tirsdag 17. august 2010

Hvem får hjelpe Boasson Hagen og Hushovd i VM?

I motsetning til i fjor, når Norge hadde 9 VM plasser, er det en liten norsk tropp som drar til Australia for å representere Norge i VM. Mesterskapet som går av stabelen i månedsskifte september/oktober bli utvilsomt et drama. Størst spenning er det alltid knyttet til fellesstarten for menn elite. I år er det også en løype som bør passe Hushovd og Boasson Hagen meget bra. Løypa er mindre kupert enn de forrige VM løypene. Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er selvskrevne på laget, men hvem får de med seg på laget?

Det er mange faktorer som bør tas med når Steffen Kjærgaard vurderer de aktuelle kandidatene. Men først kan vi se på hvorfor det bare blir tre nordmenn som får lov til å stille til start i mennenes fellesstart. Kvalifiseringsreglene var omtrent like i år som i fjor, så hvor sviktet det i år? Det er det veldig lett å svare på. Hushovd og Boasson Hagen hadde begge veldig trøblete vårsesonger. Hushovd kom sent i form grunnet sykdom, men reddet mye ved å nå toppformen til Paris-Roubaix. Boasson Hagen gikk glipp av alle klassikergodbitene, og har derfor ikke hentet i nærheten av like mange Protourpoeng i år som i fjor. I fjor fikk Norge pallplasser i Milan-San Remo, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix. Det ga mange poeng! I tillegg hadde EBH da et løpsopplegg som ga han mulighet til "enkelt" å hente en del poeng (fikk for eksempel ikke all verdens motstand i Polen Rundt hvor han sikret Norge 9 plasser). I år ble den eneste norske pallplassen i en vårklassiker Hushovds andreplass i Paris-Roubaix. Derfor ble det i år bare 3 norske VM plasser, men vi har stor tro på at i Danmark neste år blir det en stor norsk tropp som kommer til å få fantastisk supporterstøtte fra ivrige nordmenn.

Kandidatene
I mine øyne er det bare tre aktuelle kandidater til å få den siste plassen på VM laget. Det er rutinerte Kurt Asle Arvesen, og de to første års proffene Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff. Andre ryttere som også kune gjort en god jobb er Frederik Wilmann, Gabriel Rasch og Roy Hegreberg. Jeg tror allikevel disse er uaktuelle. Løypa passer ikke Wilmann perfekt, Rasch har ikke hatt sin beste sesong, mens Hegreberg ikke har hatt mulighet til å konkurrere på høyt nok nivå til at Kjærgaard tør å satse på han i VM. Personlig synes jeg det hadde vært utrolig morsomt om Hegreberg fikk plassen, men da tenker jeg mer med hjertet enn hode.
Lars Petter Nordhaug
Alle de tre heteste kandidatene har et sterkt argument å slå i bordet med når de skal forsvare eget kandidatur. La oss starte med Lars Petter Nordhaug. Han har hatt en fantastisk flott sesong så langt. Han er lojal som få andre, og vant til å ta i et tak for lagkameratene. Han viste under Polen Rundt at høstformen er veldig god allerede. Hovedargumentet for at han bør få plassen er at han som den eneste av de tre deltar i Spania Rundt. Det er liten tvil om at Spania Rundt kan være den beste forberedelsen til VM. Klarer man å komme seg gjennom treukersrittet med stigende form (istedenfor å slite kroppen helt ned) pleier VM formen også å være god. Men siden det er Nordhaugs første Grand Tour er det vanskelig å si hvordan han takler de ekstreme utfordringene en Grand Tour byr på med tanke på restitusjon. Det er ingen som vet helt sikkert at han kommer ut av rittet med en positiv formkurve.

Kurt Asle Arvesen
Arvesen er et sikkert kort. Du vet hva du får fra den rutinerte rytteren. Du får en lojal hjelper, med rutinen som skal til for å takle uventete situasjoner. Du får et meget klokt sykkelhode, og en rytter som vet hvordan toppformen skal prikkes inn. Historien er utvilsomt på Arvesens side. Han har levert utrolig mange mesterskapsløp, og har vært Norges beste løper i utallige mesterskap. Blir Arvesen tatt ut på laget får Norge en rytter som kjenner det litt spesielle taktiske spillet som utspiller seg under VM. I tillegg er det en fordel at Arvesen nå kan ha fullt fokus på å nå VM formen, og at han er revansjesugen som bare det. For årets sesong har vært fryktelig for Arvesen. Det er også det som svekker hans kandidatur mest. Skader og sykdom har sørget for at Arvesen aldri har vært i nærheten av toppformen i årets sesong. Han har ikke fått plass i verken Tour de France eller Spania Rundt troppen til Team Sky (noe Nordhaug far fått). Det har rett og slett vært en fryktelig sesong for Arvesen. Løpsprogrammet fremover ser helt ok ut. Eneco Tour er et fint ritt å kjøre seg skikkelig i form i, men så skal han over til Canada for å kjøre et par endagsritt. Har Arvesen et godt nok rittprogramm til å være best mulig forberet til VM? Blir Arvesen tatt ut gjøres det på magefølelse og tidligere resultater, for i år har Nordhaug og Kristoff vært bedre enn han.

Alexander Kristoff
Kristoff er den eneste av de tre som har tatt Protourpoeng i år. Det skjedde under forrige helgs Vattefall cyclassic, da han imponerte stort med en flott fjerdeplass. Resultatmessig er det ingen tvil om at Kristoff fortjener plassen. Hadde troppen blitt tatt ut på "amerikansk uttak" hadde Kristoff startet sammen med Hushovd og Boasson Hagen. Kristoff har hatt en jevn og veldig god sesong, med stigning i resultatene utover i sesongen. Han blir rett og slett bedre og bedre. Den eneste måten man kommer utenom Alexander Kristoff på er ved å se bak resultatene. Har han kjørestyrken og rutinen som trengs for å kjøre et godt VM? Han er et litt usikkert kort, men kjørestyrken hans er langt ifra dårlig. Det var det lett å se under Vattenfall cyclassic. Der satt med i finalen, selv om de hadde kjørt opp Waseberg fire ganger. Selv om feltet som passerte mållinja var langt mindre enn det som startet rittet, hadde ikke Kristoff nevneverdige problemer med å sitte med inn. Kristoff er også den av de tre som kan gjøre en klart best jobb i en eventuell spurt. Faktisk er han så god at hvis han sitter med i finalen i VM foreslår jeg at Hushovd trekker opp han fremfor det motsatte. Da er han en gullkandidat. Det andre scenariet er at Kristoff mister kontakten relativt tidlig og at han da er til veldig lite hjelp. Spørsmålet er om vi tør å ta sjansen på å svekke Boasson Hagen og Hushovds vinnerkandidatur for å skaffe oss enda en vinnermulighet.

Valget er slett ikke lett. Skulle jeg tatt ut laget ville nok valget falt på Alexander Kristoff. Det er gambleren i meg som da vinner, for kan lille Norge egentlig vinne VM uten å gamble litt? Dessuten kommer Kristoff garantert til å være en ekstremt viktig brikke i VM laget neste år. Da er det fint med litt erfaring. Hvem synes dere fortjener plassen? Legg inn en kommentar og/eller delta i avstemningen til høyre på siden. Under ligger for resten løypeprofilen til årets VM.

7 kommentarer:

  1. Kristoff, uten tvil. Kanskje arvesen fortjener en siste sjanse? Men Kristoff er fremtiden! Han har en ekstremt god spurt, som jeg tror verken Edvald eller Thor kan matche. Han har ikke kommet inn i spurtene i god posisjon før i år, men kommet som en kle på slutten. Men med tre så store stjerner vil neppe noen kjøre for hverandre? Et luksus problem.. Vi skulle hatt med 5 ryttere, på tide å vinne sykkelritt (til neste år)

    SvarSlett
  2. ALEXANDER KRISTOFF!

    SvarSlett
  3. Edvald kommer inte klara de mördande backarna.
    Hushovd lär väl stå av.
    KA Arvesen är nog den som kommer klara sig bäst, av samtliga norrmän.

    Vinner gör nog Cancellara eller Gilbert, nån som kan stöta ifrån ett reducerat fält, tror inte det blir nån masspurt direkt. Men man kan ju ha fel, beror helt på hur lagen kör, hårt eller mjukt.

    SvarSlett
  4. http://www.youtube.com/watch?v=vpKArLtAiqU

    Looks too bloody hard mate!

    SvarSlett
  5. Jeg tviler sterk på at Arvesen blir sterkeste nordmann. Hushovd og Boasson hagen har ikke bare spurtet mye bedre enn Arvesen i år, de har også hatt mye større kjørestyrke. Desverre har Boasson Hagen forløpig ikke vist seg som en typisk mesterskpsrytter. Han har i mesterskapene oftere underprestert enn overprestert.

    Takk for linken anonym. Flott å få et så detaljert inntrykk av løypa. De korte bakkene virker ganske så bratte, men det er som McEwen selv sier, hvis sprinterne har gode hjelperyttere kan de sitte langt fremme før bakken, slippe seg litt ned i bakken og allikevel være med over. Dessuten virker det til å være slik at det er et ganske langt lettkjørt parti mot mål. Så spørs det om noen lag med toppspurtere er sterke nok til å hente inn de som angriper der. Håper virkelig det, for oppløpet er jo skreddersydd for Hushovd og Boasson Hagen.

    SvarSlett
  6. Hushovd blir farlig om han har motivationen och dagen, samt om det blir klungspurt.

    Slak motbacke är ju hans specialitet ;) hoppas bara han har motivationen.

    EBH tror jag det är för långt för i år igen.

    Men KAA har gjort det bäst i Ronde van Vlaanderen/Flandern runt av de norske, alltså tror jag mest på honom (och andra som har gjort det bra), synd att Kurt inte har fått kört några storlopp i sommar..

    Du får skriva en artikel om tempoloppet och landsvägsloppet så ska jag komma med flera (dumma?) kommentarer ;)

    SvarSlett
  7. Det er selvsagt en fare for at løpet blir for langt for Boasson Hagen. Det som trekker ned sjansene til både EBH og KAA er at de ikke kjører vueltaen. Rittprogrammet til KAA i år har vært veldig tynt, med få løpsdager. Det virker allikevel som at formen hans er i anmarsj.

    Men Kurt Asle Arvesen er ikke en vinnertype. Han er en veldig god syklist, men har aldri hatt den egenskapen at han vinner ofte. Hans siste internasjonale seier, sett bort ifra lagtempoen i årets Tour of Qatar, var Tour de France seieren i 2008. Det kan være at Arvesen blir Norges sterkeste mann i VM, men det betyr i såtilfelle at det mest trolig ikke blir norsk seier. Hushovd derimot vinner i hvertfall litt oftere, og med en Vuelta Espana i beina kan han bli meget farlig.

    Når VM nærmer seg for alvor kommer det en artikkel både om tempoløpet og fellesstarten, så heng med da. Og legg gjerne igjen kommentarer, de er langt fra dumme! Tempoløpet kan jo forresten bli litt av en svensk jubeldag. Det fortjener dere etter et foreløpig litt magert sykkelår. Så kan heller vi nordmenn vinne fellesstarten :)

    SvarSlett