mandag 23. august 2010

Ikke nødvendigvis feil!

I dag ble VM plassene offentliggjort. Det er alltid mange meninger rundt et VM uttak. Det er veldig bra og positivt at det er engasjement rundt sykkelsporten, men desverre blir det mer skittkasting enn konstruktiv diskusjon rundt uttaket. Mange lar følelsene ta overhånd og kommer med mer eller mindre gjennomtenkte utsagn. I dag har desverre ikke vært noe unntak. Mest "aggresiv" i sine uttalelser har Kurt Asle Arvesens manger Geir Kamsvåg vært (les hans meninger her). Han har noen gode argumenter, men når han stiller seg uforstående til hva landslagsledelsen legger til grunn i uttaket, og mener at det ikke finnes noen argumenter for at Arvesen ikke skulle bli tatt ut er skivebom. Vi kan kanskje tilskrive det kvota for subjektive sleivspark, hvis vi legger til godvilja. Desverre fremstår det for en utenforstående mer som en svertekampanje mot Kjærgaard og Kristoff. Det er synd og i hvertfall i stor grad urettferdig.

Vi kan nemlig gi Kamsvåg flere argumenter til hvorfor det var riktig å gi plassen til Kristoff fremfor Arvesen, enn motsatt. Om argumentene for å gi Kristoff plassen veier tyngre enn argumentene for å gi Arvesen plassen er derimot interessant å diskutere. Men kjære Kamsvåg det finnes flere argumenter! Vi skal gi dere noen her:

  • Kurt Asle Arvesen har i motsetning til Alexander Kristoff ikke klart uttakskriteriene satt av NCF, som alle som ønsket kunne sette seg inn i for lenge siden. De ligger ute her. Arvesen var med andre ord ikke engang kvalifisert til å være med i VM diskusjonen, hvis man følger uttakskriteriene slavisk.

  • Alexander Kristoff er fremtiden. Han har sine beste VM løp foran seg, ikke bak seg. Da er det viktig med internasjonal erfaring, slik at han står bedre rustet til å hente hjem medaljer i fremtiden.

  • Manager Kamsvåg virker også ukritisk til å mene at Arvesen er en bedre syklist enn Kristoff. Når han selv etterlyser faglige begrunnelser fra landslagsledelsen er det merkelig at han ikke kommer med slike begrunnelser for sitt syn. I idrett må man prestere hele veien for å bevise sine kvaliteter. Det at Arvesen var bedre enn Kristoff i fjor og forifjor betyr ikke at han også i år har vært bedre. Prestasjonsmessig og resultatmessig har Kristoff utvilsom vært best av de to i år.

Det finnes selvsagt også noen argumenter for hvorfor Arvesen burde fått plassen:

  • Han er en mer rendyrket hjelperytter enn Kristoff, og har erfaring internasjonalt. Det gjør han i utgangspunktet bedre rustet til å takle en hjelperytterrolle enn det Kristoff er.

  • Man vet alltid hva man får med Arvesen. Han takler utvilsomt løypeprofilen godt.

Det argumentet som overraskende nok er det som oftest brukes er at Arvesen er i ferd med å finne toppformen. En merkelig begrunnelse for hvorfor han burde bli tatt ut. Selvsagt er det viktig å være i form, men er formutviklingen til Arvesen bedre enn Kristoffs? Det virker ikke sånn. Kristoff kjører stadig bedre, og får resultatene til å backe opp det utsagnet. At Arvesen kjørte godt i Dutch Food Valley Classic og Vattenfall Cyclassic, og kjører meget imponerende i ENECO Tour er nok for han desverre "too little too late".

Det er viktig å resisere at vi ikke mener at det er hundre prosent sikkert at det var riktig å velge Kristoff. Men det er verre å mene at det ikke finnes noen argumenter for å velge Kristoff.

19 kommentarer:

  1. Jeg må forsvare Arvesen igjen (eller Nordhaug).

    Og stille spørsmål. Er VM-løypa lett nok til at Kristoff kan sitte med helt inn i finalen med Hushovd Og Boasson Hagen som eneste hjelp? I så fall er det jo kjekt med to opptrekkere og en spurter, og valget er godt.

    Internasjonal erfaring er ikke argument for meg. Kristoff er med internasjonalt, og får den erfaringen i det daglige. I cyclassics fikk han jo prøvd seg litt. Og i California.

    Jeg gjetter at løypa er såpass slitsom at vi hadde trengt Arvesen eller Nordhaug som hjelperyttere, og Steffen kunne egentlig spurt Edvald hvem de burde ta med.

    SvarSlett
  2. Kan være at løypa er så tøff at Arvesen hadde vært det sikreste valget, men tviler på at den er så tøff at Kristoff på en toppdag ikke henger med så lenge han trengs.

    Du har rett i at Kristoff har fått sjansen i Vattenfall og California, og der har han levert en fjerdeplass og en tredjeplass. Klarer han det i VM er jeg mer enn fornøyd :) At han har hevet sine prestasjoner hver gang utfordringen har blitt større er et fint argument for å velge Kristoff.

    Som sagt er det ikke sikkert at valget er det riktige, men jeg tror det er det. Slik jeg ser det var "klippekort" Arvesens eneste mulighet til å bli valgt ut.

    SvarSlett
  3. Jeg synes det kan se ut som om Kristoff har størst toppfart, mens Thor og Edvald i tillegg til grei toppfart også kan være tempomonstre tett oppunder Cancellaraklasse. Hvis Kristoff får sitte rolig i feltet nesten hele veien, og Thor og Edvald kjører opptrekk for gutten, og han slipper å gå fram før helt på slutten, så er det jo han som har størst vinnersjanser. Trolig er det bare Cavendish som har større toppfart enn Kristoff, nå som McEwen er satt ut av laget sitt. Edvald viste i fjor at han var toppklasseopptrekker for Columbia, og Thor har i sin tid vært superopptrekker for Mc Grady, og er jo en vanvittig sterk syklist. Kan to opptrekkere i verdensklasse bli Norsk seieroppskrift?

    SvarSlett
  4. Jeg tror at hvis Kristoff hadde hatt opptrekkere i Hushovd og Boasson Hagen - klasse i California og Cyclassisk, så hadde det blitt seire (er litt usikker på om han hadde tatt Petaccchi, men Greipel tror jeg er enklere), fordi han da hadde blitt hentet helt fram til sluttspurten. En annen sak er at slike opptrekkere får han vel ikke til daglig, fordi så sterke folk selv blir satt opp for å vinne.

    SvarSlett
  5. Det er jo et veldig motstridende valg i forhold til Australia som ikke velger å la McEwen og Renshaw sykle! Jeg tror Kjærgaard tar feil og skulle valgt det sikre kortet her. Gruer meg nesten til en punkterer og ikke klarer å ta igjen feltet (eller lignende).

    Vi kan ikke la Kristoff trene seg opp til fremtidige VM når vi har en god hjelperytter i Arvesen som kan utgjøre forskjellen for Hushovd eller EBH i år!

    SvarSlett
  6. Erlend: Å ha alle tre rytterne med i fremste gruppe på slutten, som bare kan ligge bak å vente på spurten hadde vært en drømmen situasjon. Da kunne Hushovd og Boasson hagen rtukket opp Kristoff til seier :) Desverre kommer nok ikke det til å skje.

    Alex: Hvis jeg hadde ment at Kristoff kun var med for å trene seg opp til fremtidige mesterskap hadde jeg ikke forsvart uttaket. Det virker desverre som at noen har fått det for seg at Kristoff kun kan spurte og nærmest mangler kjørestyrke totalt. Det er feil, og en grov undervurdering av unggutten. Han vil kunne dra opp en av de andre hvis de punkterer. Spurtere kan også være veldig gode hjelperyttere, se bare på Greipel i går og Petacchi tidligere i sesongen.

    Er synd at flere land ikke virker til å satse på ren massespurt (Storbritania burde fått full kvote for de går nok all-in for Cavendish), men det virker som at Australia satser mer på at en gruppe på 30-40 mann kommer tilsammen mot mål og skal gjøre opp seg imellom om seieren. Det passer bra for Norge!

    SvarSlett
  7. Spurtere er gode hjelperyttere dersom det er flatt nok. Jeg kjenner ikke løypeprofilen.

    Hvis ikke to eller tre Norske sitter foran i finishen, så tror jeg Nordhaug eller Arvesen gir Edvald eller Thor bedre vinnersjanser. Men hvis alle tre er med i spurten, så kan kristoff forsvares foran Nordhaug7Arvesen. Ellers er valget litt rart for meg.

    Jeg er også uenig i at Arvesen kom for sent i form og har prestert for lite. Det er jo formen fra nå til VM som er kurant. Hva som skjedde i mars , april er nesten like historisk som det som skjedde i fjor. Så prestasjonene i den siste uke må vektlegges mest. Og det Arvesen gjorde i TDF i fjor og i Italia rundt i fjor underbygger at han er en klasse-hjelperytter, og bør telle like mye som California rundt i vinter.

    Har Kristoff noen internasjonale meritter i det hele tatt som hjelperytter på Arvesen-nivå? Det eneste jeg kjenner til av hans prestasjoner går på å være dyktig spurter.

    Og hvis han mangler meritter som hjelperytter, så er det jo egentlig bare det å være spurter han er kvalifisert som. Å omskolere en "spiss" til "midtbanespiller" er liksom ikke det man gjør i et VM. I VM bør man bruke folk som kan den rollen de skal kjøre. Er Kristoff en stor hjelperytter?
    Edvald er en stor hjelperytter(han var det iallfall i fjoe for Greipel og Cavendish), og Thor har tidligere erfaring som en stor hjelperytter Arvesen har verdensklassemeritter som hjelperytter, og Nordhaug er også en god hjelperytter.
    Egentlig er det kanskje Nordhaug som har mest hjelperytterprestasjoner i år.

    SvarSlett
  8. Enhver som tror at Hushovd, med sitt oppblåste selvbilde, vil opptre i en hjelperyttrrolle bør snarest få hodet undersøkt.

    SvarSlett
  9. http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTI1NDk&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=NjI5MDU&LangId=1

    Løyypeprofilen. Er denne lagd for Hushovd eller Tom Boonen, Cavendish eller Petacchi? 700 meter Oppoverbakkespurt med stigning på 25 meter. Et par 100 meter kneiker og en på 50 meter på runden.

    Det kan tenkes at runden er så flat at en powertråkker som Kristoff er kjekk å ha.

    Hvis Tom Boonen er i form og har stort nok lag, så kan han få være favoritt.

    Egentlig er det tragisk at Robbie mc Ewen ikke er med.

    SvarSlett
  10. Viggo, det med Thor som opptrekker for Kristoff var ment for å synliggjøre det litt merkerlige med tre kapteiner og ingen spesialiserte hjelperyttere. Men det kunne jo vært tøft da.

    jeg er fortsat litt skeptisk til Kristoff, for i den hundremeterskneika midt på runden , 7 km før mål kommer Cancellara til å sprekke feltet, og etterpå trenger Thor hjelp for å komme komfortabelt opp igjen. Da går det riktignok nedover, liten kneik og etterpå flatt, men Kristoff får jo samme karamellen i bakken, så hvordan skal han ha krefter etterpå?

    Jeg blingset forresten på løypeprofilen. Det er en hundremetersbakke og en 50-meters på midten av 15 km -sløyfa.

    SvarSlett
  11. Det er ikke noen tvil om at Kristoff har "fortjent" plassen, problemet er at sykling faktisk er en lagsport, selv om ikke mange innser det. Når man skal sette sammen et lag av 3 utøvere, så må det være et riktig balansert lag.

    Selv om laget nå helt klart består av de 3 beste norske syklistene dette året så blir det ikke det beste laget av den grunn. Det blir litt som at Man City skulle spille med 7 spiser i en premier league kamp, bare fordi spissene er deres beste spillere.

    Norge har, dessverre, null sjans uten Arvesen i et rett som det her. Jeg har veldig liten tro på at Kristoff i heletatt henger med helt inn til mål, men håper jo selvsagt jeg tar feil på det området.

