onsdag 5. januar 2011

9. plass - Jan Bakelants

Andremann ut på lista over utlendinger å se opp for i 2011 er den unge belgieren Jan Bakelants. Belgieren er et klatretalent, noe som er relativt sjeldent fra den nasjonen. Han har nettopp fullført sin første sesong hos OmegaPharma-Lott, men har allerede vært proff i tre år. Det ble en rimelig vellykket sesong, som han nå skal prøve å følge opp.

Utviklet seg fint i Topsport Vlaanderen
Karrieren til 24 år gamle Bakelants startet å ta av i 2008. Etter å ha blitt nummer to sammenlagt i Triptyque des Monts et Châteaux, vunnet Circuit des Ardennes, gått til topps i U23 utgaven av Liège - Bastogne - Liège og kjørt inn flere gode plasseringer, fikk han stagiairekontrakt med Topsport Vlaanderen. Det er laget som de siste sesongene har vært de fremste til å utvikle belgiske talenter. Han lyktes direkte i laget, da han vant Tour de l'Avenir foran en haug med etterhvert velkjente syklister. Han ble den tredje belgieren gjennom tidene til å vinne "ungdommens Tour de France". Seieren toppet den fantastiske 2008-sesongen hans. 2009-sesongen ble også god, selv om det ikke ble noen seire. Topsport Vlaanderen var (og er fortsatt) et ProContinental-lag. Dermed fikk Bakelants prøve seg i mange knalltøffe ritt. Han viste frem brukbare klassikerferdigheter i starten av sesongen da han ble nummer sju i Le Samyn og nummer fem i Vlaamse Pijl - Harelbeke. Han fikk også prøve seg i Ardenner-klassikerene, uten at det ble noen topplasseringer i de rittene. Det ble allikevel en erfaring han kan komme til å trenge i årene fremover. I de litt mindre rittene var han med å kjempe om seieren flere ganger. Han ble nummer tre på en etappe i Circuit de Lorraine, og han ble nummer to i GP Triberg-Schwarzwald. I det rittet ble han kun slått av Heinrich Haussler. Han fikk også sin første virkelige positive opplevelse i et toppritt under ENECO Tour. Der ble han nummer 9 sammenlagt, og viste seg med det fint frem for hjemmepublikum.

Tøft rittprogam, rimelig gode resultater
Før fjorårssesongen tok han et skritt videre i karrieren da han signerte for det belgiske storlaget OmegaPharma-Lotto. Steget fra ProContinental-nivå til ProTour-nivå er ikke så veldig stort, men det ble enda flere storritt på Bakelants. Han viste tidlig frem sine klatreferdigheter da han i februar ble nummer sju i det knalltøffe rittet Trofeo Inca. Han bekreftet formen ved å bli nummer 15 sammenlagt i Tirreno-Adriatico. I Volta a Catalunya viste han også frem gode tempoegenskaper ved å bli nummer 5 på prologen. Han fikk ikke like mye tillit i Ardenner-klassikerene i OmegaPharma-Lotto som han hadde i Topsport Vlaanderen. Han kjørte kun Fleche Wallonne, og brøt det rittet. Han fikk prøve seg i Giro d'Italia, og selv om det var hans første Grand Tour noensinne var ambisjonene å prøve å skaffe seg en etappeseier. Slik gikk det ikke. Sett bort ifra lagtempoen var en 10. plass på gjørmeetappen hans beste etapperesultat. Han ble nummer 36 sammenlagt, noe som viser at han taklet treukersritt rimelig greit. Han ble nummer 6 i Tour de Wallonie, før han igjen gjorde seg klar for en Grand Tour.

Han fikk nemlig kjøre Vuelta a Espana også. Hann kjørte jevnt godt og endte tilslutt på 19. plass sammenlagt. Det er et meget sterkt resultat. Spesielt sterkt er det å fullføre to Grand Tours i sin første "ordentelige proffsesong". I VM gjorde han en god hjelperytterjobb for lagkamerat Gilbert. Han var en del av et overraskende sterkt belgisk lag i VM, og gjorde en god figur. Etter VM gjenstod èn viktig oppgave, nemlig å hjelpe Gilbert til seier i Lombardiet Rundt. Det klarte han, men personlig ble rittet en stor nedtur for Bakelants. Han pådro seg sin første alvorlige skade som proff, da han veltet. Hvordan han veltet er noe uklart. De første rapportene sa at han gikk i bakken fordi en Garmin-bil hadde bråbremset inn i en sving da den lå rett foran han. Det avkreftes på Bakelants egen hjemmeside, men der ligger det ingen forklaring på hva som skjedde. Det som derimot er helt klart er konsekvensene av uhellet. Brukket håndledd (brukket på tre steder), brukket skulder og et brudd i kneet. En trist avslutning på en god sesong.

Får han nok egne sjanser?
Skadene var såpass alvorlige at Bakelants drar de med seg inn i starten av forberedelsene til årets sesong. Det er selvsagt ikke heldig, men for en klatrer er det heller ingen katastrofe. Det er ingen vits i å være i toppform i januar eller februar. Det er først i mars at sesongen for alvor starter med Paris-Nice og Tirreno-Adriatico. Bakelants har vist at han kan gjøre det bra i korte etapperitt, Grand Tours og i kuperte klassikere. Han må helt sikkert jobbe mye for Gilbert og Van den Broeck i år. Allikevel vil nok Bakelants få en god del sjanser til å kjøre inn egne resultater, for bredden i OmegaPharma-Lotto er ikke så veldig stor. Får Bakelants sjansen tror vi at han kan komme på pallen i et enukers etapperitt som Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, Baskerland Rundt, Volta a Catalunya eller liknende ritt. Hvor godt han kan gjøre det i Grand Tours avhenger helt av hvilke av de han får kjøre. Blir han plukket ut i troppen til Tour de France må han nok belage seg på å jobbe 100 prosent for Van den Broeck, og skrinlegge egne ambisjoner. Skulle han derimot få kjøre Giroen eller Vueltaen bør topp 10 være et ambisiøst, men oppnåelig mål. Skulle han i tilleg være den mest sentrale hjelperen til Gilbert i Ardenner-klassikerene, ja da får vi se mye til unge Bakelants i år.

Tror dere Bakelants kan levere store resultater neste år, eller vil han lide av å ha Gilbert, van den Broeck og Greipel på laget?

1 kommentar:

  1. Jeg må bare si at jeg er veldig spent på Bakelants. Jeg tror at det enten vil bli et mellomår før han kommer strålende i 2012 eller så vil han få seg mange fantastiske resultater i år. Får han kjøre for egne sjanser i Vueltaen så tror jeg vi vil se han være høyt oppe og som en mulig vinner av U25 trøya.

    SvarSlett