søndag 19. desember 2010

Et av årets beste lag

En fantastisk sesong

I motsetning til Team Sky har Liquigas at en sesong over alle forventninger. Før sesongen kunne man også se at dette laget var bygget for de tøffe etapperittene. Basso, Nibali, Kreuziger og Pellizotti var noen alle fryktet. Disse hadde sterke hjelperyttere som Agnoli, Szmyd, Zaugg og Kiserlovski. Men laget hadde ikke kun klatrere. Laget så ut som et av de mest komplette lagene i sporten. Bennati, Chicchi og Guarnieri kunne levere gode resultater i spurter, mens Oss, Quinziato og Kuschynski kunne gjøre det bra på brosteinen.

Og det begynte bra for italienerne. Det ble to etappeseire og sammenlagtseier i Tour de San Luis, i januar. De fortsatte suksessen med seire i Tour of Qatar, Tour of Oman, Vuelta a Cuba og Giro di Sardegna i februar. I mars presenterte en ung, ukjent slovak seg for sykkelverdenen. Med to seire i Paris-Nice ble Peter Sagan den store gjennombruddsmannen i mars, og for så vidt i året. Tidligere på året hadde han blitt nummer tre på en etappe i Tour Down Under. Senere vant han også en etappe i Tour de Romandie og to etapper i Tour of California. Bennati fulgte opp Sagans suksess med etappeseier i Tirreno-Adriatico, samme dag som Sagan vant sin andre seier i Paris-Nice. I Settimana Coppi e Bartali vant Chicchi en etappe, laget vant lagtempoen og Santamorita vant sammenlagt. Dette avsluttet en meget god mars for laget. I april ble det tre seire, takket være Viviani, Kiserlovksi og Sagan. Disse vant i henholdsvis Tour of Turkey, Giro dell’Appennino pg Tour de Romandie.

I mai begynte årets høydepunkt for laget, Giro d’Italia. Rett før Giroen hadde Pellizotti blitt suspendert pga. uregelmessigheter i blodpasset. Nibali overtok plassen fra Pellizotti. Giroen begynte bra for laget. Nibali og Basso satt med i teten, da det sprakk opp på den tredje etappen. På lagtempoen to dager senere var lager overlegent. Agnoli, Kiserlovski, Basso, Nibali, Dall’Antonia, Szmyd, Bodnar, Sabatini og Vanotti sørget for seier. Dermed tok Nibali over Maglia Rosa. Denne beholdt han helt til den syvende etappen, også kjent som gjørmeetappen. Her falt godt over halve laget og Nibali og Basso ble hindret/falt. De kjørte sammen til mål, men hadde tapt mye tid til de andre sammenlagtfavorittene. Men det hindret dem ikke. Etter fenomenal kjøring i fjellene endte det ekstremt bra for laget. Basso kunne juble for seier i verdens nest største etapperitt. Med seg på pallen fikk han også Nibali, som endte på tredje. I tillegg ble Kiserlovski nummer ti. Begge hadde også tatt med seg en etappeseier. Nibali vant den tøffe etappen til Asolo, mens Basso var overlegen opp det fantastiske Monte Zoncolan. De fikk også med seg tre andreplasser, to fra Basso og fra Sabatini, og fire tredjeplasser, som Sabatini, Dall’Antonio, Nibali og Basso sto for.

Mellom Giroen og Touren vant laget to etapper og sammenlagt i Tour de Slovenia. I tillegg ble Kuschynski hvitrussisk mester. I motsetning til Giroen ble Touren en stor skuffelse. Kreuziger og Basso leverte under pari, og Kreuziger endte tilsutt på en 9.plass, mens Basso ble nummer 32. Det ble heller ingen etappeseire, eller podieplasser.

Etter Touren ble det igjen noen seire. Guarnieri, Basso, Koren, Nibali, Oss og Chicchi sørget for seire i Polen Rundt, GP Inustria e Commercio Artigianato Carnaghese, Trofeo Melinda, Giro del Veneto og GP Citta di Modena - Viviana Manservisi.

I Vuelta a España viste laget seg igjen frem med meget god kjøring. Selv om det ikke ble noen etappeseire, før Mosquera Miguez ble tatt for doping, ble det hele en stor suksess. Det ble seks andreplasser og en tredjeplass. Men det som var viktigere enn det var at Nibali tilslutt kunne juble for seieren i sammendraget etter hard kamp mot Joaquin Rodriguez Oliver og Mosquera Miguez. Dermed vant Liquigas sin andre Grand Tour for året, og Nibali kom nok en gang på pallen, denne gang på toppen.

Etter Touren vant laget fire løp, Viviani vant Memorial Marco Pantani og Binche - Tournai - Binche / Memorial Frank Vandenbroucke, Bennati vant Giro di Toscana og Guarnieri vant den andre etappen i Circuit Franco-Belge. Laget endte med 40 seire, noe som var nest flest. De fikk også 31 andreplasser. Blant dem var andreplassene til Sagan i Paris-Nice, Tour de Romandie og GP de Montreal samt andreplassen til Kreuziger på åpningstempoen i Sveits Rundt. Det ble også 27 tredjeplasser.

Svekket

Det blir en del rokkeringer på laget foran neste sesong. Og laget ser uten tvil svekket ut. Kreuziger var ikke fornøyd med å være tredjekaptein, og valgte å forlate laget til fordel for Astana. Det samme gjorde Kiserlovski. At disse to rytterne forlater laget vil uten tvil svekke dem. Det samme vil tapene av Bennati, Chicchi, Kuschynski, Quinziato og Zaugg gjøre. Det er heller ikke ideelt at sterke ryttere som Willems, Vandborg og Santamorita forlater laget.

Capecchi, Damiano Caruso, Da Dalto, Duggan, Edward King, Longo Borghini, Marangoni, Nerz, Ponzi, Salerno og Wurf kommer inn. Disse rytterne er langt ifra like gode som rytterne som forlater laget. Det er allikevel verdt å merke seg at Caruso to ganger har vært nummer ti i U23-VM. Også Nerz og Ponzi er unge, kjøresterke ryttere. Men alt i alt er laget svekket fra forrige sesong. En siste som har kommet inn er Peter Sagans bror, Juraj. Han kjørte også for laget fra august i fjor. Kanskje har de funnet en ny, sterk slovak.

Ny suksess?

Vi ser ikke bort fra at neste sesong også kan bli bra for Liquigas. Selv om de er svekket har de beholdt Basso og Nibali. I tillegg har de supertalentet Peter Sagan, som kan vinne mange løp neste år. Giro d’Italia vil uten tvil bli et stort mål, og både Basso og Nibali vil gjerne være med. Tidligere har Basso også sagt at Touren vil være et mål. Kanskje går Nibali for Giroen og Basso for Touren. Men laget har ikke den samme bredden som i år, og kanskje må målsettingene nedjusteres litt. Men Liquigas vil forhåpentligvis fortsette sin gode kjøring.

Er Liquigas årets lag? Er de svekket foran neste sesong? Eller slår de til igjen?

10 kommentarer:

 1. Agnoli. Merk dere navnet, tror han kommer til å slå hardt og brutalt igjennom i 2011 ;) Ellers enig i alt som står her, enkel konklusjon:
  Litt svekket, men fortsatt et svært godt lag!

  Og en liten rettelse, Sagan ble ikke nummer 3 på en etappe i Tour Down Under i januar, han ble nummer 4 på 3. etappe og nummer 5 på femte etappe (http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=30229#uitslagen) ;)

  SvarSlett
 2. Har allerede merket oss Agnoli :)

  Når der gjelder Sagan så ble han slått av Valverde begge gangene, og hans resultater er strøket ;)

  SvarSlett
 3. Jeg vil si at de er veldig svekket i forhold til hva de begynte med i år. Flere av de beste brosteinsrytterne er vekke, de to beste spurterne er vekke og Kreuziger og Kiserlovski som må kunne sies å være menn for fremtiden.

  Selv om de mister mye av styrken i spurt og på brostein så er laget fremdeles veldig sterkt i fjellene. Szmyd er enhver rytters våte drøm. Han er trolig verdens beste hjelperytter. Hadde mannen fått lov til å kjøre for egne sjanser så tror jeg at han kunne kommet topp 6 i Giroen eller Vueltaen. Nibali er jo en av morgendagens stjerner og han er en mann som jeg tror kan være med å kjempe sammen med Schlecks og Contador når Nibali vil kjøre TDF(2012?). Jeg blir overrasket om han ikke vinner Giroen neste år. Basso vil jo vinne TDF og han ser nok på neste år som muligens sin siste sjanse, og han vil nok derfor ikke kjøre Giroen.

  I Peter Sagan har jo Liquigas muligens den beste rytteren under 21 i verden. Han kan fort bli den nye Cunego. Mannen/gutten er ekstrem i bakkene, har en brukbar spurt, en ekstrem kjørestyrke og gode tempoferdigheter. Får han opp ferdighetene i fjellene så kan han bli en ny GT vinner. En EKSTREMT god signering av Liquigas.

  Jeg spiller en Giro på PCM nå for tiden med Lotto og der stiller jo Liquigas med Sagan, Szmyd, Kiserlovski, Kreuziger, Nibali og Basso. Dette må jo være en hver sportsdirektørs våte drøm, men allikevel så vil de jo klare å stille med et veldig bra lag selv om flere er vekke nå. Blir nok ingen seier på JVdB for å si det sånn :)

  SvarSlett
 4. aha, Cyclingarchives har tydeligvis ikke merket seg det... My bad ;)

  SvarSlett
 5. Men de har jo fremdeles den unge og lovende Daniel Oss da. Bortsett fra det er vel brosteinslaget ganske ribbet.

  SvarSlett
 6. Kan jeg (som forøvrig er Kongen av Vardeneset og dermed er partisk hva syklister fra Grødem gjelder) få bemerke at den som hyller Liquigas værsågod kan drite i å kritisere Vacansolei.

  Fin sesong av italienerne, særlig imponert av Sagan i Paris - Nice og Tour of California.

  SvarSlett
 7. På grunn av Basso Torgrim?

  Basso har vel meg bekjent aldri dopet seg. Hadde vel bare planer om å dope seg.

  Vacansoleil har hentet Ricco som var proppa full med doping, Leukemans som har blitt tatt for doping og Mozquera som har blitt tatt for doping og som sikker vil bli dømt for det også. Sikkert noen andre og, men de har jeg isåfall glemt i farten.

  Og Torgrim, jeg er kongen av Tasta.

  SvarSlett
 8. Forstår standpunktet til både Torgrim og Simon. At Basso godtok to års utestengelse uten faktisk å ha dopet seg tviler jeg på. Han må derfor regnes som fullverdig medlem av "drittsekk gjengen". Som de fleste italienske lagene er også Liquigas gode til å tilgi ryttere deres dopinghistorikk, så lenge de fortsatt er gode syklister. Utenom Basso har det vel ikke vært så fryktelig mye tull med Liquigas i den foregående sesongen? Riktignok ble Pelizotti utestengt på bakgrunn av blodpasset, men når han nå er frikjent så kan vi vel ikke laste Liquigas for noe i den saken?

  Det som er likt med Liquigas og Vacansoleil er at de har gitt dopere kontrakter og tjent på det. Liquigas fikk en etterlengtet sammenlagtseier i Giroen og Vacansoleil fikk sin plass i ProTouren. Med det viser de begge at det fortsatt lønner seg å bruke doping. Kanskje ikke så rart det fortsatt finnes juksere...

  PS: Denne kongen av ulike småsteder i Rogaland begynner å ta litt av :)

  SvarSlett
 9. Småsteder!!! Tasta er en bydel i Stavanger og Vardeneset er den del av Tasta.

  Men ja, det lønner seg dessverre å jukse av og til. Får håpe de begynner med strengere straffer eller noe slikt sånn at dopingen gradvis vil bli luket vekk.

  SvarSlett
 10. Just for the record: Vardeneset er Tastas svar på Flandern og vi ønsker å fristilles fra vår uønskede sameksistens med våre late naboer i sør.

  SvarSlett