fredag 27. august 2010

Det mest spennende Vuelta a Espana på lenge!

Vuelta Espana har utvilsomt mistet en del prestisje de seneste årene. Før Protouren ble innført var det vueltaen som var den største Grand Touren, bak Tour de France. Det var da Giro d'Italia slet voldsomt med svake startfelt, og liten interesse fra andre enn italienerne. Protouren sørget for at Giro d'Italia fikk bedre startfelt, da de beste lagene plutselig var "tvunget" til å delta i rittet. Siden da har Giro d'Italia og Vuelta Espana nærmest byttet plass. Giroen har fått økt oppmerksomhet, og er nok en gang blitt et ekstremt morsomt ritt å følge. Vueltaen derimot har bare blitt dårligere og dårligere de seneste årene. Mange av de største profilene har kjørt mange ritt tidligere i sesongen, og har valgt å stå over rittet. De stjernene som har stilt til start har gjort det med tanke på å få en best mulig oppkjøring til VM. De har stilt til start for å kjøre seg i form, fremfor å vise seg fra sin beste side i Spania. Det eneste som har holdt interessen for rittet nogenlunde oppe er prestisjen spanjolene synes det er å vinne dette rittet sammenlagt. De seneste årene har Spania vært det ledene landet når det kommer til å ha syklister som kjemper om sammenlagteierne i Grand Tourene. Ryttere som Contador, Sastre, Mosquera Miguez og Samuel Sanchez har vært og er fortsatt noen av verdens absolutt beste sammenlagtryttere. Det har derfor vært tøff kamp om sammenlagtseieren i vueltaen. Det har på mange måter reddet vueltaen.



Løypa
Årets løype er merkelig. Det er en løype ganske ulik de fleste andre Grand Tours. Det er en løype som på mange måter bryter normen på hvordan et treukers ritt skal legges opp. Det er både positivt og negativt. Vi skal prøve å ta dere gjennom løypa i grove trekk. Det hele begynner i morgen (lørdag) med en 13 kilometer lang lagtempo. Vi kan ikke forstå hvem som syntes det var en lur idè å åpne rittet med en lagtempo. I våre øyne er det den verste åpningen man kan ha på en Gran Tour. Istedenfor å starte rittet med et pang, blir det en noe søvndyssende start. Men ikke fortvil, for arrangøren vekker oss publikum opp allerede på søndag. Den første fellesstarten er nemlig ikke en helt typisk spurtetappe. Etappen er veldig kupert de første 140 kilometerne. Selv om det ikke er mange kategoriserte stigninger blir det allikevel tøft nok for sputerne å henge med. Slutten av etappen går nedover, før det flater ut en knapp mil før mål. Kanskje blir det en spurt, men her er det mange som sikkert ser sitt snitt til å gå i brudd og vinne etappen og ta over sammenlagtledelsen. De første 10 etappene er mer eller mindre kuperte, med noen få typiske massespurtetapper. Egentlig ser de første 10 etappene mer ut som et ritt satt sammen av flere endagsritt, enn en typisk start på en Grand Tour. Her vil det være mange etapper med mange spenningsmomenter, og med morsomme finaler. Mange av disse etappene bør forresten passe Lars Petter Nordhaug og Thor Hushovd meget godt.

På den 11. etappen starter kampen om sammendraget for alvor. Noen favoritter har kanskje allerede tapt litt tid på noen av de kuperte etappene tidligere i rittet, men her har de sjansen til å ta igjen noe av det tapte. Etappen avsluttes med en klatring opp til Andorra. En klassisk klatreetappe, til et sted vueltaen ofte besøker. Etter blodslitet opp til Andorra får rytterne to lettere etapper. Det er typiske "mellometapper" hvor det ofte går hjem utbrudd. men siden det har vært så få rene spurtetapper tidligere i rittet kan det godt hende at flere spurtlag går sammen om å samle feltet på disse etappene, slike at feltets raskeste menn får noen ekstra muligheter til å vinne etappeseire. For sammenlagtfavorittene gjelder det å hente seg inn på disse to etappene. For dem blir det stille før stormen. For fra den fjortende til og med den syttende etappen skal sammendraget mer eller mindre avgjøres. Etappe 14, 15 og 16 er klatreetapper. ikke like harde som rittet pleier å ha, men allikevel avgjørende. Den 17. etappen er en tempoetappe, rittets eneste sådan. Den er hele 46 kilometer lang, og vil nok være veldig avgjørende. Det er nok for eksempel ikke en dag Fränk Schleck gleder seg spesielt til. Vueltaen har gjort som Touren og lagt inn en lang tempoetappe fremfor to mellom lange.

Som sagt skal mye avgjøres på disse etappene. Resten av rittet er nemlig veldig fallt, med et hederlig unntak. For å bevare spenningen lengst mulig har arrangøren lagt inn en steintøff etappe på rittets nestsiste dag. Etappen som er en av rittets kongeetapper er kupert fra start til mål. I tillegg ender den på toppen av et monsterfjell. Her kan det skille veldig mye, så ingenting er avgjort før denne etappen er gjennomført. En del av rytterne som skal til VM står sikkert av rittet før denne etappen, for ikke å kjøre seg helt ned i kjelleren. Se ikke bort ifra at den kommende verdensmesteren sier takk for seg før denne etappen. Siste etappen er veldig kort (bare 85 kilometer lang) og like flat som Danmark. Hele rittet sett under ett er det veldig lite få fjell som skal sykles. Men de fjellene rytterne skal gjennom kan til gjengeld bli svært avgjørende da de fleste er lagt på slutten av etappene. Det er målgang på toppen av et fjell på nesten hver eneste fjelletappe. Det er bra, for det er oftest de etappene det blir mest støting i fjellene på. Ellers er det en løype med få rene spurtetapper, men med desto flere etapper som passer offensive ryttere godt. Alle etappeprofilene finner dere her.

Startlista
Det som først og fremst har gjort vueltaen litt kjedelig de siste årene er mangelen på gode ryttere i feltet. Slik er det ikke i år. Det er meget sterkt felt som starter i Sevilla i morgen. Det er et felt stappfullt av både gode sammenlagtfavoritter og spurtere. Mange vil også i år bruke rittet som ren oppkjøring til VM, men det bør allikevel bli mer enn nok action for sykkelfans i løpet av de tre ukene rittet varer. Sjekk bare ut denne lista av gode ryttere som stiller:
Hushovd, Bos, Sastre, Roche, Gomez Marchante, Davis, Bonnet, L.L. Sanchez, Arroyo, Moncoutie, Koldo Fernandez, Anton, Mata, Hutarovich, Farrar, Vandevelde, Millar, Danielson, Bole, Forlan, Petacchi, Guarnieri, Kreuziger, Bennati, Nibali, Gilbert, Barredo, Freire, Menchov, Løfkvist, Flecha, Swift, Cavendish, Van Garderen, Pozzato, Joaquin Rodriguez, Förster, Cancellara, Haedo, begge brødrene Schleck og Mosquera Miguez. Hele startlista finner dere her.

Kampen om sammendraget vil trolig stå mellom Nibali, Vandevelde, Menchov, Joaquin Rodriguez, "The Schlecks" og Mosquera Miguez. Fränk Schleck er nok i mange øynes den absloutte storfavoritten. Etter at han kræsjet ut av Tour de France har han rettet fokuset mot vueltaen. Med seg på laget har han lillebror Andy Schleck. Det finnes ingen bedre "hjelperytter" enn han i fjellene. Faktisk kan han være så god at han overtar kapteinsrollen fra sin storebror. Så er spørsmålet om Fränk Schleck har rukket å finne formen. Han har kjørt svært få ritt siden Tour de France, så det er noen usikkerhetsmomenter rundt han. Det er det forresten med de fleste sammenlagtfavorittene. Vi tipper følgende topp 3: 1. Fränk Schleck, 2. Vicenzo Nibali, 3. Ezequiel Mosquera Miguez.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar