fredag 10. desember 2010

En salig blanding av spennende unggutter og tidligere juksere

Lampre er et motsetningenes lag. Rytterstallen inneholdt i år alt fra store talenter som Diego Ulissi, Grega Bole og Simon Spilak til gamle juksere som Alessandro Petacchi, Danilo Hondo, Lorenzo Bernucci og Andrey Kashechkin. Det er et lag jeg gjerne skulle likt, men som ødelegger så mye for seg selv med sin mangelfulle antidopingpolitikk, at det er helt umulig. Laget har de siste årene ikke lenger vært med i kampen om å være Italias beste lag, mest fordi de har manglet en mann for sammendragene i treukersrittene. De hadde allikevel en meget god sesong i år.

Petacchi viste tidlig form
Alessandro Petacchi viste allerede tidlig i sesong at han var på vei tilbake til gamle høyder, da han vant en rekke etapper og ett endagsritt (GP Costa degli Etruschi) tidlig på sesongen. Også Francesco Gacazzi, Grega Bole, Danilo Hondo og Daniele Pietropolli bidro til at laget tok en haug med pallplasser i januar og februar. Laget presterte også godt i de store rittene i mars. To tredjeplasser i Tirreno-Adriatico gjennom Alessandro Pettachi, og samme suksess gjennom Grega Bole og Mirco Lorenzetto i Paris-Nice, må kalles en suksess. Alle disse rytterne må i mer eller mindre grad kalles spurtere, og det var nettopp i spurtene Lampre overbeviste i år. Ikke så rart når man har ryttere som Hondo, Petacchi, Bole, Furlan og Lorenzetto i stallen. Petacchi startet Lampres klassikersesong strålende med en tredjeplass i Milan-Sanremo. Sesongens første ProTour-seier kom gjennom Gavazzis etappeseier i Baskerland Rundt. Laget hadde et suverent Romandiet Rundt. Andreplasser til Gavazzi, Hondo og Spilak (bildet) ble toppet av at sistnevnte vant både en etappe og sammenlagt. En perfekt oppladning til Giroen, et ritt som ikke gitt helt slik de hadde håpet. De fikk ingen etappeseire, og da er ikke to andreplasser noe særlig å skryte av.

Grønn trøye
Da ble Tour de France et større høydepunkt for laget. Før Touren hadde de vunnet en etappe i både Sveits Rundt og Criterium Dauphiné. I Tour de France markerte Petacchi seg som den raskeste spurteren i starten av rittet. Han vant både den første og fjerde etappen. Han måtte etterhvert innse at Cavendish ble for tøff, men han slo både briten og Thor Hushovd i kampen om den grønne trøya. Laget gjennomførte en strålende rundtur i Frankrike, og markerte seg betraktelig sterkere i årets ritt enn de har gjort de seneste årene. Laget vant også en etappe i Polen Rundt, og i Spania Rundt. I tillegg spurtet Furlan inn til en andreplass i Paris-Tours. Bole avsluttet sin strålende sesong med å bli nummer to sammenlagt i Polen Rundt, også det et meget sterkt resultat. Takket være gode spurtere klarte Lampre å få en meget vellykket sesong til tross for at Damiano Cunego skuffet.

Laget vant 20 sykkelritt, fikk 29 andreplasser og 20 tredjeplasser i 2010.

Sammenslåing med ISD
Før årets sesong har Lampre slått seg sammen med ISD, og kommer i 2011 til å hete ISD-Lampre. Sammenslåingen har ført til en "ommøblering" av stallen. Inn har ukrainerne Vitaly Kondrut, Denys Kostyuk, Dmytro Kryvtsov, Yuri Metlushenko og Volodymyr Starchyk, italienerne Leonardo Bertagnolli, Matteo Rabattoni, Michele Scarponi, spanjolen Aitor Perez Arrieta og polske Przemyslaw Niemiec kommet. Furlan, Bernucci, Da Dalto, Grendene, Lorenzetto, Ponzi, Sapa og Gilberto Simoni har forlatt laget. Laget mister en del spurtstyrke i Furlan og Lorenzetto og Furlan, men blir betraktelig styrket i fjellene.

Scarponi den klare kapteinen
Michele Scarponi er det største navnet som ankommer ISD-Lampre, og han blir garantert kaptein i Giro d'Italia. Han har tidligere vært i meget hardt vær grunnet medvirkning i en dopingsak, men Lampre er ikke laget som setter moral først. I år ble Scarponi nummer fire i Giroen sammenlagt. Perez og Niemic kan bli gode hjelpere i fjellene. Sistnevnte er en meget erfaren og sterk klatrer. Også Scarponis tidligere lagkamerat Bertagnolli kan bidra noe, selv om han trives aller best i kuperte endagsritt. Han er en meget sterk syklist som blir en stor forsterkning. Unge Rabatonni vant i år en etappe i "Baby-Giro", så han er talentfull. Ukrainerne har først og fremst blitt hentet inn fordi ISD er en ukrainsk bedrift. Med unntak av Metlushenko har jeg liten tro på at de vil vise seg særlig mye frem. Metlushenko er en rutinert sprinter som egentlig aldri har slått skikkelig igjennom, selv om han jevnt og trutt kjører inn gode plasseringer. Han vil nok gjøre savnet av Furlan og Lorenzetto noe mindre, men er ikke i nærheten av god nok til å erstatte de to.

Tilbake i kampen om sammenlagtseier i Giroen
De siste årene har Lampre samlet en klar og god leder i treukersrittene. En mann som kan kjempe om de fremste plassene i sammendraget. Aktiviteten på overgangsmarkedet viser tydelig at dette er noe de vil ta tak i før neste sesong. Det viser de ved å svekke sin styrke i spurtene for å gjøre plass til flere klatrere. Med andre ord har de samlet en mer allround tropp før neste sesong. I Scarponi har de en klar kaptein, som utvilsomt vil kjempe om en pallplass i den knalltøffe 2011 utgaven av Giro d'Italia. Laget har ikke de beste rytterne til å backe han opp, men i tillegg til de rytterne vi har nevnt kan Loosli, Kashechkin, Spilak og Cunego bidra et stykke opp i bakkene. Skal Lampre igjen ta opp kampen med Liquigas om å være det beste italienske laget, må de forbedre seg kraftig i fjellene. Det har de innsett, og de vil nok markere seg langt mer neste år når bakkene blir lange og tøffe enn de har gjort i år.

I tillegg til et sterkere klatrelag har Lampre fortsatt et meget sterkt spurtlag. Det vil selvsagt bli svekket kraftig hvis Petacchi skulle bli dømt for innvolvering i doping. Også i kuperte klassikere kan laget bite godt fra seg. Damiano Cunego vil i Ardenner-klassikerne lede et ungt, lovende og meget sultent lag. Spilak, Bole og Ulissi kan alle kjøre strålende når de er i toppform. Personlig skulle jeg ønske at Lampre satset knallhardt på disse talentene fremfor å fortsette å hente inn ryttere som har vært involvert i doping. På den måten kunne de både gått en lys fremtid i møte, samtidig som de garantert hadde vunnet seg noen nye fans. De blir utvilsomt et spennende lag å følge neste mår, men det er ikke alle syklistene deres jeg håper at lykkes. Men ISD-Lampre vil markere seg sterkt i 2011. Det er jeg sikker på!

Tror dere ISD-Lampre er gode nok til å få det beste ut av både Scarponi og Petacchi? Hvor bra kan de i så tilfelle gjøre det? Hvilke av de unge talentene har dere mest tro på neste år? Og kan Cunego heve seg et hakk i de kuperte endagsklassikerne fra årets sesong?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar