fredag 23. juli 2010

En grundig gjennomgang av dagens spennende spurt!

Er det mulig å slå Mark Cavendish i en spurt? Hva gjorde Team Sky feil? Hvorfor faller Hushovd til de grader gjennom? Og hva pokker holdt Team Milram på med? I denne spurtanalysen skal jeg etter beste evne prøve å besvare disse spørsmålene.



En nytelse av en spurt fra Cavendish
Det første spørsmålet er det lett å svare på. Skal noen slå Cavendish i en spurt må det skje noe ekstraordinært. I dag viste han at han klarer seg fint selv uten et lag i ryggen. Der vi for en måned siden så en desperat og krampeaktig Cavendish, er det i dag en helt ny utgave av briten. Han er tilbake i vinnersonen. Selvtilliten er skyhøy, han er utrolig rolig og har et enormt overblikk. I dag viste han også en helt ny evne, nemlig en eksepsjonell evne til å lese spillet. Se nøye på spurten og du ser hvor klok og fint Cavendish manøvrer seg i feltet. Han ligger lenge på hjulet til Eisel, som igjen lå på hjulet til Team Sky toget. I den slake høyresvingen ca 700 meter fra mål er han i en kort stund i ferd med å bli sperret inne. Han beholder allikevel roen og gjør ingen desperate manøvre. Istedenfor hopper han av hjulet til Eisel og inn på Garmin toget. Når han kort tid etterpå ser at Cervelo kjører sterkere enn Garmin hopper han videre til Hushovds hjul. Men det stopper ikke der. Briten har gjort hjemmeleksa og fått med seg at Hushovd ikke har spurtformen inne. Derfor bruker han tiden på Hushovds hjul til å kikke rundt seg og orientere seg om hva som skjer rundt han. Utrolig kaldt og rått gjort når de sykler i ca 60-70 kilometer i timen og adrenalinet nærmest fosser ut av ørene på rytterne. Når Petacchi, som forresten må ta mye vind i lang tid, går til venstre og Hushovd går til høyre vet Cavendish veldig godt at Petacchis hjul er det han må kapre. Det gjør han lett ved å presse bort Dean (på helt lovlig måte). Petacchis akselerasjon er preget av at ikke har fått noe opptrekk, og Cavendish har ikke noen problemer med å følge han. Fra bakhjulet til Petacchi stikker Cavendish ganske tidlig. Han er rett og slett for rask og sterk til å ligge bak. I det han går er det ingen som er ordentelige våkne. Petacchi er ikke like våken som Cavendish var og bruker tid på å oppdage at HTC Columbia rytteren har gått til. Julian Dean er hverken våken nok eller rask nok til å holde Cavendish sitt bakhjul og må heller trekke seg inn bak Petacchi. Da parkerer Cavendish alle sine konkurrenter, har mer enn god nok tid til å se seg godt rundt, og vinner overlegent. Årets mest imponerende sykkelspurt! Tidligere har han hatt Renshaw som var hjernen bak opptrekket. Alt Cavendish måtte gjøre var å gi maks gass når Renshaw var ferdig. I dag var Cavendish både hjernen og beina bak seieren. Hans fantastiske fysiske egenskaper gir han roen, selvtilliten og overskuddet til også å være smartest. Helt utrolig godt gjort, og en sann fryd å se på om og om igjen i replay.

Bra forsøk fra feil ryttere i Sky
Det er heller ikke veldig vanskelig å si hva Team Sky gjorde feil. Mange vil hevde deres største feil i dag var at de feilberegnet opptrekket. Ja de feilberegnet noe, men ikke veldig mye. Problemet er mannen som sitter foran Edvald Boasson Hagen. Og nei det er ike en kritikk av Geraint Thomas. Det er en kritikk av Team Sky ledelsen. Jeg har sagt det før, men kan ikke dy meg for å gjenta meg selv. Den britiske mesteren burde aldri vært Edvalds opptrekker. Team Sky har to av verdens beste opptrekkere i laget, men ingen av dem fikk plass på Tour de France laget. Det er så håpløst at jeg nesten må si at det er velfortjent at Team Sky ikke får bedre resultater i rittet. Når du har en urutinert sprinter som Edvald Boasson Hagen som du forventer at skal prestere må du i det minste gi han en skikkelig opptrekker! Laguttaket til Team Sky er en stor skam og en gigantsik flekk på rullebladet til de som tok avgjørelsen. For ordens skyld kan jeg nevne at de to verdensklasse opptrekkerne jeg snakker om er Greg Henderson og Chris Sutton. Sistnevnte vant dagens etappe i Brixia Tour og viser med det at det ikke er noe i veien med formen. At ikke media har tatt mer tak i Skys hodeløse laguttak er også en gåte. Jeg synes TV2 burde vært like kritisk til Skys laguttak som de er til Cervelos opptrekk. Begge deler har vært katastrofale og ført til at de norske resultatene har vært dårligere enn de kunne vært. Hvis vi skal gå tilbake til dagens spurt så skal det også nevnes at Boasson Hagen gjør noen feilvalg. Han blir nok en gang litt sperret inne ved gjerdet og burde utvilsomt lagt seg ved siden av Petacchi på bakhjulet til Cavendish fremfor å legge seg bak Hushovd. Men Team Sky skal virkelig ha for at de i dag satset hardt og gikk "all-in" i opptrekket. Det er også en god del tekniske ting å ta tak i for dem som kan det. Spurtteknikken til Edvald virker stresset og urytmisk. Kanskje burde han prøve å gå på litt tyngre gir for å få roet ned frekvensen og få et "rundere" tråkk?

En fair måte å tape på
Hushovd gjorde i dag sin dårligste spurt i årets Tour. Utrolig synd, for i dag fikk han endelig et fint opptrekk. Det så endelig ut som at Cervelo laget hadde fått spikret sammen en plan, og at hjelperne til Hushovd var villig til å ofre seg fullt ut for han. De lå riktignok håpløst til kilometeren fra mål, men de klarte å samle seg og bringe Hushovd helt fremst. I dag var det spurten og beina til Hushovd som feilet, og det er i det minste mye mindre irriterende enn at det er laget som faller gjennom. Så får det heller være at nordmannen ikke er rask nok for øyeblikket. Som Hushovd selv sa tapte han i dag for de som var sterkere. Så enkelt var det, og da må vi bare ta til takke med det, og heller glede oss over det hushovd har gjort så langt i årest Tour. han har gjort oss stolte av å være norske flere ganger og bidratt til 20 dagers topp underholdning. Så er det bare å se fremover. Nå er han ikke god nok, men med riktig trening kan han være tilbake blant de raskeste allerede neste år.

Komedie fra Milram
Dagens komedie sto Team Milram for. Det svake tyske laget viste ved flere anledninger i dag hvorfor ikke vi vil savne laget nevneverdig (laget har foreløpig ikke noe sponsor neste år og legges mest trolig ned). For det første hadde de en merkelig måte å hjelpe til med drajobben i dag. Ved flere anledninger kjørte de fra resten av feltet med 10-20 meter før de ventet på dem og la seg inn bak HTC Columbia. Så hadde vi Gerdemanns desperate og lettere lattermilde forsøk på å stikke fra feltet ca 3 kilometer fra mål. Landsmannen Tony Martin så bare dumt bort på Gerdemann når han enkelt kjørte han inn etter at Gerdemann hadde vært "fri" i hele 200-300 meter. Fikk meg til å trekke litt på smilebåndet. Enda litt morsommere blir det på oppløpet. Cioleks opptrekker (Luke Roberts?) gjør en heroisk innsat med å kjøre den unge tyskeren fremover i feltet på ytteren. Når han er ferdig og det svir maksimalt i beina legger han seg litt ut mot venstre for å roe det hele ned. Men Ciolek er tydeligvis ikke fornøyd med jobben han har gjort og har ingen planer om å la han gi seg. Istedenfor å hoppe over til et nytt bakhjul stopper han å tråkke og skriker lagkameraten i gang igjen. Det er selvsagt ikke mere krefter igjen der og Ciolek har kastet bort sin sjanse. Alt arbeidet laget har lagt ned sløser han bort på verst mulig måte. Morsomt for oss tilskuere, men det skaper sikkert ikke bedre stemning i Milram bussen. Ciolek må ta lærdom av Cavendish sin spurt. Den var like fantastsik som hans var patetisk. I dag representerte de hver sin ende av skalaen.

2 kommentarer:

  1. Takk for veldig interessant spurtanalyse! Er det velodrom vi mangler her i landet for å få frem denne typen ryttere? Til slutt i videoen er det et intervju med McEven - På nederlandsk. Var ikke klar over at han beherseket dette!?

    SvarSlett
  2. Norge har de siste årene utviklet mange spurteere (Hushovd, EBH og Kristoff) uten at vi slik jeg ser det har satset på det. Jeg tror at en velodrom i Norge er eneste måte vi kan sikre oss at vi fortsatt får frem gode spurtere og opptrekkere.

    McEwen har bodd lenge i Belgia og behersker flamsk med stil. På presentasjonen av lagene dagen før Touren startet stilte speakeren han spørsmål på engelsk og McEwen svarte på flamsk. Så oversatte den nederlanske speakeren det til engelsk. Til slutt spurte McEwen hvorfor han som australiener svarte på flamsk og den nederlandske speakeren oversatte det til engelsk. Små morsom hendelse :)

    SvarSlett