onsdag 29. desember 2010

Et lag i fritt fall!

I mange år har Team Saxo Bank vært blant verdens beste sykkellag. Selv om de har mistet flere stjerner opp gjennom årene har de alltid hatt folk klare til å overta kapteinsrollene. Neste år kan fort vise seg å bli lagets dårligste sesong på veldig mange år.

Fantastisk start på årets sesong
Årets sesong var en drømmesesong for Bjarne Riis sine menn. Første seier kom i sammendraget i Tour of Oman, selv om Fabian Cancellara tapte mot Edvald Boasson Hagen på tempoen som gikk siste dag. Mye på grunn av en høyst omdiskutert tissepause. Det var bare starten på en vårsesong som kun kan beskrives som en kjempesuksess. Matti Breschel vant Dwars door Vlaanderen, mens Fabian Cancellara vant semi-klassikeren E3 Prijs Vlaanderen. Samtidig tok Jens Voigt og Juan Jose Haedo hver sin etappeseier i Volta a Catalunya. Som om det ikke var nok så husker nok de fleste hvordan det gikk i Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Begge rittene ble vunnet av Fabian Cancellara, på en mer overlegen måte enn verden tidligere har sett. Det var to kraftprestasjoner som fikk resten av feltet til å se ut som amatører. Det så også lenge ut som at Breschel skulle gjøre det helt store i Flandern Rundt, men tekniske uhell satte en effektiv stopper for det som fort kunne blitt en topplassering.

Fortsatt sterk Saxo Bank kjøring
Ardenner-klassikerne ble ikke samme store Saxo bank suksess, og selv med ryttere som Schleck-brødrene fikk de ingen pallplasser. Klassikersesongen må allikevel betraktes som ekstremt vellykket for det danske laget. Laget fortsatte å imponere i Giro d’Italia. Richie Porte hadde overrasket de fleste med etappeseier på tempoetappen i Romandiet Rundt, og han fortsatte å sjokkere i Giroen. Han bar ledertrøya i tre dager og endte tilslutt opp med 7. plass i sammendraget. Det i hans første Grand Tour, i hans første år som proff. Han vant ungdomskonkurransen i Giroen. Og som om ikke Portes overraskende triumf ikke var nok for Saxo Bank så vant Chris Anker Sørensen klatreetppen opp til Monte Terminillo og Gustav Larsson vant den avsluttende tempoen. Selv uten Schleck brødrene viste laget at de har massevis av kvaliteter. Etter Giroen startet oppkjøringen til Tour de France. Den oppkjøringen gikk strålende. Det ble etappeseier i Luxembourg Rundt, Criterium du Dauhiné og Sveits Rundt. I tillegg ble Fränk Schleck nummer to sammenlagt i Luxembourg Rundt, og samme vant vant Sveits Rundt sammenlagt. I det rittet ble Jakob Fuglsang nummer tre sammenlagt. Med andre ord like strålende kjøring av Saxo Bank i juni som i april.

Sterk Tour, komisk Vuelta
Heller ikke Tour de France ble en nedtur, selv om Andy Schleck tilslutt måtte se seg slått av Alberto Contador sammenlagt. Det er en seier han i midlertidig kan få i ettertid hvis Contador blir suspendert for doping. Kanskje kunne yngste mann Schleck klart å slå Contador om ikke storebror Fränk hadde brutt rittet tidlig. I tillegg til den fantastiske prestasjonen han gjorde i sammendraget, så vant han også to meget prestisjetunge etappeseiere, opp blant annet Col du Tourmalet. Også Fabian Cancellara vant to etapper; prologen og tempoetappen. Saxo Bank hadde den gule trøya i til sammen 12 dager. Laget var utvilsomt et av de beste i Touren. Sesongen så langt hadde vært fenomenal for Saxo Bank, men avsluttingen ble ikke som de hadde håpet på. Ryktene om et ”Team Schleck”, hvor Schleck brødrene og flere andre profilerte Saxo Bank ryttere kanskje skulle kjøre neste år begynte å svirre. Det virket til å påvirke lagets prestasjoner. Vuelta Espana ble for eksempel en kjempe nedtur. Fränk Schleck skulle hevne den bitre Tour-exiten ved å vinne Vueltaen. Slik gikk det ikke, og eldstebroren endte tilslutt på en meget skuffende 5. plass. I tillegg røk Andy Schleck og Stuart O’Grady ut av rittet på en meget pinlig måte. De hadde blitt observert med et par ølglass på hviledagen. Da Fabian Cancellara stod av rittet på den 19. etappen, uten å ha diskutert dette med teamledelsen på forhånd, ble den lettere komiske farsen komplett.

Fin avslutning på sesongen
Det ble allikevel et par oppturer for Saxo bank i høstsesongen. Første opptur kom på hjemmebane i Post Danmark Rundt. Her vant Matti Breschel en etappe, mens Fuglsang forsvarte de to siste sesongers sammenlagtseier. Siste opptur kom i VM. Fabian Cancellara vant oppskriftsmessig gullet på tempoen, med Porte på 4. plass og Gustav Larsson på en noe skuffende 10. plass. Med andre ord gull og tre topp 10 plasseringer på Saxo Bank gjengen. På fellesstarten fulgte Matti Breschel opp den strålende tempoinnsatsen med en sølvmedalje. Det var alt i alt en strålende sesong for Saxo Bank. En sesong hvor laget preget resultatlistene og avisoverskriftene. Laget vant 37 ritt, fikk 28 andreplasser og 27 tredjeplasser.

Årets tapere på overgangsmarkedet
For Saxo Bank fans var ”overgangssesongen” like trist som selve sykkelsesongen var god. Ut gikk stjerner som Fabian Cancellara, Fränk Schleck og Andy Schleck. I tillegg mistet laget en del av de rytterne som var klare arvtakere, som Matti Breschel, Jakob Fuglsang, Anders Lund og Alex Rasmussen. Når Saxo Bank også mister veteranene Stuart O’Grady, Frank Høj og Jens Voigt, i tillegg til talentet Dominic Klemme står laget meget ribbet tilbake. De fleste av disse rytterne går til det nye Luxembourgske laget. Det virket som at den solide kjernen i Saxo Bank hadde en sterkere tilknytning til sportsdirektør Kim Andersen enn de hadde til lageier Bjarne Riis. Når Andersen fikk med seg pengesterke folk til å lage et nytt storlag, valgte de fleste stjernene å bryte med Riis, for heller å være med på å bygge opp sitt eget storlag.

Selv med så mange stjerner på vei ut så det allikevel ut som at Bjarne Riis nok en gang skulle få stablet på plass et strålende lag. Mye fordi han hadde klart å skaffe seg selveste Alberto Contador. Det hadde riktignok ikke blitt et ”smalere” lag, som nesten bare ville hatt fokus på Grand Tours. Blir Contador dømt sitter Riis og Saxo Bank igjen med et lag med gode hjelperyttere, men uten en klar leder. For de andre som er nye i det danske laget kan på ingen måte erstatte de som har forsvunnet. Nick Nuyens skal prøve å ta opp klassikerarven etter Cancellara og Breschel, noe som må sies å være neste års største utfordring. Ellers er det mange klatrere som skal støtte Contador om han skulle være uskyldig, som Volodymir Gustov, Jesus Hernandez, Daniel Navarro og Benjamin Noval. Laget har også fått inn rutinerte og meget kjøresterke Matteo Tosatto. Italieneren er nok først og fremst kjent som en meget dyktig mann å ha med i et opptrekk, men i Saxo Bank blir han nok viktigst i brosteinsrittene. Brian Vandborg er en annen rutinert herre, som Bjarne Riis stoler på at skal hjelpe de yngre rytterne. Inn har også David Tanner og Mads Christensen kommet. Ingen av dem tror jeg at vil styrke laget noe særlig, selv om førstnevnte vil bringe litt sårt tiltrengt spurtstyrke inn i laget. Det italienske talentet Manuele Boaro er også ny på laget.

