lørdag 8. januar 2011

6. plass - Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet er et etablert navn i sykkelsporten, allikevel mangler han en virkelig storseier. Selv om dte virker som at han har vært en del av sykkelsirkuset i en liten evighet, så er han kun 25 år (født 17. mai 1985). Han er en klassikerrytter med en vass spurt, men har hverken vunnet noen klassikere eller semiklassikere så langt i karrieren. Et lagbytte skal forhåpentligvis sørge for at klassikerseieren endelig kommer.

Bedre syklist enn han var fotballspiller
Greg Van Avermaet var opprinnelig fotballspiller, og han var ganske talentfull på fotballbanen. Tilslutt ebbet fotballkarrieren hans litt ut og faren hans foreslo at han skulle begynne med sykling. Han hørte på sin far, og sykkel har vist seg å bli et rimelig lukrativt karrierevalg. I 2005 kjørte han for et lite belgisk lag, og overbeviste større lag med god kjøring. Det ble 7. plass i U23 utgaven av Flandern Rundt, 15. plass i U23 utgaven av Liege-Bastogne-Liege og etappeseier i Triptyque des Barrages. Etter sesongen fikk han kontrakt med Bodysol - Win for Life - Jong Vlaanderen, hvor han ble lagkamerat med andre belgiske talenter som Jürgen Roelandts, Dominique Cornu, Kennye De Ketele og Jelle Vanendert. Det var et godt valg, for han kjørte inn mange fine resultater for laget, med blant annet seier i Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig, andreplass på en etappe i Giro delle Regioni og andreplass i U23 utgaven av Paris-Tours.

Proff i Lotto-laget
I 2007 ble han proff i Predictor-Lotto (som i dag heter OmegaPharma-Lotto). Han ble en umiddelbar suksess med fire seiere. Seierene kom riktignok ikke de største rittene, men etappeseier i Tour of Oman, Tour de Wallonie og seiere i endagsrittene Rund um die Hainleite og Memorial Rik Van Steenbergen er meget sterkt for en førsteårs proff. Vel så imponerende var hans tredjeplass i Ronde van het Groene Hart, fjerdeplass i Nokere Koerse og ikke minst hans 8. plass i Vattenfall Cyclassics. Han tok med andre ord nivået ekstremt rakst, og leverte fra første rit som proff. 2008-sesongen ble enda bedre, og er så langt karrierens beste sesong. Han ble nummer tre sammenlagt i Tour of Qatar, treer i E3 Prijs Vlaanderen, nummer 8 i Flandern Rundt, nummer 2 i Belgia Rundt, nummer fire på en etappe i Sveits Rundt, fikk en etappeseier og andreplass i sammendraget i Tour de Wallonie, etappeseier i Tour de l'Ain, etappeseier og poengtrøye i Spania Rundt og en flott 17. plass i den harde VM-løypa i Varese. Altså en sesong full av høydepunkter, men som manglet en stor klassikerseier.

To litt tamme sesonger
Jevnt og godt er også stikkordet for hans to siste sesonger, men han er faktisk uten seiere i både 2009 og 2010. I 2009 var en fjerdeplass i Omloop Het Nieuwsblad høydepunktet. Fjorårssesongen var trøblete. Han fant ikke formen tidlig i sesongen, samtidig som han mistrivdes litt i OmegaPharma-Lotto. Han var på utkikk etter et nytt lag, og det var først etter at han i juni signerte for BMC at det begynte å løsne for Van Avermaet. Han fikk en tredjeplass på den sjuende etappen i Sveits Rundt og gjennomførte et godt Spania Rundt. I VM viste han seg virkelig frem og imponerte stort. Han både angrep, satt fart på feltet og tauet i front for Gilbert, og endte tilslutt på 5. plass. Det var et ritt hvor han virkelig fikk vist frem hva som bor i han. Han brukte den gode VM-formen til å sikre seg 16. plass i både Paris-Tours og Lombardiet Rundt.Stadig mer utpreget klassikertype
Til tross for sin unge alder har Greg Van Avermaet allerede forandret seg en del som syklist. Han har alltid sett på seg selv som en klassikerrytter, men tidlig i karrieren var han vel så kjent for sin gode spurt. Nå viser han frem spurten stadig sjeldnere, samtidig som han kjører sterkere og sterkere i kuperte ritt. Han har gått fra å vinne poengtrøya i Spania Rundt til å kjøre like godt i Lombardiet Rundt som i Paris-Tours. Han blir en stadig mer utpreget klassikerrytter, som kan takle de aller fleste klassikerne. Han kan kjøre sterkt i alt fra Milan-Sanremo til Falndern Rundt til Ardenner-klassikerene, men det er snart på tide å virkelig være med i kampen om seieren i noen av disse rittene. Så langt har han ikke vært helt med når kampen om seieren i disse rittene har blitt utkjempet. Vi tror klassikerseieren kan komme i år. Han fikk en opptur i fjor høst og sammen med lagskifte tror vi at det vil gi han den ekstra motivasjonen som trengs for å nå toppen.

