mandag 30. august 2010

Seier og rødt for Gilbert

Dagens etappe hadde en spennende løypeprofil, med blant annet en 1.kategori. Men det var ikke det som skulle bli det mest utslagsgivende.

Helt i starten av etappen kom et stort brudd avgårde. Her satt blant annet Philippe Gilbert, men det ble hentet inn. Etterhvert gikk det et nyt brudd. Blel Kadri, Javier Ramirez, Egoi Martinez, Mikael Cherel, Jelle Vanendert, Niki Terpstra and Serafin Martinez. På 1.kategorien viste Serafin Martinez seg som den klart sterkeste av de syv og rykket fra. Han fikk en god luke, og tok over klatretrøya. Bak i feltet hadde det ikke blitt satt noe særlig fart på, men blant annet Liquigas og Katusha hadde sørget for at feltet var krafitg minsket. Blant annet Andy Schleck falt av, og beviser at han ikke kommer til vueltaen med intensjoner for å vinne sammendraget. David Moncoutie prøvde seg, og hentet lett restene av utbruddet, og var nummer to over bakketoppen. Men selv om han samarbeidet med Egoi Mrtinez og Cherel klarte de ikke å ta igjen mannen i tet, og ble tatt igjen med noen kilometer igjen. Foran hadde Serafin Martinez kjørt svært bra, og det så ut som at det skulle gå inn. Men det ble for tøft for Martinez, og med 1,6 kilometer igjen var det slutt for den tapre spanjolen. Det var Astana, Katusha, Caisse d'Epargne og Omega Pharma-Lotto gjorde mesteparten av jobben i feltet. Inn i bakken var det kamp om posisjonene. Selv om det på papiret så ut som en relativ lett kneik, hadde man skumle intensjoner.

Liquigas satt fart på i starten av bakken. De ble utfordret av Katusha, Omega Pharma-Lotto og AG2R. Pharma-Lotto laget med Jan Bakelandts, Jean-Christophe Peraud og Greg Van Avermaet kjørte Gilbert i perfekt posisjon. Akkurat i det siste mann fra Lotto var ferdig gikk Vincenzo Nibali til. Han ble lett fulgt av Gilbert, og de to fikk en luke sammen med Igor Anton. Gilbert kom litt for fort på Nibali, og overtok teten med ca. 800 meter igjen til mål. Gilbert nølte litt før han satt inn nok et støt. Da var det slutt for Nibali og Anton. Gilbert fikk en god luke, og det så ut som at han skulle plukke seieren uten særlige problemer. Men så bestemte Joaquin Rodriguez Oliver seg. Spanjolen kom ut fra ingenting, og holdt på å ta igjen Gilbert. Da Gilbert så Joaquin Rodriguez klarte han å sette inn et enda høyere tempo, og vant til slutt med tre sekunder. Hadde Joaquin Rodriguez vært litt mer med på notene i starten av bakken, kunne det fort sett annerledes ut. På tredjeplass kom Igor Anton. Han var 13 sekunder bak, og igjen to sekunder foran Grega Bole, Nibali og Nicolas Roche. Et par sekunder senere kom Denis Menchov, David Arroyo, Fränk Schleck og Ezequiel Mosquera. De øvrige sammenlagtfavorittene tapte rundt halvminuttet til Gilbert.

Etter dagens etappe leder Gilbert sammendraget. Han er 14 sekunder foran Joaquin Rodriguez. Kanstantin Sivtsov ligger på tredjeplass 22 sekunder bak Gilbert. Joaquin Rodriguez ligger nå omtrent 30 sekunder foran de fleste av sine største favoritter i sammendraget. Han ligger 14 sekunder foran Nibali, 21 foran Anton, rundt 30 foran Roman Kreuziger, Carlos Sastre, Fränk Schleck, Arroyo og Mosquera. Menchov ligger 57 sekunder bak Gilbert. Andy Schleck tapte mye tid på dagens etappe.

I seiersintervjuet takket Gilbert laget, men sa at han hadde hatt nok med problemer på etappen. Det var meget varmt, og han måtte slippe opp 1.kategorien. Men han kom tilbake i nedoverbakken, og fikk god hjelp av laget inn til og i den siste kneika. Til slutt fikk han gjøre det han gjør best, vinne sykkelløp.

Til slutt vil jeg komme med en liten hylest til Lars Petter Nordhaug. Den uhyre sterke nordmannen kjørte inn til en 37. plass, og satt i gruppe med blant annet Sastre og Kreuziger. Også Løfkvist satt i gruppen som kom inn 30 sekunder bak Gilbert. Alt i alt en meget god prestasjon av Nordhaug som er litt småsyk. Og kanskje måtte han vente på Løfkvist i dag. Uansett er det en ekstremt sterk prestasjon av nordmannen. Han ligger nå på en 33. plass i sammendraget 1.01 bak Gilbert og kun fire sekunder bak Menchov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar