søndag 29. august 2010

Hvordan klarte Hutarovich å snyte spurtstjernene?

I dagens spurtanalyse skal vi se på hvordan Hutarovich, på egen hånd, klarte å slå bransjens største spurtstjerner. For med alle de tre beste spurterne i årets sesong (Cavendish, Farra og Petacci) på start var det overraskende at Hutarovich vant. Den 26 år gamel hviterusseren er ikke den mest kjente spurteren i feltet, men han har et høyt toppnivå. Han magler mye på stabiliteten, men toppnivået er som sagt skyhøyt. Det viser blant annet en tredjeplass på en etappe i fjorårets Tour de France. Det er en rytter som alltid er et wildcard i spurtene. Men for å vinne i dette celebre selskapet må han ha gjort alt riktig.



For det første må det sies at ingen av de nevnte spurtstjernene hadde helt dagen i dag. Det sprutet ikke av Farrar, og det er sjelden Cavendish ikke vinner når han kommer i drømmeposisjonen han hadde i dag. En Cavendish i toppslag, som han hadde under Tour de France, ville vunnet dagens spurt med flere sykkellengder. Han klarte nemlig å kapre den beste posisjonen i spurten, og da er det svært sjeldent han ikke vinner.

Spurten i dag var veldig annerledes enn spurtene på de første etappene i Grand Tours pleier å være. De pleier å være svært kaotiske, og ofte preget av dramatiske velt. Slik var det slett ikke i dag. Det var brede og fine veier, og spurtfavorittene så ut til å finne hver sin posisjon på slutten. Dermed ble det ikke mange spisse albuer, men heller en litt lite dramatisk spurt. Lampre hadde overtaket på slutten, men sisteopptrekker Danilo Hondo kom fre alt for tidlig. Selv om han gjorde en kjempejobb og en stor prestasjon, var det ikke ideelt for Alessandro Petacchi. Siden Hondo måtte dra i flere hundremeter kunne han ikke akselerere opp i toppfart. På slutten av føringen hans ser vi at hele feltet tar innpå bakfra. Spurten begynner altså fra en veldig lav hastighet. Tyler Farrar blir utålmodig og starter spurten, fremfor å la Petacchi starte den. Desverre for amerikaneren starter han for tidlig, og han får aldri opparbeidet seg en luke. På bakhjulet hans sitter Cavendish. Han sitter bak Farrar mens han akselererer. Når Farrar har nådd toppfarten går Cavendish ut på siden og øker farten ytterligere litt. Det ser ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier, men så kommer en hviterussisk rakett. Hutarovich, som hadded bakhjulet til Cavendish i hele spurten, merker at Cavendish ikke er like rå som han pleier. Da prøver han å gå forbi på venstresiden. Han kommer opp på siden og klarer å snike seg forbi briten. Han passerer mållinja med en halv sykkellengdes margin ned til Cavendish.

Hele den siste kilometeren er det tydelig at Hutarovich har lagt en enkel slagplan for dagen. Han skal sikre seg bakhjulet til Cavendish når spurten starter. Det er helt tydelig en bevisst strategi. For da Cavendish plutselig hoppet vekk fra bakhjulet til Farrar og over på Goss sitt, da var Hutarovich med. Det samme var han da Cavendish gikk tilbake til Farrars bakhjul. Han fikk overraskende lite kamp om Cavendish sitt bakhjul. Bare Cardoso utfordret Hutarovich litt, men han forsvant fort, da skulder mot skulder kampen begynte. Hutarovich var kald og rolig. Han klarte å følge Cavendish sin akselerasjon, ventet på at han mistet litt fart, og slo til. Han var den eneste som klarte å utnytte Cavendish sin noe svake dag på jobben. Godt gjort!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar