mandag 3. januar 2011

Får vi flere norske sykkelproffer i 2011?

I går skrev vi om våre proffer og hvilke forventninger og forhåpninger vi hadde til dem. I dag skal vi se på hva vi kan vente oss fra våre semiproffer, dvs. de rytterne som kjører på Sparebanken Vest - Ridley, Joker Merida og Plussbank Cervélo. I tillegg skal vi se frem mot det som kan bli en meget god sesong for det norske juniorlandslaget.

Flere Joker Merida ryttere satser på å bli proffe
Neste års Joker Merida lag er knallsterkt. Spesielt tre av rytterne deres bør være høyaktuelle for profflivet etter endt sesong. Frederik Wilmann, Christer Rake og Vegard Stake Laengen har alle vist at de har kjørestyrken til å ta steget opp. Nå trenger de bare resultatene som overbeviser sportsdirektørene til profflagene til å plukke opp telefonen. Det er allikevel en fare for at det blir for mange gode syklister på et og samme lag. Alle de tre ovenfornevnte har sin styrke i motbakker. Faren for at ikke alle får kjøre for egne sjanser ofte nok er tilstede, men det er tross alt et luksusproblem. Det er også mulig å se på det fra en annen vinkel. At Joker Merida kan ha flere ryttere med langt opp i bakkene gjør at de får flere muligheter taktisk sett, og sjansene til seier øker.

Det finnes rutine og kjørestyrke i ryttere som Reidar Borgersen, Svein Erik Vold og Stian Remme, så det er flere ryttere som kan hjelpe disse tre og laget til suksess. Sistnevnte vil nok sammen med Vegard Robinson Bugge være parat til å overta lederansvaret hvis de tre antatt beste ikke skulle slå til. Bugge har litt andre styrker enn Stake Laengen, Rake og Wilmann. Han liker også motbakker, men ser gjerne at de er litt kortere og brattere enn det de tre andre foretrekker. Han har en avslutning/spurt som er et hakk dårligere enn Rakes, men langt bedre enn den Stake Laengen og Wilmann besitter. Joker Merida vil få en liten utfordring i å gi alle sine ryttere de sjansene de fortjener, samtidig som jeg tror de bør gjøre noen forandringer i rittprogramet. Tidligere har de hatt mange sterke sprintere (som Bøhler, EBH og Kristoff) og de har med hell kjørt mange flate ritt i Belgia, Nederland og Frankrike. Nå har de sin styrke i motbakkene og derfor bør de helst kjøre flere kuperte ritt. Men som sagt tidligere; alle Joker Meidas "problemer" er luksusproblemer. Og da kan de vel knapt nok kalles problemer?

Plussbank Cervélo har noe på gang
Det er liten tvil om at Plussbank Cervélo har noe veldig spennende på gang. De har ikke bare bygget opp en sterk rytterstall, men også fått inn ressurspersoner på ledersiden. I Thor Hushovd og Atle Kvålsvoll har laget kontakter som sørger for at de av rytterne på laget som presterer så godt at de fortjener en proffkontrakt mest trolig får det. Selv med store forsterkninger, først og fremst i Bjørn Tore Hoem og Lorents Ola Aasvold, er det vanskelig å si hva laget kan utrette i år. Dette blir deres første år med et rittprogram som har hovedvekt på internasjonale/utenlandske ritt. Svært få av rytterne har noe særlig erfaring fra konkurranser på dette nivået, og de trenger nok litt tid før alt fungerer 100 %. Å bli gode i sykkel tar tid, så vi vil nok se ett Plussbank Cervélo lag som bare blir bedre og bedre de nærmeste årene.

Jeg tror ikke vi kan forvente at laget rekrutterer noen ryttere videre til profflivet etter årets sesong, men det hadde vært veldig morsomt hvis de motbeviste meg. Lorents Ola Aasvold og Øystein Stake Laengen har begge vist at de takler nivået godt, mens de andre rytterne på laget har hatt svært få sjanser til å bevise hva de er gode for internasjonalt. Men laget er bygget opp av ryttere som har vist seg å være blant de aller beste i norske ritt, så de fortjener virkelig sjansen.

Slår noen av Sparebanken Vest - Ridleys unggutter til?
Sparebanken Vest - Ridley har et like sterkt lag i år som i fjor. De må nok først og fremst satse på at deres mest rutinerte ryttere nok engang leverer gode resultater. Da tenker jeg først og fremst på Roy Hegreberg og de svenske Stevenson-brødrene. Det er nok også disse som er nærmest en proffkontrakt. Det som interesserer meg mest er om de klarer å få noen av de unge talentene deres til å levere på et jevnt og høyt nivå. I fjor fikk flere av unggutta enkelte topplasseringer (for eksempel vant Filip Eidsheim en etappe i tour des Pyrenèes), men ingen av dem klarte å holde et høyt nivå gjennom hele sesongen. Med ryttere som Blikra, Jarstø, Ziesler og Eidsheim bør det være mer enn nok talent i laget. Nå er det bare å håpe at flere av dem har fått nok erfaring til å levere flere gode resultater.

En hel haug med spennende førsteårs seniorer
Det blir ekstremt morsomt å følge de som i fjor var juniorer. Siden man i sykkel er juniorrytter i to år er det i år noen av de som presterte best i juniorklassen som er blitt seniorer, mens noen har enda ett år igjen i juniorklassen. Blant dem som blir seniorer kan vi nevne Sven Erik Bystrøm, Fredrik Galta, Kristian Dyrnes og Jaran Nilsen. Disse var blant dem som gjorde det best i fjor. Dette er alle store talenter som vi kan få mye glede av i fremtiden. Hvor fort man tar takler endringene man skal gjennom når man skifter fra junior- til seniorklassen (som for eksempel lengre ritt og flere konkurrenter) er veldig individuelt. Jeg føler meg allikevel sikker på at minst èn av disse tar overgangen rakst, og vil sette farge på de norske rittene. I år kjørte både Hoem og Blikra så godt som førsteårs seniorer at de fikk kontrakt med et kontinentallag. Jeg er sikker på at det er flere av årets førsteårs seniorer som har mål om å oppnå det samme, og som kommer til å lykkes.

Et av verdens beste juniorlandslag
Jeg tror at foran neste sesong vil det norske juniorlandslaget være blant verdens beste. Allerede i år viste det norske juniorlaget seg frem med flere internasjonale seiere og pallplasser. Riktignok har juniorlaget "mistet" en del ryttere til seniorenes rekker, men samtidig har ryttere som Kristoffer Skjerping, Daniel Hoelgaard, Sindre Eid Hermansen og Sondre Holst Enger blitt ett år eldre. Og dette er talentfulle karer. Ekstremt talentfulle! I tillegg kommer flere sterke syklister opp fra M15-16 til juniorklassen. Ryttere som Thomas Larsen, Fridtjof Røinås, Petter Scmidt, Kristoffer Ylven Westgaard med flere, kommer til å sørge for at bredden i juniorklassen også neste år kommer til å være meget god. Med alle de fantastiske juniorrytterne vi har neste år er det grunn til å tro og drømme om norske medaljer i de internajonale mesterskapene.

Ringeriks-Kraft og Sandnes de sterkeste hjemlige lagene?
Posisjonen som det beste hjemlige sykkellaget er ledig etter at Plussbank Cervélo bestemte seg for å satse internasjonalt. Hvilke lag som skal overta den tittelen er jeg noe usikker på. Team Ringeriks-Kraft vil være en naturlig arvtaker. Laget er UCI-registrert, men vil så vidt jeg vet satse mest på hjemlige ritt. De har et sterkt lag med unge ryttere, som både opplevde nedturer og oppturer forrige sesong. Men det er flere norske lag som er sterke. Eidsvoll har flre unge og lovende ryttere, TVK har en solid rytterstall, mens Sandnes som vanlig ser ut til å ha fått stablet et meget sterkt seniorlag på beina. Samtidig skal vi huske at både Plussbank Cervélo og Joker Merida har store og brede staller, så de kommer helt sikkert til å stille opp og prege flere av de norske rittene.

Hva tror du de norske semiproffen kan klare å presetere? Hvor mange nye proffer tror dere Norge står igjen med etter endt 2011 sesong? Og hvilke ryttere vil prege junior- og seniorklassen her hjemme?

6 kommentarer:

 1. Hva med Phan Åge Haugård? Han virker som et spennende talent. Er han junior et år til?

  SvarSlett
 2. Må si jeg er veldig spent på Lorents, håper han tar nivået bra. Jeg synes at det er et under at Rake ikke har fått kontrakt med et utenlandsk lag ennå. Men i år vil han nok bli kontaktet.

  Men den jeg muligens er mest spent på er Reidar Borgersen. Det kan være at han fortsette utviklingen og blir meget god, og da er proffkontrakten allerede i boks.

  By the by: Hvilket lag skal Mats Lohne kjøre for?

  SvarSlett
 3. Phan Åge Haugård skal i år kjøre som senior for Asker. Han er utvilsomt et stort talent. han har sin klare styrke på tempo, men viste utover i fjorårssesongen stadig bedre allround evner. Han har uttalt at han skal nedprioritere tempotreningen noe neste år, for å bli sterkere på fellesstarter. Om det er en vellykkett suksessoppskrift får vi se. Han er utvilsomt et spennende talent.

  Simon: Jeg tror ikke du er den eneste som er spent på utviklingen til Reidar Borgersen. Tror allikevel ikke at han er den mest interessante i Joker Merida. På fellesstarter har han fortsatt ekstremt mye å lære, men han har utvilsomt et enormt talent for temposykling. Han blir lagkamerat med blant annet Mats Lohne på Joker Merida.

  Jeg er selv spent på hva Aasvold kan få til. Han har ikke vært syklist i mange år, men har hatt en kometkarriere. i fjor kjørte han sterkt i Porec Trophy og Istrian Spring Trophy, så han har allerede bevist at han kan hevde seg i internasjonale ritt med høyt nivå på deltakerne. Han er ekstremt jevn i prestasjonene noe som viser at han er veldig godt trent, så jeg har stor tro på at han kan kjøre godt i år. At Rake ikke er proff skyldes nok ene og alene et ubeleilig flottbitt. Det ødela hele høstsesongen hans i fjor. Han er en veldig moderne sykkelrytter, med gode evner i bakker og en rimelig god spurt. Slipper han unna sykdom og skader i år er jeg ganske så sikker på at han starter neste sesong på et Protour eller ProContinental lag!

  SvarSlett
 4. Hva med Stian Remme? Kan ikke han ta stegene på den gyldne gulltrapp til utlandet? Han er jo den sterkeste av alle norske semiproffer spør du meg...

  SvarSlett
 5. Er ikke helt enig i at Stian Remme er den sterkeste av de norske semiproffene, men han er definitivt en av de sterkeste. Han har dessverre ikke fått ut det beste etter overgangen fra Sparebanken til Joker. Allikevel har han tidvis vist hvilke kjempekrefter han besitter, problemet er bare at han har manglet stabiliteten. Han er heller ikke noen vinnertype, så det blir få seiere på han.

  Men skulle det vise seg at Remme i år får sin beste sesong noensinne så er han garantert en av de sterkeste på Joker Merida, og da bør han også være nære en proffkontrakt. Vi får krysse fingrene for at han får sitt livs beste sykkelår denne sesongen.

  SvarSlett
 6. Helt enig i at du ikke nevner Ølmheim i vurderingen av Sparebanken Vest - Ridley's ungdomsstall til neste år. Han er bare overflødig stallfyll i mine øyner...

  SvarSlett