torsdag 2. desember 2010

HTC-Columbia - en seiersmaskin uten like

Det klart mestvinnende laget i år
Årets suverent mestvinnende lag heter HTC Columbia. Laget har 64(!) seire denne sesongen. Det er inkluderer lagtemposeire og sammenlagtseire. Dette er 24 seire mer enn nest beste lag, Liquigas. I forhold til Sky har de nesten tre ganger så mange seire som det britiske laget. Greipel alene manglet en seier for å slå Sky alene. Cavendish tok 11 seire, Martin tok fem, mens Goss tok fire. Disse fire alene, hadde vært mestvinnende hvis man bare hadde talt med deres resultater. Men laget fikk altså 22 seire til. De som vant løp i 2010 var Martin, Albasini, Peter Velits, Renshaw, Roulston, Saramotins, Pinotti, Martin Velits, Rabon, Hansen, Monfort, Rogers, Eisel og Howard, samt de fire som er nevnt tidligere. Altså vant 18 av rytterne løp i sesongen. Det viser hvilken bredde laget har hatt. Greipel vant Tour Down Under sammenlagt, samt 3 etapper i midten/slutten av januar. Eisel vant Gent-Wevelgem. Michael Rogers vant sammenlagt i Tour of California, samtidig som Goss og Greipel vant etapper i Giroen. I juni fikk de fem nasjonale mestre. I Tour de France vant de fem etapper, alle takket være Cavendish, med meget god hjelp fra laget. I Vueltan fikk de fem seire. Tre takket være Cavendish, en fra Peter Velits, samt lagtemposeiren på starten av rittet. På hjemmebane i Tour of Britain vant de fire etapper og sammenlagt.

I tillegg til disse 64 seirene har de tatt 34 andreplasser og 33 tredjeplasser. De har altså hatt godt over 100 pallplasser i år, noe som er ekstremt mye. Mange av disse er selvfølgelig takket være Greipel og Cavendish. Men også bredden i dette laget har vært ekstremt, og nesten alle rytterne har topp tre plasseringer i løpet av sesongen.

Greipel ut, Degenkolb inn
Årets mestvinnende syklist Greipel forlatter laget. Det har lenge vært turbulent mellom Greipel og Cavendish, noe som endte med at Greipel valgte å forlate laget, til fordel for OmegaPharma. Han tar med seg Dockx, Hansen, Reynes og Sieberg. I tillegg har stortalentet Rasmus Guldhammer valgt å trappe ned og sykler neste år for Concordia. Monfort drar til Luxembourg, Rogers til Sky og Saramotins drar til Cofidis. Utenom Rogers og Greipel er det ikke de viktigste brikkene som har forlatt laget. Selv om Hansen, Sieberg og Saramotins har vært viktige hjelperyttere, vil de ikke bli veldig savnet. Monfort fant seg aldri helt til rette i Columbia, og har nå valgt å forsøke på nytt i Luxembourg.

Columbia har signert for fremtiden før årets sesong. Inn har Degenkolb, Brammeier, Fairly, Pate, Alex Rasmussen og Smukulis kommet. John Degenkolb er et vanvittig talent. Han var ekstremt offensiv under U23-VM og ble tilslutt nummer to. 21-åringen vant to etapper i Tour de l’Avenir. Degenkolb tok ni seire i år, og regnes som et av verdens største sykkeltalenter. Matthew Brammeier er irskmester av året, og viste seg frem med offensiv kjøring i VM. I det irske mesterskapet slo han Nicolas Roche i spurten. Caleb Fairly kjørte i år som trainee i Garmin. 23-åringen satt med helt inn i Paris-Tours og ble nummer 28 til slutt. I tillegg vant han Tour of the Battenkill overlegent foran Landis. Han ble nummer tre i Giro di Toscana i et meget sterkt felt. Han har tidligere blir nummer seks i Olympia Tour, og mannen har utvilsomt potensiale. Danny Pate er rutinen som er kommet til. 31-åringen er en god temporytter, og særdeles kjøresterk. Pate vil helt sikkert hjelpe til med tauingen i løpet av etappen, og kanskje kan han også være med helt i starten av opptrekket. Alex Rasmussen har de siste par årene kjørt for SaxoBank. Dansken er en temposterk og rask rytter som kan bekle rollen som opptrekker meget bra. Rasmussen er mange ganger vinner av VM på bane, og har både farten og kjørestyrken som skal til for å bli en verdensklasses opptrekker. Stortalentet Gatis Smukulis har de to siste årene kjørt for Ag2r. Der har utviklingen hans stagnert litt, og nå håper nok han og Columbia på at han vil kjøre ut sitt potensiale.

Spurt, tempo og Velits?
Det at HTC kommer til å plukke enorme mengder med seire også neste år er sikkert. Cavendish, Renshaw, Degenkolb og Goss kommer helt sikkert til å plukke med seg mange seire neste sesong. I tillegg har de temporyttere som Tony Martin, Pinotti, Rabon og Grabsch som vil plukke med seg seire. Albasini plukker alltid noen kuperte etapper i de nest største rittene. Spurten er HTCs klare styrke også neste år. Også på tempo er det få lag som kan måle seg med laget. Til gjengjeld har det vært tynt oppover de siste årene. Slik trenger det ikke å bli neste år. Årets overraskelsesmann fra Vuelta a España, Peter Velits, fortsetter på laget. Det samme gjør Tejay van Garderen og Albasini. Dermed kan også klatrelaget til Columbia bli ganske slagkraftig. Van Garderen skal satse på en topp ti plassering i Giroen, neste år. Peter Velits vil helt sikkert satse ytterlige på å gjøre det bra i en Grand Tour. Dermed kan Columbia ende med både poengtrøye og podieplass i en Grand Tour, neste sesong. Columbia vil nok satse tungt på Milano-Sanremo og Tour de France, samt å utvikle talenter.

Hva tror dere om HTC Columbia neste år? Vil de savne Greipel? Og hvor mange seire tipper dere laget tar neste år?

2 kommentarer:

  1. Htc vil kjenne savnet av Greipel noe ekstremt. Det var han som tok seire på bestilling, i alle typer ritt. Cavendish ville aldri kjørt noen av de rittene som Greipel kjørte. Synes det er bra at de satser litt ungt, men som sagt: de mangler en god klatrer. Velits tror jeg ikke ville hatt en sjanse i en Tour de France. Det er nok bare Vueltaen han kan hevde seg i. Men har Velits tempokvaliteter eller var det bare en ekstremt god dag han hadde på tempoen under Vueltaen? Han skuffet jo hvertfall under VM.

    SvarSlett
  2. Velits skal være brukbar på tempo og se opp for Van Garderen! Men ellers er det vel flate etapper og endags de satser tyngst på i HTC...

    King Cav, Rasmussen, Degenkolb, Renshaw, Goss, Howard, Eisel... *grøss*

    SvarSlett