    SvarSlett
  12. Den eneste av de norske som kan holde helt inn er Hushovd. De skal kjøre 2 bakker på 2,1 km og 0,4 km på opp mot 18% stigning, disse skal forseres 11 ganger!!
    Her burde Lars-Petter vært med.
    Ryttere som Gilbert vinner VM iår, Cavendish kan bare gi opp.

    SvarSlett
  13. Kurt har hatt en dårlig sesong, Alex har hatt en god sesong.

    Samma kan det være, jeg gleder meg som bare fy til dette, men eh...går rittet om natten?

    SvarSlett
  14. Om løypa passer best til spurtere eller angrepsvillige ryttere som er gode i korte bakker hvor eksplosivitet er en viktig egenskap er usikkert. Det vil selvsagt avhenge av hvor hardt det kjlres. Robbie McEwen er en av de rytterne som virker til å ha sett mest på løypa. Han mente tydeligvis at dette var en løype han kunne gjort det godt i, med andre ord en løype for spurterne. Nå er han riktignok ikke helt objektiv, men rimelig reflektert. Australias landslagssjef så tydeligvis løypa annerledes og tok ikke ut McEwen på laget. Skal vi slenge ut et navn å se opp for må det være Oscar Freire. Han kan vinne uansett hvordan løpet utvikler seg, og han er en mesterskapsrytter bedre enn noen andre.

    Vi tror rittet sendes på kvelden ja Torgrim. Det er vi ekstremt glade for, siden vi skal fly til Italia samme ettermiddag. Det er rett og slett lurt å markere datoen allerede for den natten kan man ikke unna seg mye søvn. Som du sier blir det ekstremt spennende, med eller uten nordmenn i seierskampen.

    SvarSlett
  15. Mesterskapsryttere som Freire, Kolobnev og Cancellara kommer garantert til å sitte med i finalen. Men det er alltid moro når en outsider vinner, hvem hadde vel trodd at Cadel Evans skulle vinne ifjor? :)

    SvarSlett
  16. Jeg leste Bettinis betraktninger. Bettini er Verdensmesteren over alle verdensmestre, og han har Hushovd som favoritt. Hushovd, som den eneste nordmannen so klarer toppresultat i klassikere, og ved siden av Freire, en av de som er råest i bakkespurt i et slikt langt ritt.

    Dette er Thor sin sjanse, og Norge sin sjanse. Det er første gang vi har en løypeprofil som favoriserer Thor.

    Men jeg tror Kjærgaard misser så det holder. Jeg tror et lag bygget for Thor spesielt hadde vært vår beste sjanse.

    Det er teit å bruke Thor sin sjanse, hans VM, til å trene ungdommer til framtidige VM. Thor er en stor rytter, og dette er muligens hans siste og beste vm-sjanse i "skreddersydd" løypeprofil.

    SvarSlett
  17. Det jo ren og skjær utopi det dere drømmer om her, at Kristoff skulle henge med til de sistte rundene i en Vm-finale. Eneste måten det kunne skje på ville være om det ble kjørt meget rolig hele veien.

    Har dere egentlig sett på løypeprofilen i det hele tatt? Å sende Kristoff som hjelperytter er for meg helt uforståelig. Han hadde vel vært 3. valget min i en 3-mannstropp, bak Arvesen, Rasch og Nordhaug.

    SvarSlett
  18. Bettini er vel ikke verdensmesteren over alle verdensmestere, men han vet hva han snakker om. Løypa er utvilsomt bra for Hushovd, hvis han finner toppformen til mesterskapet. Han har tidligere slitt med å få frem en skikkelig toppform på høsten, og er ikke noen typisk mesterskapsrytter.

    Men løypa er nesten skreddersydd for han. Det er vel også neste års VM løype i Danmark og OL løypa i London 2012. Med andre ord mange gode norske muligheter.

    SvarSlett
  19. Noen som vet om Vino skal kjøre? Etter å ha sett McEwens gjennomgang sitter jeg med en følelse som sier Gilbert, Vino, Kolobnev.

    SvarSlett