søndag 25. juli 2010

Cavendish den utvilsomt raskeste og mest komplette spurteren!

Årets siste spurtanalyse i Tour de France skal vies til feltets beste spurtere. Vi skal se hvordan de i dag plasserte seg perfekt for å få en fair mann mot mann duell. Selv om Cavendish i dag viste at det var en mann mot supermann duell. Vi skal også oppsummere spurtene i årets Tour, og prøve å konkludere med hva som har gjort Mark Cavendish til årets Tour de France spurter, og Alessandro Petacchi til den jevneste.



Kongen Cavendish
Først skal vi for ente gang hylle Mark Cavendish. For en helt vannvittig spurt. Selv når jeg ser spurten for tiende gang får jeg gåsehud fra topp til tå. Dagens spurt er en av de største idrettsprestasjonene jeg har sett. Det eneste som kan måle seg med den enorme utklassingen i fart og eksplosivitet, er Usain Bolt i toppform. Kameraet som følger syklistene på det siste rettstrekket gir oss et godt innblikk i hvor utrolig raskt Cavendish sykler. Det viser også en stilstudie i sykkelteknikk. Den bør gå rett inn som pensum i alle norske sykkelklubber.
Før Tour de France, og etter den første etappen, virket det til å være mange som ikke ønsket Cavendish med i Touren. Mange sa åpenlyst at de ønsket at han skadet seg selv, og mente han ikke var noe annet enn et uromoment. Jeg var uenig. Fordi jeg synes at Mark Cavendish på sitt beste, er en helt utrolig syklist. En idrettsutøver av beste merke. Og de som ikke har satt pris på hans lærebok spurter på de siste spurtetappene, trenger egentlig ikke å se en eneste spurt til. For bedre utførelse får dere ikke se. Mark Cavendish er nå tidenes beste spurter! Det er iallfall min mening. Det i en alder av 25 år.

I dag visste alle hva som var oppskriften på suksess. Det var om og gjøre å være topp 5 ut av siste sving, for så å åpne spurten og gi alt man har. Kampen om plasseringer før spurten endte dermed i siste sving. Før den svingen hoppet Cavendish fra det ene bakhjulet til det andre med en enorm autoritet og sikkerhet. Han unngikk mange av fellene konkurrentene gikk i. Han satt først på bakhjulet til Edvald Boasson Hagen, men skjønte selvsagt at de var altfor tidlig ute i dag. Det kunne man se så tidlig som 4 kilometer fra mål. Mens Boasson Hagen gjorde en sjebnesvanger feil ved å sitte for lenge på hjulet til Thomas, hoppet Cavendish over på Garmin opptrekket. Men der går det heller ikke fort nok. Da er det godt å ha lagkamerat Tony Martin som du kan hoppe videre til. Martin dro han opp til en flott fjerdeplassering rundt siste sving. Trolig hadde han nesten kunnet vinne spurten fra tiendeplass, for i dag var han overlegent rask. Men i fjerdeposisjon var han nok helt sikker på at dette skulle gå hans vei. Så hjelper det også at han har en så fantastsik god teft for når han skal time åpningen av spurten. Nesten hver eneste gang, enten han får et perfekt opptrekk eller han må klare seg mer selv, starter han spurten et halvt sekund før sine konkurrenter. På det halve sekundet får han bygget opp en god del fart. Når han i tillegg er den mest akselerasjons sterke rytteren i feltet er resultatet total dominans. Bare se hvordan han parkerer Dean i starten av spurten i dag. Dean har hans bakhjul, men er ikke i nærheten av å klare britens akselerasjon, og må heller bruke Hushovd som utskytingsrampe. I mine øyne er ikke bare Cavendish den raskeste, men også den mest komplette spurteren. Med det mener jeg at han er den som takler alle elementene i en spurt best. Han har best akselerasjon, har høyest toppfart, er blant dem som klarer å holde toppfarten lengst, er blant de beste til å hoppe fra hjul til hjul, er best i feltet til å stole hundre prosent på sine opptrekkere og timer/starter spurtene bedre enn noen andre. Den mest komplette spurter gjennom tidene!

