mandag 5. juli 2010

Uhell, fairplay, protest og et skikkelig antiklimaks

For en dritt etappe! Den andre etappen i Tour de France ble en forferdelig etappe, langt under det Tour de France er verdig. Om det skyldes arrangøren eller rytterne skal vi diskutere, men la oss først kort oppsummere hva som skjedde. Det gikk tidlig et 8 mannsbrudd som opparbeidet seg en pen avstand. Det så allikevel ut til at feltet hadde god kontroll på bruddet. Maxime Monfort angrep, og det så ut til at etappen skulle bli akkurat så spennende som det var forventet. Slik ble det ikke. I en såpeglatt utforkjøring falt den ene sprinteren og sammenlagthåpet etter den andre. Begge brødrene Schleck slo seg kraftif, det samme gjorde nok Farrar og Petacchi. Også Armstrong og Contador falt av fronten, hvor Thor Hushovd satt fantastisk godt plassert. Det sprakk opp i mange grupper, men feltet bestemte seg for å spille fairplay og ventet på mange av de uheldige. Alle sammenlagtfavorittene kom seg opp etterhvert. Forsåvidt greit valg av feltet, da ble uhell i hvertfall ikke dirkte avgjørende for sammendraget. Men siden feltet stoppet helt opp fikk de to gjenværende utbryterne (Chavanel og Roelandts) plutselig en stor luke. Chavanel parkerte Roelandts lett opp siste bakke og fikk en "billig" soloseier. Sterkt gjort, men det er tvilsomt om han hadde vunnet hadde det ikke vært for at feltet protesterte. For ente gang! De mente tydeligvis at dette var for farlig og kjørte samlet over mål. Ingen spurt, og trolig ingen spurtpoeng utdelt. Ufattelig kjedelig!

Så er det på tide å fordele skyld for dagens katastrofe etappe. Var løypa så farlig at en protest var berettiget? Værforholdene spilte inn og gjorde løpet farlig, men vi synes at rytterne protestere for lett. Dette er godt betalte ryttere som skal underholde sine fans og tilskuere. At det nesten ikke går en eneste Tour de France uten en eller annen protest er rett og slett for jævlig. Det skal rytterne ha mye av skylden for. I dag anført av Fabian Cancellara. De har et ansvar ovenfor arrangøren, fansen, tilskuerne og sponsorene som de ikke virker til å være bevisst. Hvilke sponsor bruker mange titalls penger på at deres lag skal trille rolig i mål til en 40 plass når de kunne kjempet om seieren. Det er rett og slett kvalmende barnslig av feltet. Nå slår vi alle under en kam, noe som selvsagt ikke er rett og rimelig. Mange ryttere var nok ikke enig i protesten, men oppførte seg som gentlemenn og fulgte lederne av protesten. Som sykkelfan må vi innrømme at vi er litt flaue over det som skjedde i dag. Hvordan kan vi forklare vår heltedyrkelse av slike feiginger med den småbarnsoppførselen de utviste i dag? Som en kompis sendte på SMS: "Nå må de vel kjøre sakte opp Tourmalet for å vente på de dårlige klatrerne, akkurat slik feltet i dag ventet på de dårlige utforkjørerne". For det er ikke til å komme unna at mange ryttere led et stort nederlag i dag. Hushovd for eksempel kan ha tapt mange poeng i forhold til Cavendish på at de ikke spurtet om andreplassen. De poengene får han ikke tilbake, og det er ikke rettferdig.

Er dere enig i at protesten var en skandale, eller var dette mer en arrangørfeil enn rytterfeil? Regner med at det er en del sterke meninger om det som skjedde i dag.

3 kommentarer:

  1. skandale! Forstår godt at Thor ble sur

    SvarSlett
  2. Ble fly forbanna. Satt benket foran TV-skjermen i 2,5 time for å se dem trille på rekke over mål uten å få poeng?! Dypt skuffet!
    Dette var jo Thors etappe, hvor han skulle plukke poeng på Cavendish.
    Hadde Cavendish vært med i den fremste gruppen tror jeg HTC-Columbia hadde sagt "fuck off" og satt full fart på Columbia-toget for å sikre 2. plassen.

    SvarSlett
  3. Det var en god sportslig og moralsk riktig avgjørelse av TdF ledelsen. Cancellara viste seg som en stor sportsmann.

    SvarSlett