søndag 23. januar 2011

Slik tapte Matthew Goss Tour Down Under

Det er dessverre ingen gode bilder fra spurten på nettet, så det er litt vanskelig å se hva som faktisk skjer i spurten. Vi skal allikevel se på hvordan Matthew Goss klarte å tape hele Tour Down Under 2011 med ca en halv sykkellengde.Dagens spurt var uvanlig kontrollert. Team Sky kjørte et langt opptrekkstog, noe vi stadig sjeldnere ser i de store rittene. Grunnen til at Team Sky var totalt overlegne og styrte alt de siste kilometerne, skyldtes at de andre storlagene hadde brukt opp mye krefter tidligere på etappen. For de andre lagene som pleier å kjempe om de fremste plassene i spurtene, som HTC, Garmin, Rabobank og OmegaPharma-Lotto, hadde brukt mye krefter på å hente inn tidlige utbrudd før de innlagte spurtene. De hadde brent av kruttet på å kjempe om bonussekundene som kunne gitt deres kapteiner en mulighet til å vinne sammnelagt. Team Sky hadde ingen som kunne vinne sammendraget før denne etappen, og overlot derfor all kjøring og spurting på de innlagte spurtene til de andre lagene. På den siste runden profiterte de på det. Opp den lille bakken på runden, ca 3 kilometer fra mål, kom Skys tog opp på høyresiden av feltet. De hadde mange menn som hadde mye krefter igjen. Derifra og til mål hadde de full kontroll på feltet, og de andre måtte kjempe om plassene bak Skys tog.

Skulder mot skulder
Mannen som var mest observant på Team Skys manøver var Saxo Banks JJ Haedo. Da Sky toget fosset forbi han i bakken var han rask til å kaste seg inn på hjulet deres. Posisjonen rett bak Team Sky var meget populær, noe Haedo fikk merke på kroppen. For Greipel ønsket seg plassen hans og prøvde å kapre den. Haedo hadde ingen planer om å gi fra seg plassen, og argentineren var sterkest i skulder mot skulder duellen. Dermed var Greipel ute av kampen om seieren. Neste utfordrer var Mark Renshaw, som hadde Matthew Goss på hjul. Takket være bonussekunder tidligere på etappen var Goss i en slik posisjon at første- eller andreplass på etappen ville gitt han sammenlagtseiren. Dette visste Renshaw da han gikk inn i en skulder mot skulder duell med Haedo. I motsetning til Greipel kom Renshaw på venstresiden av Haedo, noe som var lurt.

For den siste svingen, ca 400-500 meter fra mål, var en venstresving. Så selv om Haedo igjen gikk seirene ut av en skulder mot skulder duell, så fikk Renshaw plass på innsiden. Han presset seg frem helt inne ved gjerdett og kom helt i tet. Det kunne vært det optimale opptrekket for Goss, men australieneren fulgte ikke lagkameratens bakhjul. Hvorfor er det vanskelig å si, men en blanding av at han var sliten og at han var redd for å bli sperret inne, er naturlige forklaringer. Han safet litt med andre ord, noe som kostet han sammenlagtseieren. Istedenfor å følge Renshaw blir Goss liggende bak Haedo. Det er ikke noe sjakktrekk, for Haedo har ikke særlig mye trøkk i beina, og klarer aldri å utfordre Team Sky. Det er allikevel ikke langt unna at Team Sky klarer å ødelegge såpass mye for seg selv at Goss allikevel får en andreplass. For i det Renshaw kommer som et skudd blir Greg Henderson litt overivrig. Han går på feil side av lagkameraten sin når han skal passere han, samtidig som samme lagkamerat ( han som ligger foran Henderson) slår av på tempoet. Dermed må Henderson kjøre "en omvei" rundt sin egen lagkamerat, før han igjen kommer seg foran Swift. Den uheldige manøveren blir ikke avgjørende og Team Sky klarer å ta en dobbelseier.

Litt for "feig"
Matthew Goss er ikke langt unna andreplassen på etappen, som ville gitt sammenlagtseieren, men fordi han velger å ikke ta risikoen på å følge Renshaw når han forserer langs med gjerdet, kommer han litt for langt bak. I dag lå alt til rette for Goss. Laget hans jobbet strålende og opptrekket var perfekt. Det eneste som manglet var den nødvendige farten og smartnessen fra Goss sin side. Jeg er rimelig sikker på at denne spurten kommer til å kværne rundt i hode til Matthew Goss i lang tid fremover, for her hadde han en alle tiders mulighet til å vinne sin største seier noensinne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar