søndag 2. januar 2011

De norske proffene går en spennede sesong i møte

For norsk sykkelsport ble 2010 et meget godt år. Vi har derfor store forhåpninger og forventninger til de norske sykkelproffene også i år. Det meste har gått rett vei for sporten de siste årene, og vi begynner virkelig å se resultater av det. Vi har neste år seks proffer, mot årets sju.

Hushovd jakter nye storseiere
I Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vi to enere, som vil gi oss mange gledesstunder. Verdensmesteren vår har en stor sesong i vente. Å vinne sykkelritt iført regnbuetrøya er alle syklisters drøm. Å vinne store sykkelritt med trøya er det største du kan gjøre. Det har Hushovd alle muligheter til å gjøre i år. 10. april er garantert ringet rundt på kalenderen til Grimstads store sønn. Da skal Thor Hushovd prøve å vinne det rittet han ønsker seg aller mest på merittlista, Paris-Roubaix. Dronningen av klassikerne har alltid vært et ritt som Hushovd har drømt om å vinne. Med selvtilliten fra fjorårets kjempesesong og et ekstremt fysisk grunnlag er sjansene for seier større enn noen gang tidligere. I tillegg kommer han til å jakte seieren på første etappen i Tour de France og et nytt VM-gull. Jeg tipper han klarer å oppnå minst to av målene.

Skal Boasson Hagen satse på tempoen i VM?
Edvald Boasson Hagen har kanskje ikke like klare mål som Thor Hushovd, men også han ønsker å markere seg sterkt i Flandern Rundt eller Paris-Roubaix. Jeg tror sjansene kanskje er størst i Flandern. Topp 5 er realistisk, men på en virkelig toppdag kan det bli enda bedre. I det du setter en begrensning på hva den mannen kan oppnå så bryter han den ved første og beste anledning. Det kanskje viktigste for Boasson Hagen i år er å vinne en etappe i Tour de France. Med et bedre lag rundt seg og litt mer spesifikk spurttrening tror jeg den seieren kommer. Noen har også ytret et ønske om å se at Boasson Hagen spesialtrener på tempo foran VM. Det ønsket deler jeg ikke. Riktignok innser jeg at han har en mulighet til å vinne tempoen, og at det kan være viktige forberedelser til neste års OL. Allikevel synes jeg det fort kan koste mer enn det smaker. Boasson Hagen har tidligere vist at han kjører fryktelig sterkt i høstsesongen. Jeg ser heller at han satser på ritt som ENECO Tour, Vattenfall Cyclassic og de kanadiske endagsrittene, for så å prikke inn toppformen til landeveisrittet i VM. Trioen Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff kan bli dødelige i det rittet. Jeg håper Edvald heller velger den varianten.

Alexander Kristoff jakter sin første proffseier
Alexander Kristoff står foran en spennende og viktig sesong. Måten han starter sesongen på i Tour Down Under, Tour of Qatar og Tour of Oman blir avgjørende for hvordan resten av sesongen kommer til å se ut. I fjor tilrev han seg posisjonen som BMCs beste spurter. Det er noe han bør klare å forsvare i år. I tillegg blir det viktig å gjøre om fjorårets topp 10 plasseringer til flere pallplasser og aller helst seiere. Skulle han klare å slå folk som Cavendish, Farrar og Greipel flere ganger i år, vil flere storlag legge merke til det. Så vidt jeg vet går Kritoffs kontrakt med BMC ut etter årets sesong. Med en toppsesong er mulighetene til å skifte til et bedre lag tilstede. I fjor var BMC veldig svake i opptrekkene og ingenting tyder på at de er vesentlig forsterket før årets sesong. Slik det så ut i fjor virker det som at et lagskifte kan være rett vei å gå for Kristoff. Tar han en del skalper i år kommer han til å bli et hett navn på overgangsmarkedet etter sesongen. Alle lag trenger unge og fremadstormende klassespurtere. En etappeseier i Giroen og gode plasseringer i større endagsritt og på etapper i store etapperitt er innenfor rekkevidde.