Må bli tøffere
Neste år dropper Van Avermaet Paris-Roubaix, men kjører så godt som alle brosteins-semiklassikerne og Flandern Rundt. I tillegg skal han kjøre Milan-Sanremo og Ardenner-klassikerene (se hele programmet her). Problemet til Van Avermaet er at han ikke liker å kjøre i nervøse og stressede felt. Han liker ikke posisjonskamper og spisse albuer. Det er rimelig uvanelige bekymringer for belgiere, for de er vanligvis oppvokst med å kjøre slike ritt. Nå skal det sies at Van Avermaet ikke kommer fra Flanderen, men han har allikevel kjørt mange ritt i det område. Fysisk sett har han alle forutsetninger for å lykkes i brosteinsritt. Han er utholden, akselerasjonssterk og tåler lange ritt meget godt. Han må rett og slett bli tøffere og bedre i felt for å ta steget opp på toppen av pallen. Kanskje kan han lære litt om dette av Karsten Kroon, Marcus Burghardt eller George Hincapie, som blir hans nye lagmkamerater i BMC. Det er nok denne "redselen" for tøff posisjonskamp og spisse albuer som også har gjort at han stadig sjeldnere melder seg på i massespurter. Han er mentalt sett ikke skapt for å være spurter.

Som sagt er det bare en ting som er godt nok for Van Avermaet neste år, og det er en seier det virkelig smaker fugl av. En seier i Milan-Sanremo, Flandern Rundt, en Ardenner-klassiker, VM, Paris-Tours eller Lombardiet Rundt vil være å ta et steg fremover i karrieren. Skulle han ikke klare det vil han stå omtrent på stedet hvil nok en sesong. Presset er stort, utfordringene gigantiske, men vi tror at han klarer det. I et BMC lag som har flere klassikerprofiler med en karriere på vei nedover enn oppover, vil Van Avermaet være et friskt pust. For det er slett ikke mye skal til før han kan stå øverst på pallen i de største rittene.

Blir dette Van Avermaets store år? Hvilke klassiker tror du han har størst sjanse til å vinne?

3 kommentarer:

 1. Van Avermant kan bli en stor hit i år, og en stor skuffelse. Håper han gjør det bra, jeg unner BMC alt godt og ejg liker laget.

  Litt synd han er litt "pinglete" for ellers kunne Kristoff hatt en brukbar opptrekekr om han ville stilt som det.

  SvarSlett
 2. Hvis Van Avermaet får en fri rolle i et Milan San Remo tror jeg han kan bli skummel. Spørsmålet er om laget kommer til å jobbe for han eller Kristoff som vil vinne samme ritt.
  I Ardennene må han nok fort legge ned en innsats for Kroon, mens på brostein er nok Cancellara, Boonen, Hushovd, Klier, Devolder og Breschel med mannskap litt for sterke enda.

  Men jeg er enig med Vegard her, liker laget godt og synes Van Avermaet er en meget spennende kar. Håper han får med seg minst en stor seier i 2011

  SvarSlett
 3. Når det kommer til Milan-Sanremo vil nok også Alessandro Ballan ha et ord med i laget rundt taktikkbordet i BMC-bussen. Jeg vil ikke si at det er umulig å satse på både Van Avermaet og Kristoff. Er Van Avermaet i kjempeform kan han angripe i den siste bakken. Da kan Kristoff sitte bak i feltet (hvis han er sterk nok til det) og avvente en eventuel spurt.

  Ellers er jeg enig i at det kan bli litt tøft for belgieren i brosteinsrittene, men Flandern Rundt er hans favorittritt. Får han selvtillit med noen gode resultater tidlig i sesongen skal man aldri si aldri. Det er alltid noen som overrasker i Flandern, hvorfor skal ikke det være Van Avermaet gjøre det i år?

  SvarSlett