mandag 13. desember 2010

Er det ikke lenger plass til tre Grand Tours?

Sykkelsporten er inne i en rivende globaliseringsfase. Ritt som Tour of Qatar, Tour of Oman, GP Quebec, GP Montreal og Tour of California har kommet inn i sykkelverdenen de seneste årene. Dette er ritt med varierende kvalitet, men som er med på å spre sykkelglede rundt om i verden. Alt for lenge har sykkel vært en nærmest ren europeisk idrett. Selvsagt er det viktig å gjøre idretten global. Både for å få et rikere mangfold i sykkelfamilien og fordi sykkel er en dyr idrett. Det koster mye å arrangere ritt og drive lag. Derfor er det viktig at bedrifter fra andre kontigenter kommer inn i sporten. Men hvor skal vi stoppe?

Problemstillingen er blitt ekstra aktuell etter at sykkelpresidenten i UCI, Pat McQuaid, nylig uttalte at det er aktuelt å kutte ned på lengden av Giro d'Italia og Vuelta a Espana. Tour de France har sykkelpresidenten vett nok til å frede. Les mer om McQuaids uttalelser hos sykkelnytt.no og procycling.no. Ønsker vi at det skal bli flere, men kortere ritt? Det finnes både ulemper og fordeler ved å gjøre som UCI ønsker. Skulle Giroen og Vueltaen bli redusert med for eksempel en uke, vil det bli færre "transportetapper", og trolig mer action på alle etappene. Hvis all spenningen blir komprimert inn i et kortere tidsperspektiv, vil det sørge for færre "kjedelige" stunder. Det vil i tillegg åpne plasser i kalenderen for ritt som ønsker å etablere seg, enten det er i amerika, asia eller norden. Det negative er at sykkelsporten mister en del av historien sin. Tre treukersritt er blitt en tradisjon, og det skaper en nesten måneds lang sykkelfest i tre av verdens aller mest sykkelinteresserte land. Rittene inneholder det meste både av løypeprofiler og taktiske utfordringer. Selv "trasportetappene" er viktige. Det er på disse dagene at de offensive rytterne, som gjennom hele året sørger for mye spenning, får betaling for sin innsats.

Mitt synspunkt er at det positive ved å beholde tre Grand Tours til de grader overstiger det negative. Jeg kan til dels gå med på å redusere Vueltaen med noen få dager, men selv det er litt på kanten. Jeg synes i år at vi har sett hvor fantastiske disse treukersrittene kan være. Hvis det fortsetter å være slik at Giroen og Vueltaen klarer å skille seg ut, og skape innholdsrike, spennende og publikumsvennlige ritt, bør det være plass til dem begge. Når jeg tenker tilbake på hvilke sinnsyk folkefest årets Giro d'Italia var, blir tanken på at dette rittet skal "nedgraderes" rett og slett sørgelig. Det selv om et stadig voksende Tour of California ligger i samme måned som det italienske storrittet. Det finnes nå så mange gode ryttere og lag at det bør være problemfritt å ha to så store ritt parallelt. Begge rittene blir nok fylt med sykkelstjerner som vil trekke store publikumsmasser.

Jeg ønsker derfor å få både i pose og sekk. Ja takk til nye spennende storritt på nye kontinenter, og ja takk til å beholde de tradisjonelle rittene slik de er i dag. Det er kanskje noe naivt og tro at vi kan få begge deler, men jeg ser mulighetene for at det lar seg gjennomføre. Hvis det derimot blir et valg, mellom å beholde velfungerende klassikere eller å ta sjansen på å skape nye storløp, da velger jeg det førstnevnte. Det er ikke sikkert at det styrker lommeboka til UCI, men jeg tror det er det beste for sykkelsporten. Det betyr ikke at seriøse arrangører ikke er velkomne til å bygge opp nye ritt, men at det bør gå an å få til dette uten at det går på bekostning av de publikumsfestene vi opplever på de største sykkelrittene. Kvalitet på sykkelritt bør som hovedregel gå foran det eksotiske, spennende og lukrativet.

Hva synes dere om tanken om å redusere Giroen og Vueltaen, eventuelt fjerne en av dem? Synes dere de nye rittene på de nye kontigentene har vært kjørkomne tilskudd de seneste årene?

2 kommentarer:

  1. Vueltaen kunne som du nevnte muligens kuttes, men se på Giroen! Den løypa til 2011 blir jo helt fantastisk! Nesten ikke en kjedelig stund. Vi trenger disse 3 GT. California Rundt kan jo gjøres til et to ukers løp, men ikke noe mer. Når de kjører California rundt så er det jo alltid tempoen som blir avgjørende. Så hvis de ikke klarer å dyrke fram noen fjell der så er det totalt håpløst å ha et 3 ukers ritt. Så lenge det ikke er meningen at ryttere som Gilbert og Cancellara skal vinne.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett