onsdag 12. januar 2011

Slik blir Spania Rundt 2011

I dag ble årets Spania Rundt løype presentert. Rittet som går av stabelen mellom 20. august og 11. september er designet for klatrere. Hverken sprintere eller tempospesialister vil være spesielt fornøyd med løypa som ble presentert. For sprinterne betyr det at Tour de France er den eneste Grand Touren som gir dem mange muligheter til etappeseiere, mens tempospesialistene må sikte seg ut andre ritt enn Grand Tourene for å fylle opp merittlista. De som er mest fornøyde med løypa er baskerne. For første gang på 33 år går nemlig løypa gjennom den baskiske delen av Spania.

Lite spurtetapper den første uka
Rittet starter med en 16 kilometer lang lagtempo i Benidorm. Denne vil arrangeres på kveldstid. Neste dag er det en ren spurtetappe, før vi kommer til en typisk Hushovd-etappe på den tredje dagen. En tredjekategoristigning 10,9 kilometer fra mål gjør at bare de sterkeste spurterne vil gjøre opp om etappeseieren. Allerede på den fjerde etappen starter fjellene. Da skal det sykles en 172 kilometer lang etappe fra Baza opp til Sierra Nevada. Ca 1350 høydemetere fordelt på 15 kilometer avslutter den etappen, som også inneholder en første- og en tredjekategoristigning. På den femte etappen følger arrangøren det som i fjor var en suksessoppskrift. En ellers kjedelig etappe kommer til å få en fantastsik avslutning. 7,8 kilometer fra mål når syklistene toppen av en tidvis meget bratt andrekategoristigning. Derifra går det nedover, før de møter en vegg av en bakke ca 500 meter fra mål. På det meste stiger den med 27 prosent. Tar jeg ikke helt feil er avslutningen på denne etappen identisk med den fjerde etappen i fjorårsets Vuelta. Det var etappen Igor Anton vant foran Nibali og Velits. Denne etappen blir utvilsomt et av flere høydepunkt i årets Spania Rundt. Også den sjette etappen er laget for klassikerne. Det er en flat etappe, men ingen sprinteretappe. For 11,7 kilometer fra mål er det en andrekategoristigning. Derifra går det nedover inn til mål. Dagen etter er det derimot en sprintdag. I verste fall for sprinterne blir dette kun den andre etappen med masseepurt i løpet av den første uka.

Knalltøff andreuke
Den andre uka gir ikke sprinterne særlig flere muligheter til etappeseiere. På den 8. etappen går det opp og ned nesten hele tiden (inneholder èn første-, to andre og èn tredjekategori), og målgang er på toppen av en kort, men fryktelig bratt bakke (opp mot 28 prosent stigning). Etappen ser ut til å være laget for Joaquin Rodriguez og Igor Anton. 9. etappe begynner med en liten stigning før det blir flatt. Det hele avsluttes med en lang motbakke opp til Sierra de Bejar. La Covatilla. En viktig etappe med tanke på sammendraget. Det blir neste etappe også, for det er rittets eneste individuelle tempoetappe. Det er en flat 40 kilometers lang tempo som sikkert vil snu sammendraget litt opp ned. Etter tempoen kommer en etterlengtet hviledag. Det er nok noen som vil bruke denne dagen til å grue seg til den 11. etappen. For da er det en kupert etappe som ender på toppen av et fjell som aldri tidligere er blitt kjørt i Spania Rundt. Fjellet heter La Manzaneda og er ikke veldig bratt, men hele 30 kilometer langt. Får du det tidlig i dette fjellet kan du tape veldig mye. De sprinterene som kommer seg over dette fjellet belønnes med en spurtetappe dagen etter. Neste etappe kan også ende med en spurt for noen av sprinterne. Det er en kupert etappe (to første- og tre tredjekategorier), men de siste 34,4 kilometerne er rimelig lettkjørte. Den andre uka avsluttes med en klassisk fjelletappe til Lagos de Somiedo. På ny er det toppfinish, denne gangen opp La Farrapona. Dette er en ny lang bakke, som ikke blir skikkelig bratt før helt på slutten.


Syklistene får prøve seg på Alto de l'Anglirú
Sisteuka får en eksplosiv start. For på den 15. etappen skal de ha målgang på toppen av legendariske Alto de l'Anglirú. Dette er et knalltøft fjell som på mange måter minner om Italias Monte Zoncolan. Dette er på forhånd den etappen jeg gleder meg absolutt mest til. Det er bare å markere 4. september på kalenderen allerde nå, for dette er en etappe du bare må se. De sprinterne som fortsatt er med i rittet kan se frem til en meget flat 16. etappe, etter en meget velfortjent hviledag. Så er det på ny duket for en kupert etappe og nok en toppfinish. Den siste bakken er 6 kilometer lang, med ca 10 prosent i gjennomsnitlig stigningsprosent og 18 prosent på det meste. Han som leder etter denne etappen har kjempestore muligheter til å vinne sammenlagt, men jobben er ikke ferdig. 18. etappe er kupert, men vil nok ikke skille de beste sammenlagtrytterne. En fin dag for utbryterne. Så, på den 19. etappen, ankommer rittet endelig Baskerland. Det er en kupert etappe, hvor den siste stigningen (en andrekategori) kommer 14,2 kilometer fra mål. Også her kan det være vanskelig for sammenlagtrytterne å ta tid fra hverandre, men vi kan nok forvente publikumstilstander som vi ofte ser i Giroen og Touren. Også 20. etappe går i Baskerland, men nå er siste stigning enda lenger fra mål. Det er hele 46,5 kilometer med flatt terreng fra siste bakke til mål. Hele rittet avsluttes med en 94 kilometer kort etappe til Madrid. Den spanske hovedstaten blir målbyen for Spania Rundt 2011, og vinneren på denne etappen blir mest trolig en sprinter. Alle etappene kan du se på denne linken.


Mange likheter med fjorårets løype
Det er liten tvil om at arrangøren prøver seg med nogenlunde samme oppskrift som skapte et fyrverkeri av et ritt i fjor. Mange kuperte etapper, som gjerne har spennende og spektakulære avslutninger. Dessverre har de ikke fokusert på å ha en like spennede avslutning på rittet i år som de hadde i fjor. I fjor ble rittet avsluttet på den nestsiste etappen opp fantastiske Bola del Mundo. I år vil sammendraget trolig være avgjort allerede etter den 17. etappen. Da får vi heller trøste oss med at vi får oppleve elleville baskere på den 19. og 20. etappen. Det blir få massespurter, men allikevel en haug med adrenalinspekkede avslutninger. Med sju toppfinisher "sløser" ikke arrangørene med fjellene. Èn dårlig dag og du kan fort være ute av kampen om sammenlagtseieren. Alt i alt en løypeprofil som nesten virker skreddersydd for flere spanske sammenlagthåp som Joaquin Rodriguez, Igor Anton og Samuel Sanchez. Jeg tror årets Spania Rundt nesten kan leve opp til fjorårets suksess. Det er bare å glede seg.
PS: Spania Rundt avsluttes 10 dager før VM tempoen og 14 dager før fellesstarten, så mange av VM-favorittene vil sikkert kjøre store deler av Spania Rundt for å komme i toppform til VM.

1 kommentar:

  1. Veldig fin og spennende rute, bare synd at starten ikke var litt før da jeg skal ha ferie nede i startområdet i begynnelsen av August(Stedet vil trolig bli kjørt forbi på den andre etappen). Dette vår ikke året da ting skulle passe i feriekalenderen. Vi pleier å ha ferie på Sørlandet de siste to ukene i Juli og da hadde det jo passet perfekt med det rittet som skal være der. Men selvfølgelig ble jo det fremskyndet for at det skulle passe bedre inn for de vi ferierer med.

    SvarSlett