Petacchi sikret seg grønt i siste sving
Alessandro Petacchi får egentlig et perfekt opptrekk av Lampre, men velger å ikke bruke det. Istedenfor legger han seg bak Cervelos tog. Vanligvis er ikke det bra, men i dag ble det helt perfekt. Måten han leser spurten i dag, og tidlig skjønner at Cervelo kommer til å kjøre det beste opptrekket på er fenomenalt. Det ligger mye rutine bak det. Avgjørelsen gjøres på instinkt, og sørger for at han sikrer seg den grønne trøya. For når han sitter i tredjeposisjon gjennom siste sving, bak Hushovd har han en nesten ideel posisjon. Da innså alle at det ble Italia og Lampre som stakk av med grønn trøye i år. Spurten hans er meget god i dag, men sammenliknet med Cavendish blir han seende ut som en utrimmet moped uten futt.

Oppsummring av årets spurter
Spurtene i årets Tour de France har vært preget av to overlegne herrer. Hadde Tyler Farrar holdt seg skadefri og frisk hadde det blitt en kamp mellom tre, ikke to. Mark Cavendish startet Touren dårlig. Han stresset og kjørte med skuldrene så langt over ørene, at det var utrolig at han hadde plass til å ha en hjelm på hode. Det gjorde at han veltet på første spurtetappe, og kom lant bak på den neste. Etter det ble spurtene et hakk mindre kaotiske, og Cavendish fikk roet seg ned. Han valgte å stole hundre prosent på Renshaw, og lot han stå for kjempingen i feltet. Det var derfor et hardt slag i magen på briten at Renshaw ble sendt hjem fra Touren, etter en kontroversiell episode mellom han og Julian Dean. Det så ut som at det kunne ødelegge den positive spiralen Cavendish var inne i. Hvordan skulle han klare seg uten han som var hjernen bak hans seire? Jo, svaret var enkelt. Cavendish måtte ta ansvar selv. Selvtilliten hadde allerede blitt så høy at resten av feltet i praksis ikke hadde noen sjanse mot han. Han gjorde en utmerket jobb med å plassere seg selv, med noe hjelp av laget, og i spurtene gikk beina som trommestikker. Han viste seg uslåelig når han kom i siget.

Alessandro Petacchi var derimot god til å utnytte de sjansene han fikk når Cavendish stresset bort et par etapper. Han kom inn i rittet som en outsider i spurtene, og det var få som slåss for hans bakhjul. Han var også enormt sterk. Han orket å gå på veldig lange spurter, og startet dermed spurtene først. Han hadde et typisk mønster i sine to første spurter. Planen gikk ut på å ligg godt an, men ikke best. Så åpne spurten først, manøvrere seg over til andre siden av veibanen for å gjøre det verre for konkurrentene å ta bakhjulet hans, og så strekke hendene i været for å feire. Etter de to første spurtene var han ikke lenger den sterkeste spurteren. Den rollen overtok Cavendish. Petacchi hadde noen tøffe spurter, hvor han ikke klarte å plassere seg særlig bra. Det så nesten ut som at han var i ferd med å miste helt grepet på det, men han tok seg sammen. I de siste spurtene var han stabilt god, og den nest sterkeste sprinteren i feltet (i kamp med Dean).

Det var veldig synd at Garmin opplevde de skadeproblemene de gjorde. Farrar, Hunter og Dean så alle ut til å være i toppform. Sammen kunne de utgjort en enorm trussel for de andre spurterne. Med alle dem friske og raske i hele Touren, hadde nok spurtene blitt mer åpne. Men Mark Cavendish tror jeg ikke de hadde slått!

9 kommentarer:

  1. Enig i alt. Vanskelig å fatte alt dette negative vrøvlet rundt Cavendish-særlig fra norske bedrevitere. Beundringsverdig også at Cavendish ikke har fått servert alt på et fat-slik som oppskrytte Hushovd. Gleder meg til å se mer av Mark når turboen slår inn,nesten som Evgenij Kulikov på 500 m skøyter på 70-tallet.

