søndag 23. januar 2011

Meyer med sammenlagtseieren takket være Team Sky dobbel!

Det ble en dramatisk og ytterst spennende sisteettappe i Tour Down Under. I teorien kunne fire ryttere vinne uten at de gikk inn i brudd. Det var sammenlagtleder Cameron Meyer, HTC-rytteren Matthew Goss og Rabobank duoen Laurens Ten Dam og Michael Matthews. Garmin, som hadde ledertrøya med Meyer innså at deres mulighet til å vinne sammenlagt var å gi spurterne færrest mulige bonussekunder å kjempe mellom. Derfor angrep de med den ene rytteren etter den andre. Dette for å blokkere bonussekundene på de to innlagte spurtene. Taktikken fungerte sånn halvveis. De ble kjørt inn gang på gang, men slet i hvertfall ut HTC-laget, noe som skulle sette sitt preg på sluttspurten. Men på den første spurten var det duket for første oppgjør mellom de store sprinterne. Mark Cavendish kjørte opptrekk for Goss, som måtte se Michael Matthews foran seg over linja. Goss klarte å ta andreplassen, mens Greipel tok tredjeplassen. Dermed var både Goss og Matthews nærmere Meyer i sammendraget. De bonussekundene sørget for at det hadde holdt med en andreplas i mål for Goss for å vinne sammnelagt.



På den andre innlagte spurten var det en del lag som hadde litt rot i sysakene, for da var det en del forvirrede opptrekkere som kjørte over linja først. Med andre ord var det ingen av de som kjempet om sammenlagtseieren som tok noen bonussekunder der. Mot slutten av rittet måtte HTC og Rabobank ta ansvar for å kjøre inn utbryterne og brukte opp mange mann på det. Et lag som ikke hadde noe håp om sammenlagtseier, og som dermed hadde hatt en rolig reise midt i feltet, var Team Sky. I siste lille motbakke kom de med sitt store opptrekkstog. De forserte hele feltet, og derifra og inn lå de i front. De utnyttet rett og slett de andre lagenes ville kamp om sammenlagtseieren for å sikre seg best mulig utgngspunkt for å sikre seg etappeseieren. Men HTCs opptrekker Mark Renshaw hadde på ingen måte tenkt til å gi opp håpet om både etappeseier og sammenlagtseier for hans lagkamerat Matthew Goss. Han kjempet en intens kamp med JJ Haedo for å få hjulet til Team Skys tog. Da han tapte duellen med Haedo startet han like godt spurten, men da hadde Goss mistet konsentrasjonen litt og mistet bakhjulet hans. Renshaw kjørte et strålende opptrekk og på det meste hadde han et luke på 10 meter ned til resten av feltet. Hadde Goss hatt hjulet hans ville han vunnet sammendraget. Men Goss ble kjempende bak, og ble slått av Sky duoen Ben Swift og Greg Henderson. Dermed ble Goss nummer tre på etappen, bare noen få centimeter bak andreplassen, og nummer to sammenlagt. Cameron Meyer vant sammendraget takket være Team Skys fantastiske sluttspurt.

Resultater:
1. Ben Swift
2. Greg Henderson
3. Matthew Goss
4. Robbi McEwen
5. JJ Haedo

Sammenlagt:
1. Cameron Meyer
2. Matthew Goss
3. Ben Swift
4. Michael Matthews
5. Laurens Ten Dam

PS 1: Det skjedde veldig mye på slutten av etappen, noe vi skal prøve å oppsummere bedre i en spurtanalyse senere i dag, så få med deg den!

PS 2: Alexander Kristoff punkterte med 4 runder (ca 16 kilometer) igjen til mål og kom derfor ikke høyere opp en 66. plass.

Er dere skuffet over Goss sin avslutning eller unner dere Meyer sammenlagtseieren? Og viser årets Tour Down Under at Greipel og OmegaPharma-Lotto går en skuffende sesong i møte?

8 kommentarer:

  1. Jeg har et inntrykk av at Kristoff kom opp i veldig mye uhell og fikk aldri spurtet slik han vil. Skyldes dette udyktighet, uflaks eller bare amngel på rutine mener dere?

    SvarSlett
  2. Godt spørsmål. En del av det var nok ren og skjær uflaks, men Kristoff var et godt stykke unna toppformen i dette rittet. han var ikke i form til å sitte helt i front av feltet i finalene og laget hans var ikke sterke nok til å plassere han der. Det er klart at han også mangler litt rutine på dette nivået. Det er ikke så ofte han møter alle disse spurtstjernene.

    Rittet utviklet seg nok litt som et treningsritt/gjennomkjøringer for Kristoff. Tror vi får se en mye sterkere utgave av Kristoff i Qatar og Oman. Håper i hvert fall det.

