappe, så kunne dette vært muligheten hans, og han hadde ingen oversikt over hva som forårsaket velten. Men han ventet, ble banket av Armstrong på etappen, og er tross sine dopavsløringer udødelig for akkurat det. Selve symbolet på sportmanship er den hendelsen. Contador kunne blitt større enn alle sine trøyer, men kastet bort den muligheten for noen skarve sekunder. Ingen hører på hans flaue løgner, og "ingen" ønsker å se ham i gult på podiet i Paris. Hva er da vitsen? Akkurat det skjønte lille ivrige Alberto også, der han sto på podiet og møtte publikums harme. Klarere dom over om dette var rett eller galt finnes ikke. Dette er ikke noe man kan debattere seg frem til. Det sitter i ryggmargen.

    SvarSlett
  8. Beklager dobbelpublisering. Fikk en feilmelding på første...

    SvarSlett
  9. Er ikke dette en konkurranse? Burde vel være riktig bare å stoppe hvis det er fare for liv og helse.

    SvarSlett
  10. sfck: Ærlig talt da.. Snakk om å lire av seg eder og galle. Tydelig at du sitter hjemme i sofaen med SaxoBank-trøye på deg. Få opp øynene! Man kan ikke komme med gantelmansregel hver gang det ikke går SaxoBanks vei. Makan!

    Hvorfor ventet ingen på Chavanel på brosteinen? Det var jo tourens mest fortjente gule trøye.

    Tror du ikke det er en grunn til at så mange av rytterne/sportsdirektørene faktisk ikke mener at det var noe galt?

    Skal bli gøy å høre på Dag O2 i dag. Fra panisk og hatsk har han mykna opp, og jeg regner med at han er enig med Thor i dag.. haha..

    SvarSlett
  11. Og Thor sa "det er jo en konkurranse".

    SvarSlett
  12. Når ikke engang Bjarne Riis finner noen grunn til å kritisere Contador, men istedenfor kjefter på Schleck for at han ikke hade sørget for at utstyret var 100%, så er det vel ingenting å bråke om!

    SvarSlett
  13. Jeg heier på sykkelsporten, ikke noe bestemt lag. Jeg synes det er trist hvis denne fantastiske touren skal bli avgjort på dette stusselige trekket. Et solid antiklimaks. Men sannsynligvis vil tempoen skille så mya at det ikke får noe å si.

    Et par presiseringer: Den uskrevne regelen er ikke at man skal stoppe og vente, men at man ikke skal støte på den gule trøya ved et uhell, eller ved pissing, langing og så videre. Det er en stor forskjell på det.

    Alle er klar over at Contador ikke brøt noen regel, så de store kontroversene blandt syklistene er ikke å vente. Det er mer snakk om burde enn skulle. Min reaksjon er av typen "ikke sinna, bare veldig, veldig skuffa."

    Men som sagt, dette kan man ikke debattere seg frem til. Enten er man sånn, eller så er man det ikke. De største utøverne er dem klarer å kombinere store seire med stort sinn.

    SvarSlett
  14. Og da er selvsagt ikke vi mindre enn at vi uforbeholdent godtar Contadors unnskyldning på sin egen videoblogg.

    SvarSlett
  15. Til anonym som snakker om at Thor Hushovd utnytter andres ulykke:
    Sykling handler ikke bare om å sykle fort på tempo eller i motbakke. Det handler også om å beherske sykkelen sin. Thor Hushovd er kanskje en av verdens beste på dette i dagens felt. Hvorfor er det aldri han som ligger igjen i veien i år under viktige sykkelritt? Hvis du mener at Hushovd utnytter andres ulykke (som veldig ofte er udyktighet), hvorfor kan vi ikke da si at Mark Cavendish utnytter at Thor Hushovd spurter dårligere? Det er første man til mål uansett om det regner, går oppover eller nedover!

    SvarSlett
  16. Da lar vi Ryder Hesjedal få siste ordet:

    "In the heat of the battle, if you draw your sword and then drop it, you die"

    SvarSlett