onsdag 8. september 2010

Historien om Isaac Galvez og Dimitri De Fauw

Sykkel er en fantastisk idrett, som dessverre også inneholder en del triste historier og skjebner. Mest kjent er historien om de store heltene som har falt sammen på grunn av narkotika/dopingproblemer. Historiene om Pantani, Tom Simpson og Frank Vandenbroucke er velkjente. Det er historier om hvor farlig doping er. Triste historier, men alle disse syklistene tok doping, og måtte ta konsekvensene som følger av narkotikamisbruk. De måtte riktignok betale en altfor dyr dom for sine feilvalg, men disse personene tok selv valgene som førte dem utfor stupet. Sykkelsporten har i mine øyne tristere historier, som også er mer glemt bort enn historiene jeg så vidt har nevnt. En historie jeg hadde plassert lengst bak i hjernebarken, men som dukket opp da jeg leste et av spørsmålene i procycling.no sin daglige konkurranse under vueltaen, er spesielt sørgelig.

Det er historien om superspurteren Isaac Galvez og talentet Dimitri De Fauw. Begge syklistene syklet både på bane og på landeveien. 26 november 2006 deltok de begge i et seksdagers baneritt i Gent. Isaac Galvez var på toppen av sin karriere. Sammen med sin faste partner på bane, Joan Llaneras, hadde han tidligere samme år vunnet verdensmesterskapet i Madison, for andre gang i sin karriere. Han hadde også en flott landeveissesong bak seg. Spurteren hadde blant annet en andreplass fra en etappe i Tour de France med på merittlista for året. Nygift som han var, smilte livet til den reserverte og stille spanjolen. En av motstanderne hans i Gent, den skjebnesvangre dagen var unggutten Dimitri De Fauw. På landeveien hadde han et par rimelig mislykkede sesonger i Quick Step bak seg, og han hadde heller ikke hatt en spesielt god sesong i sitt nye lag Chocolade Jacques - Topsport Vlaanderen, i 2006. Men det var ikke så alt for farlig. Det var nemlig banerytter han var, og da var 6 dagers rittet i Gent bare starten på det han håpet skulle bli en god banesesong. Det var på den femte dagen av 6 dagers rittet ulykken skjedde. Isaac Galvez og Dimitri De Fauw krasjet. At syklister kommer for nære hverandre og velt skjer fra tid til annen, og er en del av sykkelgamet. Heldigvis går det som oftest bra. Bra gikk det dessverre ikke denne dagen. Isaac Galvez skal angivelig ha truffet rekkverket som omkranset banen, med hodet først. I sykebilen, på vei til sykehuset døde Isaac Galvez. Sykkelsporten hadde mistet en flott personlighet, som ingen hadde noe negativt å si om. En trist tragedie som rystet hele sykkelverdenen.

Dimitri De Fauw var helt knust. I garderoben, etter ulykken, gikk han inn i en sjokktilstand. Han ble fraktet til det samme sykehuset som Galvez ble kjørt til. Der overhørte han at spanjolen hadde dødd av skadene fra ulykken. Nok en gang ble det for mye for De Fauw. Han måtte bindes fast til senga, før de fikk kontroll på han. Selv om det var en ulykke hadde han enorm skyldfølelse. Første gang han gikk tilbake til ulykkeshallen kollapset han. Det var en ulykke som utvilsomt gikk meget sterkt inn på den da 25 år gamle belgieren. Men han var opptatt av at han skulle tilbake på sykkelen, bare tiden fikk leget sårene. Tilbake på sykkelen kom han også, men det gikk trått. Han ble stadig dårligere og ble aldri helt seg selv igjen. Han fikk dårligere og dårligere kontrakter, med stadig dårligere lag. Han kunne knapt nok leve av sykkelsporten, i tillegg til at han slet med depresjoner etter den forferdelige ulykken. Det ble tilslutt for mye for De Fauw. 6 november 2009, nesten tre år etter den fryktelige ulykken, valgte han å ende det hele. Ulykken den 26. november 2006 hadde kostet to syklister livet. Det var en av sykkelsportens mørkeste dager. Sporten mistet to flotte utøvere til ren og skjær uflaks.

2 kommentarer:

  1. ryktene skal ha det til at de fauw har vært en av to anonyme som navga og fortalte om doping i blant quick step for noen år siden? mener jeg leste et sted om det, og hvordan han ble frosset ut av sykkelmiljøet når det kom frem at det var han som var prateren. vis du google litt,, så tror jeg du finner noe om det og! forøvrig en bra blogg dette!

    SvarSlett
  2. Takk for tipset. Har googlet litt uten å bli helt klok av den grunn. Virker som at noen har tvistet på ordene han har sagt, og fått det til å virke som at han beskyldte Quick Step for doping. At han ble "frosset" ut av sporten kan stemme. Det som er sikkert er at det er mange som burde og kunne behandlet De Fauw annerledes. Han kom seg aldri over dødsfallet til Galvez, og når det bare ballet på seg med problemer ble det for mye. Virker som at det var helt unødvendig at dette livet gikk tapt. Noen burde hjulpet han, men det er lett å si i ettertid.

    SvarSlett