fredag 14. januar 2011

1. plass - Bauke Mollema

Den siste tiden har vi presentert ni ryttere vi har tro på at får sitt gjennombrudd i 2011. Vi har presentert Yoann Offredo, Jan Bakelants, Elia Viviani, Thibaut Pinot, Greg Van Avermaet, Denis Galimzyanov, Diego Ulissi, Michael Matthews og Adam Blythe. Når vi i dag presenterer Bauke Mollema er lista over de 10 utenlandske rytterne vi tror slår igjennom i 2011 komplett.

Klatrer med gode resultater
Bauke Mollema er født 26.11.1986 og er en utpreget klatrer. Nederlenderen er et av Rabobank og Nederlands største fremtidsahåp. Men det var ikke i Rabobank han først fikk sjansen. Hans første år på kontinentalnivå var for Team Löwik Meubelen i 2006. Der kjørte han så sterkt (vant blant annet en etappe i Vuelta a Leon) at han i 2007 kom inn i Rabobank laget. Riktignok "bare" for kontinentallaget til det store nederlandske laget, men det laget er ansett som et av verdens aller beste lag når det kommer til å utvikle storsyklister. Mollema hadde utvilsomt kommet til riktig lag, for han dominerte stort på kontinentalnivå i 2007. Han ble nummer fire på en etappe i Giro delle Regioni, fikk fjerdeplass sammenlagt i Tour du Haut Anjou og Vuelta a Navarra. Så vant han en etappe og sammendraget i Circuito Montañes, før han ble nummer fire sammenlagt i Vuelta a Leon, og sjokkerte mange ved å bli nummer tre sammenlagt i det relativt store og prestisjetunge rittet Tour de l'Ain. Han toppet like godt det fantastiske året ved å bli nummer 2 på tre etapper og vinne sammendraget i Tour de l'Avenir (ungdommens Tour de France). Rittet vant han foran etterhvert så kjente Tony Martin.Proff
Etter et år som hadde gått over all forventning fikk Mollema kontrakt med Protour-laget til Rabobank før 2008 sesongen. Forventningene var store, og Mollema klarte seg rimelig godt. Han ble nummer 6 sammenlagt i Vuelta a Castilla y Leon. Han fortsatte å kjøre jevnt bra frem til mai. I starten av mai, nærmere bestemt på den femte etappen av Romandiet Rundt, falt han og brakk albuen. Det satt han selvsagt mye tilbake, og sørget for at sesongen ikke ble like bra som både Mollema og laget hadde håpet på. Etter to måneder var han tilbake for fullt, men det var først i slutten av august/starten av september han igjen klarte å levere store resultater. Da fikk han en oppløftende 7. plass sammenlagt i knalltøffe Deutschland-Tour. Til tross for litt skadeproblemer leverte Mollema en veldig god debutsesong for Rabobank. Alt så lyst ut, men 2009 ble en eneste lang nedtur. Uten en eneste topp 10 plassering virket det ikke lenger som at Bauke Mollema var et fremtidig sammenlagthåp.

Sterk kjøring og sykdom
Fjorårssesongen var viktig for Mollema. Han måtte på nytt bevise at han var en av de rytterne Rabobank skulle satse på i fremtiden. Det gjorde han til de grader også. Allerede i februar kjørte han sterkt og ble nummer 5 i Ruta Del Sol, hvor det var veldig mange sterke ryttere på start. Etter det rittet ble han syk, noe som gjorde at han gikk glipp av Paris-Nice. Han slet med sykdom i hele seks uker, og selv om han ble frisk til Ardenner-klassikerene, manglet han konkurransetreningen. Han brukte så Romandiet Rundt som gjennomkjøring før han skulle debutere i en Grand Tour under Italia Rundt. I det rittet presterte han jevnt godt og fikk flere fine etappeplasseringer. Best ble en sjuendeplass på den 14. etappen. Sammenlagt fikk han en meget godkjent 12. plass. Da skal det legges til at han ikke var en del av monsterbruddet som gikk innn med over 12 minutter på hovedfeltet på den 11. etappen, så den fine plasseringen skyldes ene og alene strålende klatring. Han kom tydeligvis ut av Giroen med god form og uten å være totalt nedkjørt, for i Sveits Rundt ble han nummer tre på den 3. etappen. Han hadde så en måned med rittpause, mens Tour de France ble kjørt.

