mandag 10. januar 2011

4. plass - Diego Ulissi

Diego Ulissi er et italiensk supertalent, som herjet kraftig i juniorklassen for noen år siden. Etter et par tøffe sesonger på seniornivå fikk han i fjor prøve seg på Lampre. Der kjørte han meget godt, og bekreftet med det at han er et av verdens største talenter. Derfor har vi plukket ut han på lista over de utenlandske rytterne vi tror at vil få sitt gjennombrudd i 2011.

Dobbel juniorverdensmester
Allerede som 6-åring begynte Diego Ulissi med sykling. Hans far var en ivrig terrengsyklist, og sykkelgleden smittet over på hans sønn. Ulissi er den andre syklsiten gjennom tidene som har klart kunststykke det er å bli juniorverdensmester på fellesstart begge årene han var junior (2006 og 2007). Første mann som klarte det var også en italiener, Giuseppe Palumbo. Ikke rart sykkelgale italienere har holdt et spesielt øye med Ulissi. Men å vinne junior-VM er på ingen måte en garanti for at du blir en god proffsyklist. Riktignok har ryttere som Damiano Cunego, Pavel Tonkov og Roman Kreuziger klart det, men svært mange klarer aldri å slå til skikkelig på seniornivå. 21-årige Ulissi har også hatt litt problemer med å slå til på seniornivå. I hans første år som senior ble det ikke mange gode resultater, men en 6. plass på en etappe i Giro delle Regioni viste at han hadde potensialet til å takle det nye nivået. I tillegg vant han det nasjonale rittet Trofeo Tempestini Ledo.

Stadig bedre resultater
Hans andre U23-sesong (i 2009) ble også tøff, først og fremst fordi han slet mye med sykdom. Han hadde kyssesyken, og fant ikke formen før på høsten. Ulissi fikk med seg en sjetteplass på en etappe i baby-Giro, ble nummer tre i GP Capodarco og fikk representere Italia i VM. Det var nok til å overbevise Lampre til å ta sjansen på den doble verdensmesteren. Det skulle vise seg å være lurt, for Ulissi hadde en god sesong i fjor. Etter en god start på sesongen tok han en flott 5. plass på femte etappe av Sveits Rundt. Han fortsatte å overbevise ved å bli nummer fire sammenlagt i knallharde Brixia Tour. I Polen Rundt skapte han, sammen med lagkamerat Grega Bole, litt problemer for Daniel Martin, med sterk kjøring. Iren holdt riktignok unna for Lampre-kameratene, men Ulissi fikk femteplass på den femte etappen, samtidig som han ble nummer 11 sammenlagt. Den sterke kjøringen ble belønnet da han spurtslo Michele Scarponi og Alessandro Proni og med det vant GP Industria & Commercio di Prato. Dette er et tradisjonsrikt italiensk ritt som tidligere er vunnet av ryttere som Visconti, Pozzato, Bennati og Nuyens. Seieren var det store høydepunktet i forrige sesong for Ulissi.En ekstremt allsidig syklist
Dette er en syklist det er vanskelig å definere. Han er en god allround rytter, som er angrepsvillig, kjøresterk, innimellom klatresterk og god i spurt i mindre grupper. Det er en syklist som jeg føler at kan bli hva som helst. Han har vist enkelte ganger at han kan bli en god sammenlagtrytter hvis han satser på det, men sannsynligvis passer han best som endagsrytter. Som sagt er han god i avslutninger i mindre grupper. Samtidig viste han under Polen Rundt at han kan gjøre det godt i kortere etapperitt hvor bakkene ikke er så veldig lange. Kanskje kan Tirreno-Adriatico være et ritt som passer han godt i fremtiden. Men som sagt skal vi ikke avskrive han i treukersrittene. Neste år får han trolig sitt første møte med en Grand Tour. Da får vi kanskje et svar på akkurat hvor god han er i fjellene.

Etter en fin debutsesong gjelder det nå å følge opp med et godt andreår. For en så allsidig syklist som Ulissi er det vanskelig å si akkurat hvor han vil være mest suksessfull. Men han bør klare å få et par-tre seiere, og flere pallplasser. I fjor slo Grega Bole igjennom fra Lampre. Ulissi likner en god del på sin slovenske lagkamerat og forhåpentligvis kan han ha en omtrent like god sesong i år som Bole hadde i fjor. De viste under Polen Rundt i fjor at de kan være et sterkt radarpar som Lampre kan få mye glede av. For neste sesong kan Ulissi bli en av svært få juniorverdensmestere og den eneste doble juniorverdensmesteren som blir en toppsyklist også i seniorklassen.

Tror du Diego Ulissi blir en fremtidig storrytter? Og hva slags ryttertype tror du han utvikler seg til å bli?

4 kommentarer:

 1. Ulissi er uten tvil et stort talent og jeg er enig i at dette er mer en typisk endagsrytter enn en sammenlagt rytter.

  og forresten, ikke skyt meg hvis jeg tar feil (igjen), men ble ikke Ulissi nummer 8 sammenlagt i Polen Rundt?

  SvarSlett
 2. Har faktisk ikke noe klart svar på om Ulissi ble nummer 8 eller 11 sammenlagt Nicklas. Etter å ha sett din kommentar begynte jeg sjekket hans sammenlagtresultat på flere sider, og de blir ikke enige. Det jeg har kommet frem til er at cyclingnews.com og cyclingarchives hevder han kom på 8. plass, mens bikeworldnews.com, cqranking.com, wielerland.nl og UCIs hjemmeside mener han ble nummer 11. Så her er det ikke lett å bli klok :)

  Det kan være at han pådro seg tidsstraff for et eller annet og det bare er noen nettsider som har fått det med seg, eller det kan være at UCI har gjort feil og flere nettsider bare automatisk følger dem. Skal prøve å grave dypere i saken i morgen og se hva jeg finner ut av. Legger inn en kommentar når jeg har funnet ut noe mer :)

  SvarSlett
 3. Har lekt litt detektiv i dag, og funnet svaret på gåten rundt Ulissis sammenlagtplassering i Polen Rundt. På http://cqranking.actieforum.com/t57p105-results-2010 står det at Ulissi fikk 20 sekunders tidsstraff på den siste etappen. Mine franskkunnskaper er ikke-eksisterende, men tror det skyldes motorpes av en bil. Han hadde sikkert et teknisk uhell og så var sportsdirektøren litt for ivrig i jobben med å pese han opp til feltet igjen.

  Før den siste etappen lå Ulissi på 8. plass i sammendraget og han kom inn sammen med feltet den siste dagen, men de 20 sekundene i tidsstraff sendte han altså ned på 11. plass sammenlagt.

  PS! Det fulgte også med 50 sveitser franc i bot til Ulissi for den manøveren.

  SvarSlett
 4. Haha, kan ikke si annet enn at dere er dyktige og dedikerte ihvertfall :) Personlig bruker jeg stort sett bare cyclingnews og cyclingarchives som kilder i slike saker og de er tydeligvis ikke alltid like up to date. Igjen, godt jobba! Uansett en fin sammenlagtplassering for Diego Ulissi i sin debutesong!

  SvarSlett