    SvarSlett
  2. Er så enig! Cav er uten tvil den beste spurteren for øyeblikket og mest sannsynlig gjennom tidene. Er jo nesten litt kjedelig (dog utrolig imponerende) så enkelt som han vinner når han er i form! Helt rått å se når han kaster seg ut fra opptrekket og gir gass! Håper andre lærer litt av teknikken hans til neste år, men i neste TdF kommer han garantert til å sykle i VM-mestertrøya og ha enda mer selvtillit!

    Greit nok at det blir relativ jevn kamp om den grønne trøya i år, men de kjemper jo på ulike områder, hadde vært morsomt om det var enda jevnere blant de topp 5 i selve spurtene!

    SvarSlett
  3. Dette er det vi kaller å slå inn åpne dører. Finnes det noen som er i tvil om dette?
    Men hvorfor noen bare MÅ disse den største syklisten Norge noen gang har hatt er helt uforståelig for meg. Han har hatt en vanskelig oppkjøring til denne touren og ikke har fått kjørt særlig med spurttrening før han stilte til start. Likevel var han med og kjempet om grønt helt til Paris, og viser igjen at han er en mye mer komplett syklist enn noen av de andre grønntrøyegutta. Er det så vanskelig å glede seg over det?
    Massespurtseire er etter min mening ikke så veldig interresante i landeveissykling. Det finnes baner for de som bare vil drive med spurting. De beste spurterne i verden holder til der, hvis man virkelig vil måle krefter. Man må gjerne telle etappeseire for spesialister som bare henger på et tog av opptrekkere og kun kan vinn de flate transportetappene som må være med i et treukersritt. Men jeg personlig blir ikke veldig imponert. De vil aldri bli regnet som store syklister på adelskalenderne heller. Det er selvsagt gøy når Hushovd vinner etapper, men det var helt ærlig enda morsommere med 10.plassen på monsteretappen.

    SvarSlett
  4. For hushovd er det bare å omskolere seg - Jo før jo heller. Et par kg ned i vekt og mer tempo / terskeltrening. Seire i fremtiden tror jeg har størst sjans for å lykkes gjennom reine brudd (eller til nød en massespurt uten cav og co). De største gratulasjoner til kong Mark!

    SvarSlett
  5. ???Ok. Jonas og Anders:Dere har ikke den minste peiling på sykkel. Ja Cav er den raskeste, men man er ikke en komplett spurter før man er god taktisk, takler alle typer avslutninger, og takler alle typer etapper. dvs, brostein, alle typer vind, bakker, utforkjøringer, prolog, mellomspurter og rene spurter og samtidig klare å fullføre ritt og kjempe om poengtrøyer.
    det er stor forskjell på å være Verdens beste spurter og å være en komplett spurter...

    angående det dere skriver i begynnelsen, så er jo grunnen til at ingen ville ha han med at han er en usportslig jævel. og da hjelper det lite å være Verdens beste spurter, man blir nødvendigvis upopulær.

    Så til kommentarene:

    Alex:Du liker tydeligvis Cavendish-onani, men det kan jeg love deg:Cavendish har ikke sjanse til å vinne VM. Thor derimot, vil nok regnes som favoritt. Cav har rett og slett ikke sjans til å henge på opp fjellene.

    http://www.melbourne2010.com.au/default.aspx?s=melb-geelong-flash

    Det er nok mer sannsynlig at Norge vinner fotball-EM i 2012 enn at Cav sykler 2011 i regnbuetrøyen...

    Fysikkerbest:Thor Hushovd er kaptein på Cervelo og blant Verdens aller beste spurtere og den mest komplett spurteren av disse(behersker alle typer terreng.)Han syklet årets tdf uten sprut i beina og hadde ikke trent spurt på lang tid. dermed hadde han ikke fått trent noe opptrekk og hadde ikke kapasiteten til å være med å spurte om topplasseringene pga manglende trening. Hvorfor i all Verden skulle han omskolere seg fra noe han er blant de 2-3 beste i Verden til?

    Brudd og massespurt uten Cav er nok det beste for å slå han ja, men co???Hushovd er bedre enn co og det ser du det beste beviset for her:

    http://www.youtube.com/watch?v=SqcJ9cro75w

    Da kan du heller argumentere med at co må gjøre det samme som Thor for å slå Cav. Men da klarer de til gjengjeld ikke å slå Thor.
    Vit fakta gutt før du skriver møl som dette her!

