fredag 31. desember 2010

Sponsortrøbbel for Geox-TMC

Ungt lag
Team Geox het i år Footon-Servetto. Laget som i starten het Saunier Duval-Prodir har vært preget av mange dopingtilfeller, blant annet da stjernene Piepoli og Ricco testet positivt. Før årets sesong hadde de lagt seg på en helt ny linje. Kun to av lagets 27 ryttere var over 30 år. 14 ryttere var født etter 1985. Laget var uten stjerner, noe som var lett å forstå hvis man ser på resultatene. Det ble syv seire, 13 andreplasser og 14 tredjeplasser. Det ble ingen stor sesong, men det var flere unggutter som viste seg positivt frem.

Fabio Felline var en av dem. Italieneren er født i 1990, og han er med det en av de yngste i proffsirkuset. Han kjørte såpass sterkt at han fikk være med i Tour de France. Plassen sikret han seg nok gjennom meget sterk kjøring i Circuit de Lorraine. Her vant han to etapper og kom på andreplass på en, og vant med det sammendraget foran Pierre Rolland. I Tour de France ble han den yngste deltakeren. Han rakk ikke å vise seg frem før han måtte gi seg etter en velt på den 9.etappen. Men en annen talentfull syklist viste seg frem. Rafael Valls hadde tidligere kjørt bra i Tour de San Luis, hvor han hadde slått Nibali på et par fjelletapper og vunnet en etappe, og i Trofeo Inca, hvor han kun ble slått av Gerdemann. I Tour de France sto han for Footons beste resultat. På etappen til Station des Rousses kjørte han fra feltet og ble nummer to, kun slått av Sylvain Chavanel. Atior Perez Arrieta sørget for lagets andre pallplass da han ble nummer tre på etappen til Bagnères-de-Luchon. Alt i alt ble det et Tour de France uten de store resultatene, men mange unggutter skaffet seg erfaring. En annen rytter som viste seg frem i sesongen heter Manuel Cardoso. Han vant overbevisende en etappe i Tour Down Under og kjørte ellers så sterkt, at han nå har fått kontrakt med RadioShack.

Ellers har laget blant annet fått med seg et par andreplasser fra Criteruim du Dauphine, en tredjeplass på en etappe i Vuelta a España, seier GP Judendorf-Strassengel og i det nasjonale mesterskapet i Liechtenstein, begge seirene vant østerrikske Brändle.

Storstatsing
Noen har kalt Footon-Servetto tidenes dårligste ProTour-lag. Og hvis man ser på resultatene er det ikke veldig rart. Men før neste sesong skulle det bli satset. Laget fikk to nye sponsorer, TMC og Geox. Det økte budsjettet enormt, og laget skulle bli et av de beste. Menchov og Sastre ble hentet inn. Cobo og De La Fuente ble hentet tilbake. Tidligere U23-verdensmester Fabio Duarte ble også hentet. Marcel Wyss fulgte Sastre fra Cervelo, mens Menchovs tidligere lagkamerater Ardilla og Kozontchuk fulgte med på flyttelasset. Talentfulle Marko Kump så potensialet i laget og ville være med. Det samme ville Thomas Alberio, David Blanco, Daniele Colli, Matteo Pelluchi og Daniele Ratto. Alberio, Pelluchi og Ratto er unge, og passet fint inn i den nye ”ungdomslinja” som laget har lagt seg på. Men et lag trenger også eldre ryttere. 35-åringe Blanco skulle bidra med erfaring og klatrestyrke. Colli er en rask og sterk rytter, og kan være til god hjelp på lettere etapper. Men Colli har i det siste hatt problemer. Etter overgangen til Geox har man funnet en godartet svulst i hans ene kne. Han satser allikevel på å være på topp neste sesong, og manager Gianetti sier at de vil gi han den tiden han trenger for å komme tilbake.

Men når folk kommer inn, må folk dra. Cardoso har som nevnt dratt til RadioShack. Danske Martin Pedersen har dratt. Det samme har raske Merlo og Mata. Også spanjolene Benitez Roman, Celis Zabala, David Guttierez Palacios, Iban Mayoz, Pedro Merino og Perez Arrieta. Også Cappechi, Capelli, Vitoria, Eibegger og Faiers forlater laget. Alt i alt så laget styrket ut. Selv om de hadde mistet noen gode ryttere, hadde stjerne Sastre og Menchov kommet inn. Disse to skulle skaffe laget ProTeam-status foran neste sesong. Men i november begynte problemene.

Hva skjer?
Laget fikk ikke ProTeam-status. Lagets manager, Gianetti, var forbanna, og totalslaktet UCI. Og problemene sluttet ikke der. Både Geox og TMC skal ha vært svært misfornøyd, og har truet med å trekke seg. Ryktene har sagt at Menchov og Sastre kanskje forlater laget, men Sastre har sagt at han ikke skal dra noen steder. I tillegg har det blitt kamp om makten i laget. Geox-eieren skal ha hentet inn Alvaro Crespi, tidligere Mapei-manager, som skal ha ønsket kontroll over laget. Gianetti ønsket ikke dette, og det er nå kamp om makten i laget. Hva som skjer gjenstår å se. Forhåpentligvis ordner det hele seg, og vi får se et bra lag i 2011.

Noen som slår gjennom?
Hvis Geox og TMC ikke trekker seg fra sitt sponsorat, og laget beholder sine ryttere, vil laget håpe på å få wildcards til de største rittene. Med Menchov og Sastre i stallen burde det i alle fall være mulig å få et wildcard til et par Grand Tours. Hvis de ikke får det vil sesongen trolig bli en katastrofe. Om laget vil innkassere mange seire i 2011 er heller tvilsomt, da laget mangler vinnertyper. Men laget vil utvkle sine talenter, og kanskje vil Valls, Duarte, Kump, Felline eller noen få sitt definitive gjennombrudd.

2 kommentarer:

  1. "seier GP Judendorf-Strassengel og i det nasjonale mesterskapet i Liechtenstein, begge seirene vant østerrikske Brändle."

    Hvordan kan en østerriker vinne det nasjonale mesterskaper i Lichtenstein?

    SvarSlett
  2. Er jo ofte sånn at utlendinger får delta i andres nasjonale mesterskap. Men de blir jo ikke nasjonal mester og får ikke kjøre med en mestertrøye.

    SvarSlett