mandag 27. september 2010

VM favorittene - Filippo Pozzato

Vi fortsetter oppkjøringen til VM. Vi kan dessverre ikke love å gi dere alt dere trenger til VM, men presentasjoner av noen av VM favorittene får vi i det minste til. Det vil i tillegg selvsagt også komme et innlegg om de ulike VM rittene, hvor vi ser på løypa, favorittene og outsiderne, det mulige taktiske spillet osv. Vi har allerede presentert Matti Breschel som en av favorittene.

I dag er det Filippo Pozzatos tur. Italieneren har sammen med Philippe Gilbert blitt hauset opp som storfavoritt. Det er flere grunner til det, men vi er allikevel litt overrasket. Grunnen til at Pozzato blir ansett som favoritt er at løypa omtrent er skreddersydd den italienske "playboyen". Som ryttertype likner han veldig mye på Matti Breschel. Han slo igjennom som en meget lovende spurter, som også kjørte forykende i klassikerne. I likhet med Breschel har Pozzato nedprioritert spurtene, og heller fokusert på klassikerne. Han har utviklet seg til å bli meget god til å kjøre brostein, og har absolutt ingen problemer med å takle de lange distansene. Jo lenger og tøffere (til et viss punkt) rittet blir, jo større er sjansene for at Pozzato er med i seierskampen. De korte, bratte bakkene VM løypa byr på passer Pozzato godt. Han er ikke så eksplosiv at han pleier å angripe selv, men han henger seg på de som går til. Og han er seig! De som har i oppgave å kjøre fra Pozzato på søndag har fått en utakknemlig jobb.

Det blå toget
Italia er alltid dominerende i et mesterskap. De tar alltid ansvar underveis, og jobber aktivt for å styre rittet i den retningen de ønsker. Under Franco Ballerini har Italia godt fra å være en haug med surrete stjerner som kjører i veien for hverandre, til å bli et asmmensmurt og velfungerende lagmaskineri. Ballerini døde tidligere i år, og hans venn, den dobbelte verdensmester Paolo Bettini overtok jobben. Det har nok svekket laget. Det Italia har hatt stor suksess med de seneste årene er å ha klart definerte roller i laget. Det er bare plass til en eller to stjerner og tre-fire outsidere. Resten av laget er hjelperyttere, som har i oppgave å forme rittet slik Bettini ønsker det. Pozzato er i år lagets "eneste stjerne", i den forstand at han er den eneste italienske storfavoritten. Så har de Nibali og Visconti som klare outsidere, som kan slå til hvis de andre lagene kun passer på Pozzato. Oss, Gasparotto, Paolini og Gavazzi er nok luksus hjelperyttere, som kan angripe hvis de har en god dag. Tosatto og maskinen Brushegin blir garantert arbeidshester, og er nok blant dem som kommer til å sitte mest fremme i feltet under løpet. VM starter ikke for alvor før Brushegin setter seg i front. Sånn har det vært de siste årene, og slik blir det nok også i år.

Ingen utpreget vinnerskalle
Den største grunnen til at vi er litt skeptiske til Pozzato er hans manglende evne til å vinne de største rittene. Merittlista hans er, hans enorme stjernestatus tatt i betraktning, ikke fryktelig avskrekkende. Misforstå meg rett, han har resultater de aller fleste ville sett seg mere enn fornøyd med, men burde ikke en så klar VM favoritt hatt mer enn en UCI seier i år? Den kom i Giro d'Italia (og det er et stort ritt). Han vant også generalprøven i går, men flere individuelle seire har han ikke i år. I fjor ble det fem seire, men ingen av de kan måle seg mot VM. Den største seiren hans var i det italienske mesterskapet.

Filippo Pozzato er en mann som ofte er i toppen av stor ritt, men sjeldent vinner. Det er klart at når du sitter i en VM finale er vinnersjansene til stede, men han har lite erfaring fra å vinne så store ritt (med unntak av etappeseire i Grand Tours, og en seier i Milan- Sanremo). Når du i tillegg vil ha alle øyne rettet mot deg (spesielt fra et kravstort og ekstremt engasjert italiensk folk) blir ikke jobben enklere. Vi mener at sjansen for at Pozzato vinner falt dramatisk da Bettini ikke tok med Bennati i troppen. Med en formsterk og rask Bennti i laget ville noe av presset blitt tatt av Pozzatos skuldre. Det ville i tillegg gitt flere Pozzato flere taktiske valgmuligheter. Nå forventer alle at han prøver å henge seg på Gilbert, og spurtslå han. Med en Bennati på laget kunne han kanskje angrepet litt friere, istedenfor å satse på en spurt i en mindre gruppe. Sjansene hans ble mindre, men de er i høyeste grad tilstede. Det er italienere som har vunnet VM med langt mindre favorittstempel enn det Pozzato har. Er det en fordel eller en ulempe?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar