lørdag 21. august 2010

Er vi ikke gode nok?

Trær vokser ikke inn i himmelen. Det er velkjent. Kanskje har vi her på bloggen ikke vært flinke nok til å innse det. Vi lar alle positive prestasjoner og resultater feste seg, mens vi kanskje fortrenger de noe mer negative. Men selv om det skulle være tilfelle, selv om vi skulle vært aldri så objektive og realiatiske, så hadde vi aldri trodd at Festningsrittet to første dager skulle bli et eneste langt slag i tryne på oss som bryr oss om norsk sykkelsport. Med en internasjonal motstand som er god, men ikke like god som den var under Rogaland GP og Ringerike GP, trodde vi at nordmennene skulle dominere resultatlistene. Den eneste delen av resultatlistene nordmennene har dominert til nå er bunnen. Hvorfor? Er det fordi lagene undervurderer rittet, fordi rytterne ikke har god nok konkurransetrening, eller er vi bare ikke gode nok?

Det siste nekter vi å godta som svar. Rett og slett fordi det innebærer å senke ambisjonsnivået altfor lavt. At en sjetteplass fra Kristian Forbord skulle være det beste norske etapperesultatet etter de to første etappene hadde vi ikke trodd på forhånd. Det er riktignok en stor prestasjon av Forbord (det var ikke han vi hadde absolutt størst forventninger til), men deprimerende for de norske kontinentallagene. Plussbank Cervelo har bare blitt bedre og bedre denne sesongen, men har vært borte vekk i dette rittet. De hadde riktignok Morten Mørland i dagens brudd, men hvor er Gjølberg, Stake Laengen, Grøndal, Sivertsen og Åkvik som har kjørt så sterkt tidligere i år? Hvor er evnen og viljen til å ta tak i rittet? Plussbank Cervelo har skuffet, men ikke i nærheten av like mye som Joker Bianchi. Norges beste sykkellag har ikke engang kommet opp på nivået hvor de kan kalle seg en blekkopi av seg selv. Tiendeplassen til Remme i dag burde ikke væree nok til at Joker Bianchi er fornøyde. Ja, de mangler avsluttere og det gjør ting vanskelig, men laget har tidligere vist at de også takler det. I Festningsrittet derimot virker det ikke som at de har en god nok plan. heller ikke Sparebanken Vest - Ridley har vært like gode som forventet. Michael Stevenson har riktignok kjørt bra og er såvidt med i seierskampen sammenlagt. Men det lukter nedprioritering og undervurdering fra Morten Hegreberg og Sparebanken Vest laget lang vei. Hvorfor skal et lag i medvind, som har signert to nye ryttere i sommerpausen kalle inn to "stagiaire" ryttere til dette løpet? Det er selvsagt nobelt gjort å gi to ungutter en mulighet, men de har strengt tatt mer enn nok egne ryttere som også hadde trengt og fortjent sjansen. Vi har vondt for å tro at Sparebanken Vest - Ridley med hånden på hjertet kan si at de har satset hardt på dette rittet.

I morgen kjøres siste dag av rittet, og det er siste mulighet for veldig mange norske syklister til å vise seg frem. Det er tross alt ikke hver dag de får lov til å vise seg frem i internasjonale ritt på norsk jord, så de bør utnytte sjansen til det fulle. Vi ser derfor frem imot morgendagen, og satser på minst en norsk pallplass. Alt annet vil være fryktelig skuffende. Det vil nesten føles ut som at vi som sykkelnasjon har kastet bort muligheten til å vise oss fra vår beste side når verden kommer på besøk.

PS: Det gror heldigvis godt i de yngre klassene. Sven Erik Bystrøm har kjørt veldig godt internasjonalt i år, men seirene har uteblitt. I dag, under Regio Tour, snudde dette for Savangerjunioren. Han tok etappeseieren, og viste med det at han er blant verdens beste juniorryttere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar