lørdag 18. september 2010

Et sinnsykt drama opp et fantastisk fjell!

I dag skulle Vuelta a Espana avgjøres. Med 50 sekunder som skilte Nibali og Mosquera lå alt til rette for et skikkelig drama. Og drama fikk vi. For det første skal det sies at den avsluttende stigningen opp til Bola del Mundo var helt hinsides hva vi forventet. Mesteparten av stigningen var lettkjørt, og det så nesten ikke ut til at den skulle skille i det hele tatt. Men på de siste 3,5 kilometerne åpenbarte en helt vidunderlig stigning seg. Mange brattepartier gjorde at rytterne ble tvunget til mange tempo- og frekvensendringer. Mange hadde sammenliknet denne etappen med Mont Ventoux etappen i fjorprets Tour de France. Denne etappen overgikk den til de grader. Mont Ventoux kan ikke engang sammenlikne seg med Bola del Mundo. Sistnevnte stigning er så heftig at vi aldri kommer til å få se liknende i Touren.

Med et så fantastisk fjell var det bare opp til syklistene å gjøre det ekstra spennende. Og de leverte. Selv om han hadde 50 sekunder å hente inn, valgte Mosquera å vente lenge med å angripe. Helt bevisst og helt riktig. 3,5 kilometer fra mål gikk Mosquera til. Nibali ga en liten luke, men kom raskt opp på hjulet til spanjolen. Mosquera svarte med å angripe en gang til. Da ble det verre for Nibali. Han måtte se Mosquera gli lenger og lenger ifra. Det så mørkt ut for italieneren, inntil det så ut som at han bestemte seg for å gå "all-in", og akselererte. Han kjørte rett ifra Schleck, Rodriguez, Velits og Roche. Det tok ikke lang tid før han nok engang var oppe hos Mosquera. Da han kom opp ble det nok engang brattere, og Mosquera fikk en ny luke. Et drama! Avstanden var helt oppe i 16 sekunder, og Nibali og Mosquera byttet på å se mest slitne ut. Der og da stod det og vippet mellom hvem som skulle få best betalt etter tre ukers blodslit.

Nibali tok seg sammen gang på gang, kjørte inn noen sekunder på Mosquera hver gang det ble slakere stigning. Når det brattet til var Mosquera sterkest. Det ble aldri mer enn 16 sekunder. Nibali tok seg fantastisk godt sammen, og med 100 meter igjen til mål var han oppe på siden av Mosquera. Det så ut som at spanjolen i tillegg til å tape sammendraget, også skulle bli snytt for etappeseieren. Det tror jeg ingen i sykkelverdenen unnet han, for han har vært så nærme så mange ganger. Det var derfor veldig gledelig å se at Mosquera på mirakuløst vis klarte å ta seg sammen og "spurtslå" Nibali. Italieneren vant sammendraget, mens Mosquera fikk etappeseieren. På alle måter en fair fordeling, som gjorde at begge dagens gladiatorer fikk med seg noe fra dagens fantastiske oppvisning. Det var så spennende og dramatisk som det er lenge siden det har vært i en Grand Tour. Det endte med en kjempeopptur for Nibali, Mosquera og Vueltaen. Dette dramaet trengte rittet, som har mistet litt prestsije og interesse de siste årene. Nå er nok alle enige i at Vuelta Espana er et fantastisk ritt, mye takket være Nibali og Mosquera.

PS: Det er verdt å legge til at Peter Velits forsvarte tredjeplassen sammenlagt, mens Joaquin Rodriguez ble nummer tre på dagens etappe, og med det sikret seg 4. plassen sammenlagt.

2 kommentarer: