tirsdag 31. august 2010

Hvorfor har BMC mislykkes?

De siste årene har vi sett at flere nye sykkellag har dukket opp i verdenstoppen. Lag som Team Sky, Cervelo og HTC Columbia (er egentlig en etterfølger av T-Mobile, men de representerer en så drastisk endring i laget at det var omtrent som nytt å regne) har kommet inn og satt farge på sykkelverdenen. Lagene har oppnådd omtrent umiddelbar suksess, og har hatt veldig lite innkjøringsproblemer. Mye ressurser og sterk økonomi har selvsagt hjulpet godt med når lagene har slått seg inn i verdenstoppen. Det er utvilsomt mye som kan kjøpes med penger.

Men det er heller ikke alt som kan kjøpes med penger. Det synes jeg BMC laget har vært et godt eksempel. Det tidligere veldige anonyme laget fikk før årets sesong til en skikkelig toppsatsing. Det ressurssterke laget hentet inn stjerner som George Hincapie, Karsten Kroon, Cadel Evans, Alessandro Ballan og Marcus Burghardt. Alt lå til rette for et nytt storlag. Men slik har det ikke blitt. Vi har fått sett et usedvanelig dårlig BMC lag. Et lag som på ingen måte har slått seg inn som et av verdens beste i år. Det er rett og slett noe som mangler. Resultatene taler sitt klare språk: 4 seire, 10 andreplasser og 9 tredjeplasser er utvilsomt et skuffende resultat. I realiteten er det bare Cadel Evans som har reddet laget fra å være en ren katastrofe. Så hva har BMC gjort feil i forhold til de lagene som har lykkes?

Slik jeg ser det har BMC først og fremst vært opptatt av å hente stjerner, og trodd at gode ryttere er lik gode resultater. Slik er det ikke! Det virker til å mangle en veldig god lagmoral. I prinsippet har de delt laget sitt i to, ett førstevalg og et andrelag. Førstelaget med alle stjernene har stort sett kjørt de store rittene, mens resten har måttet bevise sine egenskaper på ”andrelaget” i mindre lag før de har fått sjansen i store ritt. En av få ryttere som har klart å overbevise nok til å bli en del av ”førstelaget” er Alexander Kristoff. Han er også, slik jeg ser det, det eneste gode kjøpet ved siden av Cadel Evans (og mulignes Marcus Burghardt og Mauro Santambrogio). En slik ”inndeling” av laget skaper selvsagt ingen god lagmoral.

Det andre jeg synes er merkelig er at BMC aldri styrer noen løp. Når de har noen vinnertyper på laget burde de tatt mer tak i løpene og prøvd å påvirke løpene i den retningen de ønsker. Nå virker det som at de lar andre lag ta ansvar og få bestemme hvordan løpene skal utvikle seg, for så å satse på at noen av deres ryttere sitter med til finalen og har litt flaks der. Det holder ikke. De må synes mer og ha en klar plan for hva de skal gjøre, og hvordan de skal oppnå målene de setter seg. Til nå har laget virket planløst og tamt. Noe av grunnen til det er at ryttermaterialet er for dårlig. Stjernene er stort sett aldrene og på vei nedover i sin karriere, mens bredden i toppen er liten. I Giro d Italia for eksempel så vi tydelig at de ikke hadde et lag som var i nærheten av sterke nok til å forsvare en ledertrøye. Men det er ikke den fulle og hele forklaringen. Vi har utallige ganger i år opplevd at Kristoff ikke får noe som helst hjelp av laget i spurtene. Det ser rett og slett ut som at det ikke er avtalt noe som helst.

For å oppsummere litt virker det som at BMC kjemper med en og en rytter, istedenfor å kjempe en for alle, alle for en. At de heller ikke tar styring i rittene, eller på noe som helst annen måte prøver å påvirke løpsutviklingen i rittene de kjører vitner om at sportsdirektørene opptrer planløst og lite forberedt. Kanskje har laget vokst for fort får de som skal styre det sportslige. Jeg mener forresten at vi har sett mye av det samme med Radioshack, så enkelt er det ikke å slå igjennom med et tilnærmet nytt lag. Vi får bare håpe at laget klarer å kjøre bedre, og at de sammen klarer å peile ut en retning de ønsker at laget skal utvikle seg i.

6 kommentarer:

  1. Jeg er svært enig i at BMC har vært anonyme og svake, men et par lyspunkter har det vært mulig å se. Alexander Kristoff er et av dem, mens jeg har blitt småimponert over ryttere som Mathias Frank og Steve Morabito (når de får kjøre egne sjanser vel og merke) i tillegg til Sanrambrogio... Kan vel nesten bare bli bedre neste sesong!

    SvarSlett
  2. Enig i at Morabito har vært god i år. Men sier litt om laget når han har vært Evans beste håp om hjelp i fjellene. Tror også BMC får en bedre sesong neste år, men det skjer ikke av seg selv. Er på tide at de henter gode ryttere som er på vei opp og frem, fremfor "mette" stjerner som er "over the top". Så gjør det ikke noe om de henter inn et par mann som kan trekke opp Kristoff. Da får de fort mange gode resultater neste år.

    SvarSlett
  3. Burghart kjørte bra i Tour du Suisse. Men Hincapie?! Det var bortkasta penger utover ren markedsverdi i USA. "Han kjørte med Lance! Gi ham plass på Mount Rusmoore!" Ser forøvrig at Evans hevder lagånden er den beste han har sett noensinne, hvilket må bety at Lotto var nesten like ille som La Vie Claire. Eller at Evans er feilsitert eller loco. Anyways, interessant analyse gutter, dette er fortsatt stedet for norskspråklig sykkelstoff.

    SvarSlett
  4. Takk for komplimentene. Du har helt rett i at Burghardt kjørte bra i Sveits Rundt (to etappeseire), men det blir nok ikke mere enn en mager trøst etter hans katastrofale vårsesong. Han ble nok hentet til laget for og kjempe om seieren i brosteinsklassikerne sammen med Ballan og Hincapie, men endte med 20. plass i Flandern Rundt som beste resultat. Ikke engang i semi-klassikerne var han i nærheten.

    Hvis Evans synes lagmoralen er god, virker det litt merkelig. Han har vel knapt kjørt ritt med halvparten av rytterene i stallen? Men er jo viktig å utstråle idyll for et storlag som BMC.

    SvarSlett
  5. Så nettopp at BMC har signet Van Avermaet (Omega ), Manuel Quinziato, Santaromita (Liquigas), Moinard (Cofidis), Tschopp (Bouygues) og Eyssen (Omega) til neste sesong. Det gjør meg ikke mye klokere. Riktignok en del sterke hjelperyttere, men det er en spurter/klassikerrytter,to endagsryttere, to klatrere og en temporytter. Her er det litt av hvert fremfor fullt fokus på enten spurtere, endagsløpere eller klatrere. Virker som at de ønsker å vinne alltid. Merkelig når de i år ikke har vunnet noe. Da må det fokuseres på det de har størst sjanse på å vinne, fremfor å satse halvhjertet på å vinne alt.

    Moinard og spesielt Tschopp er bra for Evans, men i forhold til andre sammenlagtfavoritter er det fortsatt ekstremt tynt hjelperyttergrunnlag han får i fjellene. Hadde håpet på bedre signeringer fra BMC. Blir spennende å se hva Van Avermats inntog i laget betyr for Kristoff.

    Kommer Cancellara blir dette et topplag i vårklassikerne. Hvis ikke han kommer sitter laget med mange luksus hjelperyttere, men ingen kaptein som kan skaffe toppresultatene.

    SvarSlett