torsdag 30. september 2010

To slag i trynet!

For noen dager siden oppsummerte vi de tre treukers rittene vi har vært igjennom i år. Vi satt igjen med nesten utelukkende gode minner. Spennende idrett og et publikum som så ut til å ha tilgitt sporten sine tidligere synder. Det var også ganske unikt at ingen av de tre rittene var preget/farget av stygge dopingavsløringer (hadde riktignok noen små som for eksempel Roy Sentjens). Alt rå til rette for et sykkelår vi kunne oppsumert at var nærmest utelukkende positivt. Så smalt det, ikke en gang, men to. Idet jeg går inn på internett i dag tidlig, for å se på VM tempoen, fikk jeg sjokkbeskjeden: Alberto Contador har testet positivt. Bang!

Dopet eller uheldig?
Alt er ikke like svart/hvitt som en overskrift på en nettavis, og i dag er det slik jeg ser det full forvirring om dette er overlagt doping, eller om det er uheldige omstendigheter som har ført til en positiv dpingprøve. Jeg har lest flere grunner til at det er umulig at Contador har brukt dette dopet til å bevist heve sine prestasjoner, mens andre mener at dette utvilsomt er dopingbruk. UCI konkluederer med at det trengs ytterligere vitenskapelig arbeid før man kan konkludere med noe som helst. Det er der vi står!

Ingenting er verre enn den konklusjonen! Dette betyr et nytt langvarig sirkus, som utvilsomt vil skade sykkelsporten ytterligere. Faren for at dette utvikler seg til en parodi all av Landissaken eller Valverdesaken, anser jeg som stor. Dette blir en tragedie hvor det er sykkelsporten, og vi som elsker sporten, som får lide. Det er et slag under beltestedet på oss som har vært så tolerante/tålmodige med sporten. Vi blir på en måte gjort til latter, nok en gang. Med det mener jeg ike å insinuere at Contador har jukset bevisst, jeg mener bare at dette er saker som virker til kun å dukke opp i sykkelsporten. Hvorfor?

Mosquera også tatt
Idet sjokket etter Contadors tilfelle var i ferd med å legge seg, smalt det var andre gang i dag. Bang, og der var også Mosquera tatt. Andremann i Vueltaen, skal etter sigende ha dopet seg til denne prestasjonen. Det foreligger foreløpig lite informasjon om saken, men også en lagkamerat av han i Xacobeo skal være tatt. Snakk om å sparke noen som ligger nede. For mange er nok dette en sak som kommer i bakgrunn av Contadors, men pokker som den irriterer for det. Det er kvalmt å tenke på hvor mye jeg unnet han den etappen i Vueltaen. Den evige toer, som endelig klarte å gå til topps, etter en demonstrajon av viljestyrke. kall meg gjerne naiv, og lettere dum, men jeg tenkte ikke at han var dopa. Kanskje ble jeg for fornøyd med at alt gikk så til de grader på skinner, at det bare var positive ting som skjedde i sykkelsporten. Kanskje så jeg meg blind på alt det fantastiske ved sporte, og glemte å være kritisk.

Sykkelsporten er ikke død!
En ting må jeg bare få slått fast først som sist. Disse to stikkene, er ikke sykkelsportens død. Så stor makt skal vi ikke gi jukserne. Heller tvert om, vi må la dette føre oss sammen. Sammen i kampen mot doping, og sammen i å finne ut hvordan vi skal klare å få på plass regler som skal hindre slike skandaler i fremtiden. Det er lov å være deppa i dag, men grytidlig i morgen kjøres U23 VM. Da står fremtidens menn til start, og kan vi ikke bruke den anledningen som et symbol på at vi satser på en bedre fremtid?

3 kommentarer:

  1. Situasjonen er nok at han er dopet og uheldig ;)

    Contador har aldri i verden dopet seg på clenbuterol, men kan heller ha brukt dette til å skule annen doping.

    SvarSlett
  2. contador er uskylding i å ha tatt dette stoffet med viten og vilje. om han er "ren" er en annen diskusjon. Flott blogg gutter

    SvarSlett