tirsdag 28. september 2010

VM favorittene - Oscar Freire

Litt i bakgrunnen av de andre favorittene lurer Oscar Freire. Den stille spanjolen gjør ikke så mye ut av seg, ikke før de siste rundene av VM starter. Da dukker han nok opp, og det for fullt. For Oscar Freire er spydspissen i et meget sterkt spansk lag, og en mesterskapsrytter av rang. Den triple verdensmesteren kan bli historisk ved å vinne VM for fjerde gang.

Løypa passer Freire utmerket. Vi har tidligere presentert Breschel og Pozzato som favoritter, og Freire er samme ryttertype som disse to. Det er allikevel nyanseforskjeller på disse syklistene. Oscar Freire er på sitte beste klart bedre enn begge to i en spurt. Han har mer rutine i spurtene, klarer å plassere seg riktig uten hjelp av lagkamerater, og har en gudbenådet evne til å time avlutningene sine perfekt. Han sløser med andre ord sjeldent bort gode vinnermuligheter. Gir du han lillefingeren tar han hele hånda før du får snudd deg. Absolutt ingen i feltet vil føle seg trygg på seier hvis de har med den rutinerte spanjolen inn på oppløpet. Selv om han har en giftig spurt er Freire mer kjent som en klassikerrytter enn en ren spurter. Han er bedre jo viktigere rittene er, og i VM er han alltid med i sluttfasen av løpet.

Et komplett spansk lag
I går skrev vi at Italia alltid tar kontroll over VM rittene. Spanjolene har de siste årene vært italienernes argeste konkurrenter, men de har pleid å ha litt ulik taktikk. Mens italienerne ofte tar kontroll over rittet, og styrer utviklingen, ligger Spania litt mer på hjul. De pønsker ut måter de kan straffe italienerne på. Kall dem gjerne litt sluere, men når det drar seg til på slutten, kan vi regne med at spanjolene er med, og ofte i overtall. I år virker sdet spanske laget sterkere enn det italienske, på papiret. Men spanjolene har ikke like klart definerte roller som italienerne har. Riktignok har de noen rimelig klare hjelperyttere i Erviti, Garate og Zubeldia, men ellers er det et lag som er forberedt på de fleste scenariene som venter i VM. De har alt fra offensive ryttere som Barredo og L.L. Sanchez, til klatrere som Samuel Sanchez og Ruben Plaza, til gode spurtere som Ventoso og Freire. At det spanske laget er litt mer komplett enn italienernes kan Freire spille på. Klarer noen av de andre spanjolene å sette de andre lagene (med Italia i spissen) under press kan de fort "glemme" bort Freire. Det er farlig!

Best når det gjelder!
Oscar Freire er laget for de store anledningene. Det skjønner man raskt når man tar en titt på merittlista hans. I tillegg til tre verdensmesterskap har han tre seire i Milan-Sanremo, en seier i Hamburg cyclassic, og etappeseire i Tour de France og Vuelta a Espana. Han vinner minst en storseier nesten hvert eneste år. Og han er ikke blitt for gammel, det viste han da han vant Milan-Sanremo i år. Det rittet vant han på sedvanlig måte, ved "å gjemme" seg bort helt frem til finalen, hvor han slo nådeløst til, og vant overlegent. I Australia har Freire klart å gjemme seg bedre enn noen andre favoritter. Noen som blir overrasket hvis han slår til og tar sin fjerde verdensmestertittel?

3 kommentarer:

 1. Mitt tips går også mot Freire, like sikkert som at julaften kommer på den 24. des så er Freire i toppform den dagen fellesstarten går i VM.
  Jeg tror Gilbert er over den verste toppformen sin. Han er på vikende front og vet det selv, bare se hvordan han reagerte da han ble stoppet av politiet i dag. Har faktisk litt troa på Leukemanns ,men at han får sjansen er vel lik null. Thor kan klare topp 5 på en god dag, bare så synd Kurt ikke er med for å gjøre grovarbeidet. Tipper Kristoff er borte etter 3 runder når kjøret starter i Geelong. En mann som ikke mange har snakket om er Kolobnev, jeg tipper han tar en pallplass godt hjulpet av et lag (Ignatiev, Gusev, Karpets osv) som passer perfekt for denne typen trasè, så lenge russerne ikke kjører seg selv i senk noe som hadde vært typisk for våre østeuropeiske venner. Har ikke veldig stor tro på italienerne i år og er litt enig i den kritiken som Bettini har fått i det siste. Pozzato er en stilfull rytter, men det er ikke nok når det drar seg til i VM.
  Andre ryttere som jeg tror vil prege rittet er: Voekler, Breschel, Boom, Evans og Hoogerland(long shot dette, men han er en utrolig underholdende rytter som jeg håper er i form!!)

  SvarSlett
 2. Her var det mange kloke tanker, og mye jeg er ekstremt enig i. Tror, som deg, at Belgia går all-in for Gilbert. Synd, for både Leukemans og Bakelandts (og kanskje Van Avermat) er gode nok til å skape litt på egenhånd. Tør Belgia å gi dem litt frie tøyler tror jeg sannsynligheten for Gilbert seier øker. Ellers blir taktikken deres høpløst forutsigbar, og da er de avhengig av at Gilbert har en kanondag, samtidig som de andre lagene ikke må klare å samarbeide.

  Ellers er jeg enig i mange av outsiderne du trekker frem. Vil si at Breschel til og med er litt mer enn en outsider, så har tatt han med i favorittkategorien. Voekler tror jeg kunne gjort et godt VM, men han stiller dessverre ikke opp. Evans på hjemmebane blir spennende, og vi elsker noen gode long-shots :) Når vi først er inne på outsidere vil jeg legge til noen til Spesielt er jeg spent på Slovenia og Slovakia. Slovenia har et stort og kollektivt meget sterkt lag, med Bole, Koren, Kojan, Brajkovic, Stangelj, Spilak og Bozic. De mangler kanskje en ener, men en av deres gode ryttere kommer til å ha en god dag, og han kommer til å bli farlig. Bole er vel deres aller sterkeste kort. Slovakia har ikke et like bredt og sterkt lag, men for en kvalitet det er på deres lille lag. Brødrene Velits og Peter Sagan, gjør at slovakene bør ha nesten like store forventninger som oss nordmenn. Sagan og Peter Velits er i outsiderkategorien, sistnevnte på kanten til favorittsjiktet i mine øyne. Russland har et sterkt lag og Kolobnev må alltid regnes med. Like bankers at han er i toppform som at Freire er det. Ellers kan vi også nevne: Van Garderen, Cancellara, Cardoso, Roche, Martens, Chavanel og Davis.

  Vi er litt mer opptimistiske på kristoffs vegne enn deg. Det betyr ikke at han nødvendigvis er bedre enn Kurt ville vært, men han er sterkere enn folk tror! Han har dessuten ikke den viktigste jobben. Blir ikke mye vanlig hjelperytter jobb i et slikt ritt.

  SvarSlett
 3. Når du sier det så husker jeg også at Voekler dropper VM, synd. Er enig i outsiderne, men som du sier så mangler nok Slovenia den klare eneren og skal nok slite med å få noen i topp 6-8. Slovakia har vel det mest talentfulle laget av alle nasjonene men min mening er at de vil få det tungt i et så langt løp som VM er. De gamle er eldst heter det seg og de trenger nok sikkert et par år til på baken. Vil VM i Firenze og Toscana med sitt småkuperte terreng passe det laget om 2 år?
  Kristoff er råsterk, det er det ingen tvil om. Men under et VM med et lag bestående av 3 ryttere så hadde det vært meget viktig å hatt en road captain med mange års erfaring, ikke nødvendigvis for å ligge i front å taue men for å styre det taktiske spillet, lage avtaler med andre lag som er undertallige, snakke med steffen i bilen(de har ikke radiokom.) osv. Kurt har den nødvenige pondusen og respekten i feltet til å gjøre dette, Thor kan sikkert gjøre dette men for han vil det være viktig å ikke bruke krefter på sånt i et langt løp.
  Uansett hvordan utviklingen blir er jeg helt sikkert på at det blir et morsomt ritt og jeg gleder meg som en unge!
  Fortsett den gode jobben med denne bloggen, godt jobbet!

  SvarSlett