    SvarSlett
  6. Oi. Her er det en del ting det er viktig å få forklart.For det første virker det til at du har misforstått/ vi har vært uklare med hva vi mener med den mest komplette spurteren. Uttrykket er blitt mye på TV2 under deres Tour de France sendinger. Jeg mener uttrykket blir brukt feil. I mine øyne er du den mest komplette spurteren når du takler alle elementene i en spurt best. Da er det viktig å presisere at vi ser utelukkende på spurter. Så vil jeg heller si at Hushovd er en av de beste allround syklistene blant spurterne. At du faller av feltet som 50 mann istedenfor 20 mann i en lang bakke synes ikke jeg har så stor betydning, for hvor komplett du er som spurter. Så er det selvsagt slik at en spurter må sitte med i fremste felt til spurten, ellers er det irrelevant hvor rask du er. Men det klarer jo Mark Cavendish veldig ofte.

    Når det gjelder Cavendish og spørsmål om han er sportslig eller usportslig har vi allerede uttrykt hva vi mener.

    Når det gjelder kommentarene (angrepene) du sender i retning de som tidligere har kommentert dette innlegget er det kanskje ikke min jobb å forsvare dem, men jeg skal allikevel gjøre et forsøk. Å hevde at Cavendish kan vinne VM er noe du kan gjøre uten å være Cavendish fan. Jeg tror ikke det er et så dårlig tips som du skal ha det til. Han er nok ikke den aller største favoritten, men jeg kan finne en del grunner til at briten blir meget farlig:

    For det første er løypeprofilen mye flatere enn en gjennomsnittelig VM løype. Faktisk synes jeg løypa minner mye om Milan-San Remo. Det løpet vant Cavendish i fjor, noe som betyr at han behersker slike løyper på sitt beste.

    For det andre vil han ha et sterkt lag i ryggen. Selv om det skal en del til for at laget blir så stort, så er det i hvertfall sterke menn han vil ha i ryggen. David Millar og Geraint Thomas kan bli spesielt viktige.

    Den tredje grunnen jeg finner for å ta Cavendish seriøst i VM er at han har uttalt at han satser på å vinne regnbuetrøya. Og Mark Cavendish har en enorm vinnerskalle. Han kommer til å gjøre forberedelsene til VM så perfekt som mulig. Han har ofte bevist at han kan overgå det folk forventer at han klarer så lenge han er skikkelig motivert. Se bare på seieren hans i Milan-San Remo.

    Jeg må innrømme at jeg finner det lettere komisk med dine sleivspark mot de som tydeligvis synes Cavendish er god, når du selv til de grader er Thor Hushovd fan. Noe jeg mener at preger dine ressonementer.

    Jeg er enig i at Hushovd ikke bør omskolere seg helt, men han må utvilsomt gjøre noen forandringer for å komme tilbake i toppsjiktet blant spurterne. Der har han ikke vært det siste året! I øyeblikket er det en hel haug spurtere jeg mener at er mye bedre til å spurte enn Hushovd (Cavendish, Farrar, Petacchi og Greipel for å nevne noen). Jeg tror Hushovds stadig økende fokus på å vinne en klassiker gjør han til en dårligere spurter. Det har også skjedd med andre ryttere som både satser på klassikerene og massespurter, som for eksempel Tom Boonen. Jeg er veldig for at Hushovd satser på klassikerene. I mine øyne er en seier i Paris-Roubaix mye større enn en grønn trøye. Men Hushovd er i ferd med å miste taket på massespurtene. Hans utvikling minner litt om den Erik Zabel hadde på slutten av sin karriere.

    Jeg tror Hushovd må trene mere på spurter i ritt. De seneste årene har han nesten utelukkende kjørt store ritt, hvor få av dem ender i massespurt. Jeg synes han burde legge inn noen mindre etapperitt på kalenderen. Her kunne han trent på å spurte mot de nest beste. Da ville han fått mer relevant trening på å spurte. Dette har han ikke kunnet gjøre i år pga sykdom og skader. Det satt selvsagt sitt preg på Hushovd i årets Tour, og bidro til at han ikke fikk vist hvor god han er. Men Hushovd gjorde mange feil i spurtene, som han tidligere ikke har gjort. ikke alle de feilene tror jeg er et resultat av skaden hans. Derfor har Hushovd i mine øyne en del å bevise før han kan kalle seg en av verdens aller beste spurtere. Men at han er en av verdens beste syklister er det lite tvil om.

    SvarSlett
  7. glemte denne helt. Men Thor kan i likhet med alle andre av spurterne kjempe om å slå Cav og han kan og klare det. Hvis man skal sitte seg ned og se på hvem som kan slå Cav er både Farrar og thor der. for å se bort fra utviklingen til Zabel, så vil det utvilsomt være enormt stort for Thor å tangere Zabel i grønne trøyer...

    hvis vi ser på dagens etappe, så vinner Cav klart. Thor er ikke helt der han var i 2009 enda(da var det kun han som holdt aksellerasjonen til Cav). Når han kommer dit, så kan vi igjen begynne å snakke om å slå han.

    men på den andre skikkelige massespurtetappen Thor deltar i, så ser man at han er i den absolutte Verdenstoppen i spurt.
    har ingen problemer med å kontrollere inn andreplassen, hvilket kan tyde på at det begynner å ligne på noe igjen. og i går så var han alt for langt bak når spurten startet og ble likevel nr.5.

    når det gjelder Tdf, så blir jeg svært overrasket om det ikke vil bli satset på Hushovd. han vil kjempe om topplasseringene i hver spurt, kan vinne flere etapper, mulig favoritt til grønn trøye, er god allround, er erfaren, MYE bedre taktisk, osv...

    det vil si at Thor ganske sikkert vil oppnå bedre resultater enn Farrar i Tdf. er ikke en gang sikkert at det er forskjell mellom de i en spurt, men de to siste etappene er Thors andre eller tredje massespurt?, så er nok en stund til Thor er i skikkelig form og er ikke sikkert de får målt krefter før de samles internt.

    Og etappen i dag viser og en del nyttig informasjon.

    ellers synes jeg det er latterlig at folk gjør ett poeng av at Thor ikke var i nærheten av topplasseringene i spurtene pga manglende spurttrening og skade. de to siste etappene viser ett helt annet bilde enn disse folkenes latterlige virkelighetsoppfattelse.

    Og angående det du skriver om at du ikke tror feilene var ett resultat av skaden, så viser jo dagens etappe noe helt annet og Thor har alltid hatt det som en styrke at han er god til å plassere seg.

    Ja Cav har vunnet MSR, men årets VM løype er vel litt annerledes? en bakke som er på 10% og den skal kjøres noen ganger. I tillegg vil det gå i 100 når bakkene begynner, Hushovd er favoritt hos veldig mange og det er snakk om å henge på land som Spania, Italia, Frankrike,Nederland, Russland,USA, Kasakhstan, Australia, Belgia, i tilegg så er noen av de største favorittene på f.eks tremannslag. Dette er lag som er fylt til randen av fjellgeiter og klassikerryttere...

    Det er så mange om beinet, det vil gå i 100 når bakkene starter og det er faktisk snakk om 10% stigning. Av disse grunnene tror jeg Cav vil være sjanseløs i disse bakkene og enda mer sjanseløs på VM-tittelen. Etter noen runder vil han bli kjørt av tror jeg...

    SvarSlett
  8. Hyggelig at du tar opp tråden igjen :) Nå har det gått en stund, og man kan være litt etterpåkloke. Da er det lett og se hva som stemte godt og hva som stemte mindre godt i hva vi begge uttalte.

    La oss begynne med å snakke om Hushovd som spurter. Det er nemlig en ekstremt spennende diskusjon. I Tour de France så han absolutt ikke ut som noen spurter. I dag er det langt bedre. Personlig synes jeg det er litt for enkelt og snarrådig å friskmelde han totalt etter to ganske gode spurter. Det er fortsatt en del å sette fingeren på, men selvsagt også mye han har forbedret radikalt.