Hva kan vi forvente neste år?
Neste sesong vil garantert bli mye dårligere enn årets for Saxo Bank. De går fra å være et lag som kan vinne nesten hvilke som helst ritt, til å bli et lag som knapt vil være favoritt i et eneste ritt. Gitt at Alberto Contador blir utestengt riktignok! Det er allikevel ikke vits i å svartmale situasjonen fullstendig. Det finnes fortsatt mange gode syklister på laget. Ryttere som Richie Porte, Gustav Larsson, Chris Anker Sørensen og Haedo-brødrene må ta mye ansvar. I Porte har Saxo Bank en fremtidens mann. Han har fantastiske egenskaper på tempo, i tillegg til at han klatrer bra og takler lange etapperitt. Porte kan fort bli lagets nye Grand Tour kaptein, om Contador utestenges. I tillegg vil laget kanskje satse mer på spurtene enn tidligere år. Haedo-brødrene er raske, men de har slitt i de største rittene. Med litt mer støtte fra Baden Cooke, Matteo Tosatto og Michael Mørkov neste år, kan de kanskje ta et steg. Også den unge polakken Jaroslaw Marycz og danske Jonas Aaen Jørgensen har fartsressurser. Men det er ganske klart at Saxo Bank går fra å være et lag for de store anledningene, til å bli et lag som nok hevder seg best i de litt mindre rittene.

Hva tror dere Saxo Bank kan utrette neste år? Og var de årets beste sykkellag?

6 kommentarer:

 1. Heter han ikke Richie Porte?

  SvarSlett
 2. Så absolutt! Takk for at du sa ifra, det er rettet opp nå :) Hva tror du Porte kan få til neste år? Er topp 5 i en Grand Tour for mye å håpe på?

  SvarSlett
 3. Du må jo tenke på at han satt i monsterbruddet ;) Men kjører han Vueltaen så er topp 5 realistisk. Giroen blir nok for tøff for han+for få tempokilometere.

  Men laget taper mye til neste år, og hvis Contador blir utestengt så vil de få en tung sesong. Da har de jo bare Nuyens og Haedo som kan vinne store ting, samtidig som noen sikkert vil utvikle seg. CAS kan sikkert bli et godt kort i Giroen.

  SvarSlett
 4. Mitt desiderte favorittlag siden jeg begynte å følge med på sykling har blitt totalt destruert... Trist! På samme måte som flere av årets Saxo-gutter, følger jeg som supporter over til Team Leopard. Saxo Bank er ferdig! Et par etappeseire i ProTour-ritt og en og annen okay sammenlagtplassering er det beste de kan håpe på hvis de mister Contador. Igjen, trsit!

  SvarSlett
 5. Hvordan kunne dette skje? Kostet Contador så mye at det ikke var penger igjen til å skaffe andre toppryttere? Var Riis for treig i overgangsmarkedet? Kom det for brått på at så mange ville slutte på en gang?

  SvarSlett
 6. Jeg er litt usikker Bjørn på hva som egentlig har skjedd. Det har vært problematisk å få på plass sponsor, men plutselig velger Saxo Bank å forlenge sponoratet de egentlig skulle trekke. Jeg tipper den nye avtalen de skrev med Bjarne Riis medførte at færre penger flyr ut av Saxo Banks konto. I tillegg må det sies at Riis har vært litt uheldig. Først røk plan A da Schleck-brødrene pakket kofferten og dro, og så røk plan B da Contador testet positivt. Plan C tror jeg blir å ta ting som det kommer ut over året. Får håpe de slår sterkt tilbake etterhvert!

  SvarSlett