torsdag 8. juli 2010

Dagens spurtanalyse

I dagens spurtanalyse vil vi fokusere på hvordan Cavendish klarte å vinne, hvordan Garmin sløste bort et flott opptrekk, hvorfor Petacchi ikke kjempet om seieren og hva nordmennene gjorde rett og galt.



Iskald Cavendish
Cavendish har hatt noen fantastiske sesonger de siste årene. Omtrent alt han har gjort har blitt en suksess. Når oppladningen til årets sesong ble ødelagt av sykdom og skader møtte han for første gang på lang tid motgang. Han reagerte ved å stresse seg opp. Han ville så inderlig tilbake i godt, gammelt slag så raskt som mulig. I skarp kontrast til hvordan Hushovd taklet kragebeinsbruddet hans. Cavendish har stresset seg opp i spurtene, noe som har ført til at han har tatt enkelte avgjørelser som følge av det som virker som panikk for å tape. I spurtene Cavendish har deltatt i før og under Touren har han vært overtent, alt for aggresiv og gjort dumme feil og sløst med kreftene. I dag så vi en mye roligere utgave av Cavendish. Hvis dere holder øye med han under hele spurten ser dere at han bevisst holder seg unna trøbbel. Det viser seg spesielt idet han sammen med Renshaw passerer Hushovd. Istedenfor å oppsøke problemer og en duell med Hushovd lar han opptrekker Renshaw ta seg av "brøytejobben". Ved å sitte rolig på hjul til australieneren sparer Cavendish masse krefter og blir plassert helt fremst. Forandringen i den mentale tilstanden under dagens etappe sammenliknet med tidligere spurter i år er bemerkelsesverdig. Han stoler hundreprosent på opptrekket og lar andre bruke krefter på å posisjonere seg. Så gjør han det han kan best i hele verden, nemlig å eksplodere fra opptrekerens bakhjul akkurat på riktig tidspunkt. I dag var Cavendish sterkest og han hadde det beste opptrekket. Når han i tillegg gjorde de riktige valgene og hadde roen han tidligere har manglet holdt det til en klar seier.

Alt lå til rette for Garmin
Garmin så ut til å kjøre et perfekt opptrekk. Timingen så fin ut, men de klarte å ødelegge for hverandre. For det første manglet Julian Dean litt trøkk i dag. Når han satt seg i front ble han passert av Renshaw. Men den mest kritiske feilen kom idet Dean er ferdig med opptrekket og Farrar starter spurten sin. Tyler Farrar gjør en horribel feil når han velger å passere Julian Dean på hans venstreside. Det naturlige hadde vært å gå forbi på høyre side av opptrekkeren og få hjulet på Cavendish. Det syntes tydligvis også Dean for han svingte svakt venstre. Det gjorde at han presset Farrar ut mot gjerdet, og gjorde "omveien" enda lenger. En stygg misforståelse som jeg mener er Farrars feil. Men vi skal huske at amerikaneren er skadet, noe som kan ha bidratt til at han valgte som han gjorde. Istedenfor å gå inn i klyngen av ryttere prøvde han seg på den siden han var alene på. Ganske naturlig når du har et lite brudd i håndleddet, men ikke godt nok til å ta en Tour de France seier.

Gikk ikke Petacchis vei
Allesandro Petacchi har vært årets store sprinterstjerne i Touren, men i dag klaffet ingenting. Ha lå lenge godt an, men bommet i inngangen på den siste 90 graders svingen. Han kom på ytteren og ble presset ganske langt tilbake i feltet. Han kunne virkelig trengt en hjelper til å ringe han frem i front, men han og Hondo fant hverandre ikke i dag. Da ble det for tøft å komme seg fremover og det uungåelige skjedde. Han ble sperret inne flere ganger. Det koster utrolig mye krefter å starte spurten, måtte stoppe opp litt, for så å akselerere igjen. Total miss for Lampre laget, som frem til i dag har virket bunnsolide.

God norsk innsats med lite hjelp
La oss først ta for oss Thor Hushovds spurt. Jo, mer jeg ser på Hushovds spurt jo mer imponert blir jeg. En femteplass er ikke noe han pleier å samle på, men i dag kan han være stolt over jobben han gjør den siste kilometeren. Forskjellen på han og Cavendish er liten, men allikevel stor. Der Cavendish hadde en hjelperytter til å gjøre "brøytejobben" måtte Hushovd klare seg selv. Brett Lancaster havnet i likhet med Hondo for langt bak i feltet til å kunne bistå Hushovd i spurten. Men Hushovd var våken og tok hjulet til Garmin. Det ville også HTC Columbia ha, og da ble det en del knuffing mellom Hushovd og Renshaw. Det kostet Hushovd litt krefter, for som dere kan se hvis dere følger nøye med så må han akselerere litt etter duellen med Renshaw. Etter det kommer i mine øyne Hushovds eneste feil i dag. Istedenfor å ta hjulet til Cavendish tar han Farrars. Men jeg tror faktisk ikke han har noe valg. Cavendish sitt bakhjul var allerede okkupert. Han gjør rett der Farrar gjorde feil når han åpner spurten. Han går på høyresiden av Dean og kommer bak Cavendish. Veldig bra gjort! Det er der han slår Farrar i dag. Desverre kommer Farrar skjærende inn fra sin vide posisjon og presser Hushovd mot Boasson Hagen. Det ødelegger for begge nordmennene, men mest for Hushovd. Spurten blir litt ødelagt og han må starte den opp på nytt. Allikevel får han en fin femteplass. Jeg synes Hushovd var mer uheldig enn udyktig i dag. Han klarer seg veldig bra alene i spurten og gjør mange kloke valg. Du hadde fortjent langt bedre i dag Hushovd. Årsbeste i spurten etter min mening!

Også Edvald Boasson Hagen gjør en god spurt. Han får litt mer hjelp enn Hushovd i slutten. Geraint Thomas gjør en god jobb med å bringe Boasson Hagen i en fin posisjon. Boasson Hagen blir tidlig i spurten passert av Ciolek, og gjør rett i å ta hans hjul. Dagens Boasson Hagen feil kommer når han begynner å tenke på å passere tyskeren. Han velger å gå til venstre for Ciolek, men blir der litt hindret av Hushovd, som igjen blir presset av Farrar. Det var faktisk plass til Boasson Hagen på høyresiden av Ciolek. Hadde han valgt å gå der tror jeg det hadde blitt andreplass i dag, ganske nærme seier. Det er allikevel forståelig at Boasson hagen søker seg innover i veibanen. Han kunne fort blitt presset og sperret inne ved gjerdet av Ciolek eller Cavendish hvis han hadde prøvd å passere de på høyresiden. Det er naturlig at sputerne trekker mot det ene gjerdet i spurtene, så EBH tok nok ikke noen sjanse på at det skulle skje i dag. Hadde han gått til høyre kunne det blitt enda bedre enn en tredjeplass, men det kunne også endt i katastrofe. Med andre ord en god, men litt for "sikker" spurt av EBH.

2 kommentarer:

  1. Utrolig bra spurtanalyser hver dag! Bedre enn det vi får i media :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det. Vi prøver å gå litt mer i dybden enn de gjør i media. Der for eksempel TV2 sier at Boasson Hagen spurter bra prøver vi å finne ut hva han gjør riktig, som igjen gjør spurten hans bra. Analysene er nok for de spesielt interesserte, derfor er det veldig hyggelig at noen liker de. Vi synes i hvertfall det er morsomt å skrive om det.

    SvarSlett