    Den største positive forskjellen er at han nåm er tøffere i duellene, og med det klarer å plassere seg bedre. Men han mangler fortsatt en del i den fasen av spurten. I dag klarte han å plassere seg perfekt, men til for stor kostnad. Han klarte ikke å snike seg til den beste posisjonen, men måtte bruke så mye krefter at han ikke orket å spurte skikkelig. Det er liten vits i å plassere seg perfekt hvis det koster så mye krefter at han ikke kan spurte. Men for all del stor forbedring fra Touren!

    Når det gjelder Hushovds rolle i neste år Tour de France er jeg ikke i nærheten av like sikker som deg på at det er han det blir satset på. Når det drar seg til som verst har Farrar gang på gang vist at han er bedre enn Hushovd. At dette har snudd seg på en etappe nå er ikke nok til å overbevise hverken meg eller Vaughters om noe annet. Jeg synes Farrar utvilsomt er bedre på sitt beste enn det Hushovd er, i spurter vel og merke. Det har han vel bevist en stund nå?

    Når det gjelder VM sjansene til Cavendish er jeg fortsatt meget usikker. Ja det er en tøff bakke eller to per runde, men de virker ikke som noen fryktelige bakker. Dessuten skal de i år ikke bare kjøre runder, de skal også kjøre et langt og flatt strekke før de kommer til de småkuperte/kuperte rundene. Jeg sier ikke at Cavendish garantert er med og kjemper om seieren, men jeg utelukker det ikke. Har lært det er farlig å avskrive han. Det samme gjelder "Oksen fra Grimstad" :)

    SvarSlett
  9. hvis man tenker på at han har kjempet mot en Hushovd totalt ute av spurtform og som ikke har hatt mulighet til å kjempe om topp tre i touren, nei! Han har ikke bevist det enda. nå begynner Thor å komme tilbake i shape og de to siste etappene viser ett helt annet bilde. btw var det fantastisk at han tok både en 3.plass og en 5.plass i massespurter i årets tdf i hans tilstand.

    Når det gjelder tdf så kopierer jeg det jeg skrev i mitt forrige innlegg:

    når det gjelder Tdf, så blir jeg svært overrasket om det ikke vil bli satset på Hushovd. han vil kjempe om topplasseringene i hver spurt, kan vinne flere etapper, mulig favoritt til grønn trøye, er god allround, er erfaren, MYE bedre taktisk, osv...

    det vil si at Thor ganske sikkert vil oppnå bedre resultater enn Farrar i Tdf. er ikke en gang sikkert at det er forskjell mellom de i en spurt, men de to siste etappene er Thors andre eller tredje massespurt?, så er nok en stund til Thor er i skikkelig form og er ikke sikkert de får målt krefter før de samles internt.

    Vil Thor kjøre tdf, da blir han kaptein. Og da utelukkende basert på at han har størst sjanse til å oppnå resultater i tdf. Med mindre de får halve laget hver som og er gjort ved tidligere anledninger hvor kanoner har vært på samme lag.
    Men med potensielt tilnærmet samme resultater i neste års tdf, så ser jeg ikke Farrar som kaptein. Og man skal heller ikke mistolke Hushovds hjelperytterjobb i vueltaen. Det var bare for å få beina i gang. i skikkelig form med sprut i beina så vil aldri den Thor Hushovd vi kjenner best være hjelperytter for en annen rytter(med mindre han har mistet sine ambisjoner, hvilket jeg ikke tror på). jeg blir stadig fascinert over folk som snakker om Farrar og Thor som hjelperytter i tdf. fakta er at blir Farrar kaptein(noe som er utelukket hvis man tenker resultater), vil Thor mest sannsynlig kjøre for seg selv, eller stå av. Dog så kan det hende at han bruker Lancaster til å plassere seg på hjul, mens Farrar spurter med ett tog...

    Finnes mange varianter på denne. umulig å spå.

    nå kan det hende Thor velger selv å satse på klassikere, Giroen som han aldri har vunnet trøye i og København, det får vi se.

    Angående VM så sier jeg bare 10%!

    SvarSlett