God høstsesong
Selv om han hadde hatt en fin vårsesong var ikke Mollema mett av den grunn. Han kjørte inn til en femteplass på en etappe i Tour de Wallonie, før han kjørte et strålende Polen Rundt. Den dagen Daniel Martin avgjorde Polen Rundt satt Mollema i 9-manns gruppa som kom i mål 20 sekunder bak iren. Neste dag var det endelig Mollemas tur til å være sterkest. Med et angrep i den siste bakken skaffet han seg en luke til feltet og kunne kjøre inn til sin første proffseier, i ensom majestet. Han endte Polen Rundt på 3. plass sammenlagt, kun slått med ti sekunder av Martin og to sekunder av Bole. Han avsluttet sesongen ved å kjøre sterkt i Italia. Først ble han nummer 8 i det mellomharde rittet Gran Piemonte, før han satt farger på Lombardiet Rundt ved å kjøre offensivt. Han endte tilslutt på 13. plass i den italienske klassikeren. 2010 ble sesongen da Bauke Mollema for alvor markerte at han kommer til å kjempe i toppen av storritt de kommende sesongene. Fjorårssesongen var god, men vi tror det bare er starten.

Stort potensialet
For nå har Mollema bevist at han kan havne høyt oppe på sammenlagtlistene i en Grand Tour, han kan vinne kortere etapperitt og i tillegg kjempe om seieren i kuperte endagsritt. Selv om han foreløpig ikke er en stor vinnertype, så er han veldig ofte med i kampen om seieren. Da er det ikke langt opp til det øverste trinnet på podiumet. Mollemas program for første halvdel av sesongen er klart (se hele programmet her) og det ser veldig bra ut. Han skal blant annet kjøre Paris-Nice, Volta a Catalunya, Fleche Wallonne, Liege-Bastogne-Liege og Tour de France. I sistnevnte ritt blir han nok Robert Gesinks høyrehånd i fjellene, men det kan fort være at han får jage en etappeseier. Han har uttalt at å vinne etappen med målgang på Alpe d'Huez ville vært fantastisk. Før Touren kan han levere resultater i flere ritt. Han har kapasitet til å ende topp 3 i både Paris-Nice og Volta a Catalunya. Hva vi kan forvente i Ardenner-klassiekrene er vi derimot litt usikre på. Han er ingen eksplosiv syklist, men i Liege-Bastogne-Liege (som pleier å avgjøres på seighet) kan han kanskje være med å kjempe om seieren. Etter Tour de France venter det også ritt hvor han kan gjøre det bra. Kanskje får han kjøre Spania Rundt som kaptein eller i en fri rolle. Blir det intet Spania Rundt på nederlenderen finnes det mange andre ritt han kan gjøre det godt i. Han har vist at Polen Rundt passer han godt. Det samme bør de kanadiske endagsrittene og Lombaridet Rundt gjøre.Hvis Mollema får en storseier neste år (det kan være en sammenlagtseier i et etapperitt med Protour-status eller seier i et stort endagsritt), flere gode resultater og klarer å hjelpe Robert Gesink på pallen i Tour de France vil sesongen være meget god. Han er god nok til å klare det, og får han kjøre nok for egne sjanser (han kan fort bli hjelperytter for Gesink og L.L.Sanchez i mange ritt) vil resultatene komme. Han kan sammen med Gesink utgjøre en giftig duo og gjøre savnet av Dennis Menchov mye mindre. For Bauke Mollema er en klaterer og en av de mest spennende rytterne i verden. Så får vi se om dette er året han slår skikkelig gjennom. Det har vi tro på at han gjør!

Har dere troa på Mollema? Hva synes dere om lista generelt? Er det mange der dere tror vil slå gjennom i år eller har vi på ny bommet grovt? Hvilke ryttere savner dere på lista?

3 kommentarer:

  1. Blythe og Viviani litt langt opp på lista etter min mening, jeg har mer tro på navn som Van Avermaet, Offredo og Galimzyanov. Men en veldig god liste, ønsker lykke til med å slå fjorårets ;-)

    SvarSlett
  2. Selv om vi hadde et inntrykk av rytterne før vi virkelig satt oss inn i karrieren deres er det først nå i ettertid vi sitter igjen med en virkelig følelse av hvem vi tror kommer til å lykkes. Da vi skrev dette fikk vi virkelig følelsen av at Mollema og Offredo kan være gode valg. Så sett i ettertid burde nok Offredo litt høyere opp på lista. Var egentlig ingen vi fikk noen fryktelig dårlig følelse på, men fikk i tillegg til de to nevnte også en god følelse for Van Avermaet, Blythe, Ulissi og Matthews. Så vil sesongen vise om noen av dem slår til. Er det noen ryttere som ikke er på denne lista du tror at kan ta store steg dette året?

    SvarSlett
  3. Muligens Rafael Valls og Coen Vermeltfoort, men er ikke egentlig uenig i noe av det som står. Men er fortsatt usikker på om Blythe får sjansen med Greipel i laget og om Viviani ikke er et lite år for tidlig ute... håper jeg tar feil ;-)

    SvarSlett