Nordhaug satser hardt på Ardenner-klassikerene
Lars Petter Nordhaug kommer til å få et meget godt år. Han er så sterk og gjennomtrent at jeg ikke har noen bekymringer for om han skal lykkes i år. I fjor viste han ved flere anledninger at han er viktigere for Team Sky enn de trodde han skulle være. Det som er litt synd er at hans to største mål for sesongen kolliderer litt. Han satser både på å kjøre godt i Ardenner-klassikerene i midten/slutten av april og i Giro d'Italia i mai. Det betyr at han ideelt sett skal være i toppform i over en måned. Det går selvsagt ikke, men han kommer allikevel til å vise seg meget positivt frem i disse rittene. Topp 10 i en av Ardenner-klassikerene er absolutt mulig. Spesielt Fleche Wallonne passer Nordhaug perfekt. Blir det i tillegg litt dårlig vær den dagen, ja da kommer nordmannen til å trives bedre enn de aller fleste. Det gleder jeg meg til. Like mye gleder jeg meg til å se hva han kan prestere i de tøffeste fjellpassene i Giroen. I mine øyne er Nordhaug den beste klatreren i Norge. Thomas Løfkvist vil være Team Skys kaptein i rittet, men jeg tror Nordhaug vil få en rimelig fri rolle i flere av de tøffeste etappene. De som har savnet å se en nordmann kjempe om topplasseringene på fjelletapper i Grand Tours må nå sette sin lit til Nordhaug.

Arvesen ønsker å avslutte med stil
Dette blir mest trolig Kurt Asle Arvesens siste sesong som aktiv syklist. Etter en mislykket fjorårssesong kan man nesten se revansjelysten gløde ut av øynene på Team Skys road-captain. Det virker som at han har funnet ny motivasjon i treningssamarbeidet med Boasson Hagen og Nordhaug. I fjor var han bare en skygge av seg selv i brosteinsrittene og han måtte se både Touren og VM fra godstolen. Det ønsker han ikke å gjenta, noe jeg tror han slipper. For med den rutinen han besitter, kombinert med den nye gnisten man kan se at han har fått, tror jeg årets sesong blir nesten like god som hans beste. Jeg tror at han igjen vil bli å se i finalen i de største rittene. Det vet jeg at veldig mange nordmenn hadde syntes at var velfortjent og meget gledelig.

Får vi se Gabriel Rasch i klassikerene?
En spennende sesong blir det også for Gabriel Rasch. Han var èn av flere syklister som gikk fra Cervélo Test Team til Garmin-Cervélo. Han hadde en middels sesong i fjor, hvor han blant annet var en del av Cervélos meget sterke klassikerlag. Å kapre en plass på Garmin-Cervélos klassikerlag bli meget tøft. Jeg tror han vil få sjansen i noe semiklassikere, men der må han overbevise for å få plass i troppen til Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Jeg tror det skal holde hardt å få bli med på de to rittene, for stallen til Garmin-Cervélo er proppfull av ekstremt gode brosteinsryttere. Drømmen om å kjøre Tour de France tror jeg ikke blir oppfylt i år. Til det er det rett og slett for mange gode syklister i laget. På den postive siden betyr det at han kanskje får kjøre Giroen eller Vueltaen, hvor mulighetene for en etappeseier er betraktelig større. Rasch har alltid kjørt godt mot slutten av sesongen og kan derfor bli en meget viktig hjelperytter på det norske VM-laget. Han har en rutine og kjørestyrke som trengs i det norske laget. Selv om utsiktene til å kjøre inn egne resultater ikke er de beste, så vil han utvilsomt få oppleve enormt mye på det nye storlaget.

Hva er deres forhåpninger og forventninger til våre sykkelproffer denne sesongen?

2 kommentarer:

 1. Jeg har forhåpninger om en håndfull seire til Kristoff, P-R til Thor + etappe i Touren og etappe i Touren + mindre klassikere og etapperitt til Edvald. Nordhaug håper jeg kan gjøre en bra profil i Ardennerene og i Giroen(?) slik at Sky sjefene tenker at her har de en veldig bra mann for fremtiden.

  Når det gjelder Kurt Asle håper jeg inderlig at han får en av sine ebste sesonger med et par ganske store seire og at han sitter med lenge i klassikerene.

  Har dere planer om å skrive om forhåpninger til våre "semi-proffer"?

  Jeg har fulgt med bloggen deres lenge, jeg kommenterer sjeldent. Setter pris på en bra sykkelblogg på norsk!

  SvarSlett
 2. Veldig hyggelig at du leser og liker bloggen, og at du nå har valgt å legge inn en kommentar. Håper det kommer flere :) Tror forhåpningene dine er realistiske.

  Et innlegg om semiproffene og juniorene våre kommer i morgen :) Det blir meget spennende å følge de neste år.

  SvarSlett