    SvarSlett
  3. Han ahdde vel en god del uflaks da han først fikk et bra hjul og når ejg tenker etter. Han sa vel at han sa på hjul med Greipel og McEwen 2 etapper, men at han ikke hadde igjen krefter til å spurte fra hjulet til Greipel og at McEwen falt bakover da et nytt tog kom.

    Håper virkelig på flere topp 5 plasseringer i Qatar og oman. Hadde vært knall.

    SvarSlett
  4. Tror nok Goss angrer noe sjukt på at han ikke følgte med på slutten. Men dette var ekstremt imponerende av Sky.

    Synes at den andre mellomspurten var helt latterlig. M.M hadde et perfekt opptrekk og Goss sov igjen. Her virket jo også Kristoff pigg og han lå på hjul til Rabobank gjengen. Var vel planen at han skulle trekke opp Ballan, for han ga seg jo når de fikk luke.

    Men så kom vi til slutten og igjen var Kristoff vekke. Det viser at han er i for dårlig form, for dagens 12 mann, JJ Rojas punkterte jo også med 4 runder igjen.

    Men han kommer nok(håper jeg) og Goss har bare seg selv å takke for at det ble en 2 plass.

    SvarSlett
  5. Samme konklusjon kom vi frem til i den nylig publiserte "spurtanalysen" vår :)

    Kristoff kommer sterkere tilbake, bare vent å se!

    SvarSlett
  6. Dagens mest komiske: Øyeblikket da alle spurterne var borte på mellomsprint #2... Rabo-gutta venta på Matthews mens Allan Davis plutselig fant ut at han skulle ta et bonussekund. Hadde Goss og HTC - Highroad fulgt bedre med her kunne det fort endt annerledes...

    Kan bare gratulere Sky, som viste muskler i Adelaide for 2. år på rad med dobbeltseier på siste etappe. Var deilig å se, i og med at jeg ønsket å se Meyer i ledertrøye heller enn Matt Goss!

    SvarSlett
  7. Jeg er ikke så bekymret for Kristoff. Han kjører aldri bra på de aller første løpene, trenger noen ritt for å kjøre seg i form.

    Forøvrig kjørte han egentlig ikke så aller verst, men mangler helt klart det som skal til for å være med i toppen. Han hadde faktisk en reell mulighet på den siste etappen der han kjørte bra, men han punkterte på et meget dårlig tidspunkt og kom så langt bakpå at han ikke rakk å komme seg frem i posisjon før opptrekkene startet. Rojas hadde uhell nesten 1 1/2 runde før Kristoff og rakk å komme seg frem til teten i tide.

    Spurten på den siste etappen var egentlig en fin demonstrasjon på hvor brutalt det kan være i de moderne massesspurtene. Laget som klarer å kjøre opptrekket har kontrollen, og de andre lagene må enten utfordre med tilsvarende opptrekk eller resignere. Kampen om posisjonene bak sky toget viste noe om hva som kreves i en slik spurt,det er ikke rart at Mattews trakk seg ut mot slutten.

    SvarSlett
  8. Veldig enig i det du skriver anonym. Kristoff trenger alltid noen løp på å komme i form. Tipper vi får se han fremme i teten mot slutten av Qatar eller i Oman.

    Du har et veldig godt poeng når det gjelder opptrekk. Det gjaldt ikke bare på denne etappen, men på alle etappene i Tour Down Under. På den første etappen fikk Goss det klart beste opptrekket og han vant. På den andre etappen ble det mye velt, men Swift fikk det beste opptrekket og vant. på den tredje etappen var det motbakkespurt og da var de fysiske egenskapene viktigere enn lagsamarbeidet. Først da markerte Matthews seg med en seier. På den fjerde etappen gikk meyer inn i brudd, mens Ventoso vant den femte etappen omtrent på samme måte som Matthews vant den tredje (etter å ha vist at han er sterkest etter hardkjør i motbakke). På den sjette og siste etappen ble det ren spurt og nok en gang var det mannen som fikk det beste opptrekket (i hvert fall som fulgte det beste opptrekket, Goss kunne fått et bedre opptrekk om han hadde fulgt Renshaw) Ben Swift, som vant etappen. med andre ord var det tre rene spurter på flat mark og alle tre ble vunnet av rytteren som fikk det beste opptrekket.

    Det er derfor jeg tror vi i løpet av de neste årene vil få se at mange flere syklister vil jobbe med å bli gode opptrekkere. Dt er et stadig økende marked for gode leadout-men, siden de blir stadig viktigere i kampen om heder og ære. For øyeblikket finnes det svært få gode opptrekkere, og de få gode som finnes er nesten alle en del av engelsktalende lag.

    SvarSlett