søndag 1. august 2010

Klart for Tour de Pologne!

Tour de Pologne eller Polen Rundt som det heter på norsk, starter i dag. Løpet er et Protourløp, uten akkurat å være en klassiker av en konkurranse. For å si det rett ut er det et av de minst prestisjefulle Protourrittene man kan vinne. Men det betyr ikke at det er et kjedelig løp. Det betyr bare at det ikke er altfor mange superstjerner med på start.

Ryttere å holde et øye med
Fjorårsvinner Alessandro Ballan stiller til start for å gjenta suksessen han hadde i fjor. Med seg har han et halvbra lag, hvor Maurio Santambrogio blir hans viktigste hjelper. Ballan viste stigende form i Touren, og kommer nok i meget god form til Polen Rundt. At etappeprofilene totalt sett er ganske flate, men med noen halvharde etapper mot slutten av 7 dagers rittet, passer Ballan ypperlig. I kampen om sammenlagtseieren vil han bli utfordret av blant annet Michael Albasini, Bauke Mollema, Stijn Devolder, Benat Intxausti, Tiago Machado, Peter Sagan, Vasili Kiryienka, Johnny Hoogerland. Med andre ord ikke de helt store navnene.

Bredden blant spurterne som deltar i rittet er derimot bedre. Selv om de aller største sprintnavnene også mangler på startlista er det flere lag som stiller sterkt i spurtene. Lampre stiller med et lite arsenal av sprintere. Bole, Lorenzetto og Furlan er alle kapable til å ta en etappeseier eller to. Etappeseier blir det mest sannsynlig til Liquigas. De kan håpe på Daniel Bennati og Jacopo Guarnieri (slo virkelig igjennom i Polen Rundt i fjor) i en massespurt, men mest trolig blir de brukt som opptrekkere for wonderboyen Peter Sagan. Unggutten har nærmest gjort det til en vane å vinne minst en etappe i hvert ritt han stiller opp i. Han kan vinne hvilke som helst etappe i årets Polen Rundt, og er en het sammenlagtkandidat. Peter Sagan er alene et godt nok argument til å følge rittet. Andre Greipel er det største sprintnavnet i feltet, men laget ser ikke veldig sterkt ut. De skal få trøble med et Team Sky lag som har tatt ut et lag som kan kjøre gode opptrekk. Matthew Heyman og Ben Swift skal hjelpe enten Greg Hendersom eller Chris Sutton til etappeseire. De to spurterne i Sky viste i henholdsvis Tour de Wallonie og Brixia Tour at spurtformen er god. Det blir tøft å slå Sky i spurtene! Vi har nevnt noen som kan det, her kommer det ennå et knippe syklister som kan spurte meget bra: Brown, De Haes, brødrene Haedo, Cooke, Davis, Reimer og Bozic. Vacansoleil stiller forøvrig med et veldig sterkt lag. Foruten Feillu-brødrene er laget toppet. De har et sterkt opptrekk med blant annet Ongarato og Marcato.

Norske forventninger
Sett med norske øyne skal det ekstremt mye til for at Polen Rundt blir like spennende i år som i fjor. Da herjet tidvis Edvald Boasson Hagen, noe som resulterte i to etappeseire og en tredjeplass sammenlagt. Selv om vi som sagt ikke kan håpe på samme gode uttelling i år er det et viktig ritt for flere av de norske proffsyklistene. Vi har tre nordmenn med på start. Gabriel Rasch er nok først og fremst ute etter å få noen løp i beina. Han har konkurrert lite i det siste og håper nok at han får en god gjennomkjøring slik at høstformen etterhvert kan komme sigende. Cervelo har ikke noen ryttere å satse spesielt på i Polen Rundt, så er Gabba sterk kan han nok få frie tøyler til å gå i et brudd. Lars Petter Nordhaug har veldig mye å kjøre for. En plass i Spania Rundt kan nærmest sikres ved god kjøring i Polen. Han har kjørt stabilt godt i hele år, og viste i Brixia Tour at formen ikke er langt unna. Forhåpentligvis får vi se Lars Petter Nordhaug i noen brudd, eller aller helst høyt oppe på resultatlisten på de tøffere etappene. Men hovedoppgaven blir nok å jobbe for at det skal bli samlet sprint på de lette etappene. Laget Team Sky har i Polen er et nærmest rent sprinterlag. Da må Nordhaug sørge for at lagkameratene får brukt sine egenskaper til å kjempe om etappeseire. Siste nordmann i feltet er også den vi har størst forhåpninger til, når det kommer til å få gode etappeplasseringer. Alexander Kristoff er BMCs spurter. Desverre får han neppe BMC-laget til å kjøre han i perfekte posisjoner. Og det er nettopp posisjoneringen Kristoff har slitt med i hele år. Når spurten først går er han som regel blant de raskeste. Klarer han i Polen Rundt å komme seg i drømmeposisjon i en spurt eller to, kan det i beste fall ende med en etappeseier. Topp 5 plasseringer er nok allikevel et mer realistisk mål, for BMC har nok hverken evnen eller viljen til å sette opp Kristoff perfekt. Den eneste som kunne gjort en kjempejobb for Kristoff, Alessandro Ballan, satser på sammendraget. Da vil nok BMC ledelsen heller spare Ballan på de lette etappene, enn å sende han frem i feltet for å jobbe for Kristoff.

Følg rittet
Eurosport sender LIVE fra Polen Rundt alle dager unntatt i dag. Det betyr at det må jaktes streamer på internett i dag. Under fjorårets Polen Rundt vet jeg at mange nordmenn fulgte rittet på nettet. En av sidene som streamet rittet og som samtidig hadde en chat-funksjon hvor seerne diskuterte rittet var fullt av nordmenn. En liten stund foregikk all diskusjon på norsk, til resten av seernes store fortvilelse. Sjekk ut denne og denne siden utover dagen for potesielle linker til internettstreams fra rittet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar