torsdag 20. januar 2011

Fjorårstreer får ikke kjøre årets Tour de France

I dag annonserte ASO (arrangøren bak Tour de France) hvilke lag som skal delta i Tour de France 2011. De 18 ProTour-lagene var alle forhåndskvalifisert, så alle de lagene med norske sykkelproffer i deltar. I tillegg til de 18 forhåndskvalifiserte lagene, ble det i dag utdelt 4 wildcards. Siden Frankrike bare har ett lag i Protouren var det forventet at flere franske Pro Continentallag (andredivisjons lag) skulle få invitasjoner. Rykter om at Team Geox overraskende nok skulle bli vraket har svirret en stund. I dag ble dette bekreftet.

Casper istedenfor Menchov
For det var kun franske lag som fikk wildcard. De fire franske lagene som får kjøre Touren takket være wildcard er Cofidis, Europcar, FDJ og Saur-Sojasun. Det er ingen overraskelse at de tre førstnevnte fikk plass. De er også sportslig kvalifisert, slik jeg vurderer det. At Saur-Sojasun fikk wildcard var mer overraskende, og om de er sportslig kvalifisert er et spørsmål det er vanskeligere å svare på. Slik jeg ser det er Team Geox med Menchov, Sastre og Cobo Acebo i spissen et mer interessant lag enn Sour-Sojasun, som har Casper, Coppel og Joly som sine "stjerner". ASO har ikke kommet med noen offisiel argumentasjon til utvelgelsen, men jeg tror nok at det er flere politiske enn sportslige grunner til deres valg.

Vil bygge opp fransk sykkelsport
Det eneste Prudhomme (rittsjef) har sagt om utvelgelsen er at wildcardene er fordelt slik de er "på bakgrunn av ASOs valg om å støtte fransk sykkelsport". En merkelig uttalelse spør du meg. Er det verdens største sykkelarrangørs jobb å bygge opp fransk sykkelsport? Selvsagt vil de profitere på at sykkelinteressen er på topp i Frankrike, i og med at Tour de France er deres største ritt, men de skal vel først og fremst sørge for at Tour de France blir best mulig? Slik jeg ser det hadde Touren blitt hakket mer interessant og spennende med Geox på start. Mest trolig kommer ikke Contador til start, og når Menchov, som var nærmest Schleck i fjor (sett bort ifra Contador) ikke stiller, blir det få seriøse utfordrere til Schleck. Om Andy Schleck ikke tuller det til for seg selv så ligger veien til seier vidåpen.

Den eneste forklaringen til valget jeg halvveis kunne kjøpt var historien til lageier Gianetti. Dette var mannen bak Saunier Duval, som for noen år siden brakte skam over Tour de France da Pielpoli og Ricco ble tatt for doping. Skal vi legge til grunn at Prudhomme snakker sant så er ikke denne historien grunnen til at laget blir utelatt. Tilslutt legger jeg til at jeg synes det er litt overrakende at wildcardene deles ut allerede nå. I fjor ble ikke wildcard-lagene annonsert før i slutten av mars. Det hadde ikke vært unaturlig om arrangøren hadde ønsket å se hva de aktuelle wildcard-lagene hadde prestert tidlig i sesongen før de tok sitt endelige valg. Men som sagt tror jeg nok at dette er et valg tatt på politiske grunnlag, ikke sportslige. Det går til syvende og sist utover oss som følger Touren. Vi får ikke et like godt ritt som vi kunne fått.

Hva synes dere om ASOs valg av wildcard-lag og Prudhommes "forsvaring" av valget?

1 kommentar: