onsdag 26. januar 2011

En ny Petacchi eller Bettini?

For øyeblikket foregår Tour de Langkawi i Malaysia. Løpet er kanskje ikke det mest kjente, men er det største sykkelrittet i Asia. Løpet har blitt arrangert siden 1996, og består av 10 etapper. Og selv om ikke løpet er veldig kjent, er det kjente navn som har vunnet her, og som har vunnet sine første seire som profesjonelle i akkurat dette løpet. Blant vinnerne av løpet sammenlagt finner vi Paolo Lanfranchi (eneste som har vunnet to ganger), Chris Horner, Tom Danielson, Anthony Charteau og Jose Rujano. Listen over vinnerne av den grønne trøya er minst like imponerende. Jeg nevner bare Paolo Bettini (ble også nummer to i sammendraget), Robert Hunter, Graeme Brown (to ganger), Steffen Radochla, Alberto Loddo og Aurelien Clerc. Faktisk fikk Paolo Bettini sin profesjonelle debut i løpet i 1997, og ble nummer to på en etappe. Og alle vet hvor suksessfull hans karriere ble.

Så det er altså mange gode ryttere som har deltatt i dette rittet, og gjort det bra, relativt tidlig i sin karriere. I 1998 var rittet relativt nytt, men det var da en av verdens mest fremtredende ryttere det siste tiåret fikk sin første seier som profesjonell. Jeg snakker om Alessandro Petacchi, som har vunnet utrolige 147 seire i sin karriere. Han fikk sin første seier her, og etter det har karrieren skutt rett til værs. I årets utgave vant Andrea Guardini, italieneren som sykler for Farnese Vini-Neri, de to første etappene. Da begynte italienske medier å sammenligne han med Petacchi, kanskje desperate etter en ny verdensklassesptrinter. Men kanskje er det noe i det. Langkawi er i alle fall et sted hvor mange gode ryttere har prestert godt i starten av sin karriere, og kanskje kommer noen av årets deltakere til å vokse frem til å bli verdensstjerner. Kanskje sitter den nye Petacchi eller Bettini i feltet.

I denne utgaven er det kjørt fire etapper. Som nevnt vant Guardini de to første. Marcel Kittel vant den tredje foran Manan og Guardini. Den fjerde etappen var av det mer kuperte slaget og Takeaki Ayabe stakk av med seieren og leder sammendraget. Det gjenstår 6 etapper av rittet.